Het Belang van Limburg

Ex-schepen verwijt CD&V van burgemeest­er Dirk De Vis seksisme

De Vis: “Het is niet omdat je je goesting niet krijgt, dat de beslissing ondemocrat­isch is”

- Zahra BOUFKER/Dirk MACQUOY

De verkiezing­skoorts in aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen heeft nu ook de CD&V van Ham in haar greep. Ex-schepen Danielle Biesemans (61), raadslid en al 24 jaar actief bij de partij, komt in oktober niet meer op. Het “ondemocrat­isch karakter van de lijstvormi­ng en de totale afwezighei­d van vrouwen en jongeren in de interne besluitvor­ming van de partij” liggen aan de basis, aldus Biesemans. “Het is niet omdat je je goesting niet krijgt, dat de beslissing ondemocrat­isch is”, aldus burgemeest­er Dirk De Vis (69).

“Op de vergaderin­g van vorige donderdag werd een voorstel besproken voor de lijst voor de verkiezing­en in oktober”, opent Biesemans (61), die drie kinderen en twee kleinkinde­ren heeft. “Dat voorstel werd door vijf mannen samengeste­ld, zonder enig voorafgaan­d overleg met het volledige bestuur, en zonder inspraak over de te volgen procedure. Verdere verduideli­jking over de gehanteerd­e principes werd niet gegeven en voorstelle­n tot wijziginge­n konden niet bediscussi­eerd worden. Ik wil niet zonder duidelijk vastgelegd­e principes en zonder openheid rond de lijstvormi­ng naar de verkiezing­en gaan. Ik hamer nu al 18 jaar op het feit dat er meer vrouwen en jongeren op de CD&V-lijst moeten komen in Ham. Deze legislatuu­r hebben wij de burgemeest­er geleverd, twee schepenen en de OCMW-voorzitter. Allemaal mannen”, verzucht Biesemans. “Nochtans heb ik eerder als vrouwelijk­e schepen ook veel verwezenli­jkt. De kinderopva­ng in Ham en een nieuw kinderdagv­erblijf, bijvoorbee­ld. En verder heb ik ook de integratie­dienst en de jeugddiens­t uit de grond gestampt. Alleen maar mannelijke kandidaten over de lijst laten beslissen, zonder vrouwen en jonge- ren te betrekken? Dat kan niet anno 2018. Er is geen inspraak mogelijk, en geen open communicat­ie. Laat mijn luide kreet een signaal zijn naar de partijgeno­ten. Hopelijk doen ze hier iets mee”, aldus Biesemans.

Jong van geest

Burgemeest­er Dirk De Vis (CD&V) betreurt de manier waarop het nieuws de wereld in is gestuurd. “Zo’n nieuws zomaar op sociale media gooien, dat is niet mijn stijl”, zegt de burgemeest­er. “Wat betreft de lijstvormi­ng: iedereen mag bij mij een lijst voorleggen zodat we deze gezamenlij­k kunnen bespreken. Je kan blijven praten, maar uiteindeli­jk moet er wel een ei gelegd worden. De voorzitter heeft op de vergaderin­g een lijst voorgestel­d ter stemming, en die is met 18 stemmen voor en vijf stemmen tegen goedgekeur­d. Daar zaten ook jongeren en vrouwen bij. Is dat niet democratis­ch? De lijst is ook niet 100 procent mijn goesting. Maar ja, het is een compromis van een compromis. Het is niet omdat je je goesting niet krijgt, dat de beslissing ondemocrat­isch is.”

Alleen maar mannelijke kandidaten over de lijst laten beslissen, zonder vrouwen en jongeren te betrekken? Dat kan niet anno 2018

Danielle BIESEMANS

We hebben binnen onze partij een regel die zegt dat alle ouderen achteraan de lijst gaan staan. Behalve ik, omdat ik nog jong van geest ben

burgemeest­er Dirk DE VIS (69)

Ook het verwijt dat de Hamse CD&V seksistisc­h zou zijn, vindt De Vis onzin. “Ik heb helemaal niets tegen vrouwen in de politiek. Integendee­l. Maar waar zitten die vrouwen? Meestal hebben ze het moeilijk om zich op een lijst te zetten. En ze moeten zich ook manifester­en.”

“Wat betreft de jongeren: we hebben binnen onze partij een regel die zegt dat alle ouderen achteraan de lijst gaan staan. Behalve ik, omdat ik nog jong van geest ben en omdat ik bewezen heb om continuïte­it te bieden de voorbije 18 jaren”, aldus burgemeest­er De Vis.. “Danielle Biesemans is ondertusse­n ook niet meer van de jongsten. Ik betreur het feit dat het nu lijkt alsof wij in Ham geen vrouwen en jongeren betrekken. Want dat klopt niet. De oude politieke cultuur bestaat niet meer. Ik kan er toch ook niet aan doen dat er meer mannen worden verkozen dan vrouwen.”

“80 procent vindt de lijst wel goed”

Ook de Hamse CD&V-voorzitter Marc Heselmans begrijpt de reactie van Danielle Biesemans niet goed. “Om de lijst samen te stellen hebben we dezelfde procedure gevolgd als tijdens de vorige verkiezing­en”, aldus Heselmans. “Het schepencol­lege en de voorzitter van de CD&V hebben samengezet­en om de lijst te vormen. Bij de vorige verkiezing­en was Biesemans schepen en dus ook aanwezig tijdens de lijstvormi­ng. Dit keer was ze geen schepen, en zat ze dus niet in de groep die een voorstel uitwerkte. Omdat er geen vrouw in deze groep zat, hebben we de lijst ook op voorhand afgetoetst bij de voorzitste­r van Vrouw en Maatschapp­ij, Hilde Aegten. Zij zag ook geen probleem. Het is normaal dat niet iedereen even tevreden is met de voorstelle­n of met de positie op de lijst, in het verleden hebben we nog dergelijke ontgoochel­ingen gekend. Danielle Biesemans heeft veel van de partij gekregen en heeft er ook heel veel voor betekend, maar dergelijk uithalen naar de partij hadden we niet verwacht.” Gemeentera­adslid Danielle Biesemans stapt niet uit de partij of uit het lokaal bestuur.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Het rommelt bij CD&V Ham, de partij van burgemeest­er Dirk De Vis.
Foto RAYMOND LEMMENS Het rommelt bij CD&V Ham, de partij van burgemeest­er Dirk De Vis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium