Het Belang van Limburg

“Bij elke match kijk ik alleen naar de scheidsrec­hter”

Vier heikele punten voor onze videoref SERGE GUMIENNY

- Frank BUYSE

Serge Gumienny (46) is als topref gestopt, maar hij blijft een autoriteit, met 304 wedstrijde­n in eerste klasse op zijn naam. Het voorbije seizoen nam hij voor onze krant al de prestaties van zijn Belgische ex-collega’s onder de loep. Ook tijdens het WK gaan we telkens als het brandt naar de Truienaar bellen. “Bij elke match die ik zie, kijk ik nog steeds alleen naar de ref.” 1. VOOR HET EERST VIDEOREFS OP EEN WK. EN NIET ALLE REFS HEBBEN ER ERVARING MEE. DAT KLINKT HEEL BELGISCH. DAAR KOMEN PROBLEMEN VAN.

“Ja, er zullen ongetwijfe­ld discussies zijn. Eerlijk: de kritiek bij ons was vaak terecht. Omdat dat hele VAR-gebeuren nog in een testfase zat, met alle problemen van dien. Er is vorig seizoen duidelijk te weinig op getraind. Dat zal alvast op het WK een groot verschil zijn: gaan de refs niet allemaal ervaring hebben opgedaan in hun eigen competitie, de trainingen van de FIFA gaan zo doorgedrev­en zijn dat we niet gaan kunnen verwijzen naar een gebrek aan ervaring. En er is nog een verschil: ze gaan met vaste teams uit één land werken. In een hecht team met 200 procent correcte afspraken zijn er minder discussies. Bij mij zou er al één duidelijke afspraak moeten zijn: bij een schemerzon­e komt de videoref niét tussen! Want daardoor kreeg je die eindeloze discussies over

clear errors en interpreta­ties. Want dan zag je refs die na tussenkoms­t van de VAR toch bij hun standpunt bleven. Terwijl alleen tussengeko­men mag worden door de videoref als de ref er 100 procent naast zit. Maar of het voldoende zal zijn, daar twijfel ik toch aan. Maak je geen illusies, op het WK kunnen en zullen dezelfde fouten worden gemaakt als hier.”

2. HET SPEL WORDT RUWER DAN OOIT, MET EEN WILDGROEI AAN SCHWALBES.

“Ik denk niet dat nu meer wordt getrokken en geduwd dan vroeger. En schwalbes zijn van alle tijden. Wees gerust, de refs gaan op order van de FIFA heel preventief tewerkgaan. Vooraf verwittige­n, vooraf heel hard werken op een aantal aandachtsp­unten. Voor mij zijn de verdedigen­de schwalbes het belangrijk­ste aandachtsp­unt, de verdediger­s die zich bij het minste contact laten vallen. Zeer lastig voor een ref, want fluit je niet en er wordt gescoord, dan gaan de poppen aan het dansen. Maar er moet ook strenger opgetreden worden tegen aanvallend­e schwalbes. Nu ligt het risico altijd bij de scheidsrec­hter. Als die op het WK in een huizenhoge schwalbe trapt, is zijn tornooi gedaan. De aanvaller riskeert alleen een gele kaart. Dat is toch om te lachen, stelt niets voor tegenover de penalty die hij kan krijgen. Ik zou het risico verleggen naar de aanvaller. (nadenkend) Al is een rode kaart voor een schwalbe misschien ook overdreven. En gele kaarten wegen zwaarder door op een WK dan in de Belgische competitie, waar je er vijf mag krijgen. Dat zal ook wel spelen.”

3. DE 36 REFS EN 63 ASSISTENTE­N KOMEN UIT 46 LANDEN. WEINIG ERVARING OP TOPNIVEAU, DAT VRAAGT WEER OM PROBLEMEN.

“Terwijl de beste refs uit de Europese topcompeti­ties komen. En maximaal één per land, terwijl misschien twee Duitsers of Spanjaarde­n bij de besten ter wereld horen. Dat is nu eenmaal de politiek van de FIFA. Alle continente­n moeten vertegenwo­ordigd zijn. Maar we mogen dat ook niet overdrijve­n. Ik herinner me van vorige WK’s refs uit landen waarvan je het niet zou verwachten die het wel heel goed deden. Ik vind trouwens dat er geen echte toppers meer zijn. Ik zie toch geen scheidsrec­hters meer van het niveau Collina, Merk, Frisk… Arbiters met tonnen charisma, die iedereen ook kende. Ik geef je één voorbeeld: Buffon had in die laatste minuut van Real Madrid - Juventus van een Howard Webb nooit rood gekregen. Ik hoef niet te weten wat hij heeft gezegd, Webb zou zich met al zijn ervaring en Engels charisma boven Buffon hebben gesteld. En bij een nog grotere persoonlij­kheid als Colliwit, na was Buffon niet eens durven komen aanlopen.”

4. ONZE ARBITRAGE GAAT ACHTERUIT, WANT ALWEER GEEN BELGISCHE REF IN RUSLAND.

“Het is geleden van 2010, met Frank Debleecker­e. Dat we nu niemand meer hebben op het WK en de Champions League wil niet zeggen dat we niet goed bezig zijn. Ik zie een nieuwe lichting die de capaciteit­en heeft om er te geraken. Niet op het EK 2020, daar gaan we ook geen Belgische ref hebben. Dat zeg ik nu al zwart op met vandaag alleen Delferière in de First Class. Maar misschien wel op het WK 2022. Vertenten, Lardot, Lambrechts…. Bij de bond ontbreekt evenwel de intentie om de Belgische arbitrage te steunen. Kleinere landen moeten ervoor zorgen dat er een ex-ref of een ondervoorz­itter in het Referee Committee zit of ermee verbonden is. Ik zat eerder in de First Class dan de Nederlande­r Björn Kuipers (opnieuw geselectee­rd, nvdr.), hij was toen niet beter dan ik. Maar hij is zó langs mij gesneld, omdat hij wél werd gesteund. Óns kleinste foutje werd altijd keihard afgestraft, bij Kuipers wordt dan meteen langs alle kanten gebeld. Wat ook meespeelt: we hebben geen profs. UEFA en FIFA zien niet graag dat wedstrijde­n waar miljoenen op het spel staan, gefloten worden door amateurs. Al is door onze refs semiprofes­sioneel te maken toch alweer een stap gezet, voor mij hoef je niet fulltime prof te zijn om het hoogste niveau aan te kunnen.”

Ik vind dat er geen echte toppers meer zijn. Ik zie toch geen refs meer van het niveau Collina, Merk, Frisk… Arbiters met tonnen charisma, die iedereen ook kende Ik zie een nieuwe lichting die de capaciteit­en heeft om er te geraken. Niet op het EK 2020, daar gaan we ook geen Belgische ref hebben. Dat zeg ik nu al zwart op wit

 ??  ??
 ?? FOTO KH ?? Ex-topref Serge Gumienny zal de prestaties van de scheidsrec­hters op het WK met argusogen volgen.
FOTO KH Ex-topref Serge Gumienny zal de prestaties van de scheidsrec­hters op het WK met argusogen volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium