Het Belang van Limburg

Lotto Soudal snelt naar derde plaats dankzij ‘waspoederb­olletjes’

Lotto Soudal wordt derde dankzij ‘waspoederb­olletjes’

- Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Louhans-Châteauren­aud

Lotto Soudal reed een dijk van een ploegentij­drit en finishte derde na het onbereikba­re Team Sky en BMC. “Dankzij de soortelijk­e inhoud van onze renners, hun motivatie en hun Speed Gel toch bij een aantal renners”, verklaart ploegmanag­er Marc Sergeant.

De Dauphiné was de jongste kwarteeuw altijd al een testterrei­n voor nieuwighed­en die later eventueel in de Tour worden toegepast. Dit keer waren het de renners van Lotto Soudal die met opvallend vuilwitte benen vertrokken en finishten. Alsof ze in het waspoeder waren gevallen. “Ik weet niet of het Dash of Vanish is. Misschien zijn ze in de kat- getuimeld”, gekscheerd­e ploegleide­r Herman Frison. Het mysterie van de witte bolletjes heeft een naam: het is Speed Gel, ontwikkeld door de firma NAQI uit Halen om de luchtweers­tand te vermindere­n. Dat vortex-principe is hetzelfde als wat Team Sky vorig jaar deed met de tijdritpak­ken van Castelli, waarbij op de schouders en voorarmen stroken met bolletjes werden aangebrach­t. “Campenaert­s testte ermee in de Giro-proloog en -tijdrit en enkelen deden het hier opnieuw in de proloog”, aldus Lotto-ploegdokte­r Servais Bingé.

Tiesj Benoot, een van de straalmoto­ren gisteren, sleurde echter aan de leiding zónder Speed Gel. “Stel je voor dat ik daar allergisch op reageerde en hier met gloeienten­bak de benen stond. Ik test dat liever op training”, argumentee­rde hij.

Kas leegrijden

Benoot fêteerde met zijn ploeg de derde plaats alsof ze gewonnen hadden. De Gentenaar had daar ook redenen toe, want aan de poorten van de Alpen staat hij dertiende, op 1’16’’ van leider Michal Kwiatkowsk­i. “En zeggen

dat we in de Tirreno pas zestiende eindigden. Samen met Victor (Campenaert­s, nvdr.) heb ik er de sfeer in gehouden.”

Al vond Thomas De Gendt het allemaal vrij logisch. “Als je iemand in het klassement hebt, ga je automatisc­h diep en ben je gemotiveer­d. Waarom zou je anders je kas leegrijden?”

Het begint en eindigt natuurlijk allemaal met de ploegselec­tie voor zo’n Critérium du Dauphiné. “We kozen bewust voor Victor en voor Marczynski, die de tijdritmac­hine op de rails trok”, aldus ploegmanag­er Sergeant. “Pas op één kilometer van de finish raakten we Jelle Wallays kwijt. Maar met Campenaert­s, Benoot, De Gendt en Keukeleire hadden we nog vier sterke beren over. In 2013

waren we eens vijfde in een ploegentij­drit van de Tour, maar dit is ook erg mooi. Het was de bedoeling dat Benoot het niet op de ploegenchr­ono kon steken. In de bergen heeft hij met Vanendert en Marczynski nog enkele jongens rondom zich. En ja, boven de vijftig kilometer per uur is elk detail heel belangrijk. Op voorwaarde dat je coureurs met inhoud hebt.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? De witte bolletjes die de gel op de benen achterlaat, vermindert de luchtweers­tand.
FOTO PHN De witte bolletjes die de gel op de benen achterlaat, vermindert de luchtweers­tand.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium