Het Belang van Limburg

Kleinduimp­je en de reus

De Argentijns­e connectie: SCHWARTZMA­N en DEL POTRO verbazen in Parijs

- Hans JACOBS

Zo was het tot de regen spelbreker speelde: Diego Schwartzma­n is de eerste die Rafael Nadal op Roland Garros een set kon afsnoepen en Juan Martin Del Potro houdt gelijke voet met Marin Cilic. Kan het Argentijns­e duo vandaag verbazen in het resterende gedeelte van de kwartfinal­es?

“Vamos!” De Spaanse kreet weergalmde door het stadion. Alleen: het was niet Rafael Nadal die zichzelf oppepte na een gewonnen set, maar wel zijn Zuid-Amerikaans­e tegenstand­er Diego Schwartzma­n. Nadal kan dus nog een set verliezen op zíjn gravel, voor het eerst sinds 2015. Wat er zou zijn gebeurd als Nadal geen eerste regenpauze had gekregen en als herboren terugkeerd­e en bijna een set kon terugpakke­n? We zullen het nooit weten.

Na een tweede regenbreak oordeelde de organisati­e dat het welletjes was en de twee kwartfinal­es bij de mannen vanaf deze middag worden voort gespeeld. Zeker is dat Nadal, nummer twee van de wereld, bijzonder veel moeite had om Schwartzma­n, nummer elf van de wereld, te ontregelen. Zijn kracht? Hij is 1,70m klein, kleinduimp­je naar tennisnorm­en, maar ongeloofli­jk kwiek. Schwartzma­n neemt de bal zeer vroeg, uit zijn tengere lijf produceert hij enorm krachtige slagen. Ook Schwartzma­ns Argentijns­e landgenoot Juan Martin Del Potro, nummer zes van de wereld, imponeert tegen Marin Cilic, nummer vier van de wereld. Ze staan momenteel gelijk in hun kwartfinal­e. Del Potro is een reus op lemen voeten. Als hij fit is, kan de struise kerel van 1,98m iedereen van de wereld aan. Zijn achilleshi­el is dat hij de voorbije jaren van blessure naar revalidati­e naar blessure naar revalidati­e sukkelt – en tussendoor grandslamt­oernooien wint, dat ook.

De Toren en het Kleintje

Twee Argentijne­n in de kwartfinal­es van Roland Garros, dat is liefst dertien jaar geleden. De Toren van Tandil en El Peque (kleintje) wordt het duo in eigen land genoemd. Schwartzma­n: “Juan Martin is niet alleen een grote speler, hij is ook a big man, een schone mens, het publiek houdt van hem.”

Del Potro: “Hoe hij Nadal die eerste afsnoepte, dat was geweldig.” Schwartzma­n: “Ik hoop dat mensen nu ook zien dat iedereen goed kan zijn in tennis, niet alleen de grote jongens die hard serveren en keihard meppen.” Beiden zijn niet alleen vrienden, ze belijden openlijk hun voetbalpas­sie voor Boca Juniors, de legendaris­che club uit Buenos Aires. Het team waar Diego Maradona het mooie weer maakte. Maradona is ook een tennisfan, tijdens Davis Cup-ontmoeting­en van de Argentijne­n zit hij vaak uitzinnig te supportere­n. Schwartzma­n: “Maradona zei vroeger: Dieguito (kleine Diego), zeg eens goeiedag tegen grote Diego. Tot ik vorig jaar de kwartfinal­es van de US Open bereikte. Toen zei hij mij dat hij me nooit meer Dieguito zou noemen. Nu ben ik ook grote Diego.”

Muguruza vs Halep

Bij de vrouwen liet Garbine Muguruza amper drie spelletjes aan Maria Sharapova. De Spaanse won met 6-1, 6-2. Muguruza speelt haar halve finale tegen Simona Halep, nummer 1 van de wereld, die gisteren Angelique Kerber, gecoacht door de Limburger Wim Fissette, opzij zette (6-7, 6-3, 6-2).

WIELRENNEN

Ook De Gendt en De Buyst tot 2020 bij Lotto Soudal -

Thomas De Gendt (31) heeft zijn contract bij Lotto Soudal opengebrok­en tot 2020. Ook Jasper De Buyst (24) tekende een nieuwe verbinteni­s, waardoor ook hij tot 2020 voor de Belgische WorldTourp­loeg rijdt.

Bakelants maakt comeback in Ruddervoor­de, Merlier zegeviert -

Tim Merlier heeft Ruddervoor­de koerse op zijn naam geschreven. De Oost-Vlaming was de snelste in een kopgroep van negen. Ook de wederoptre­dende Jan Bakelants zat in die kopgroep. “Ik voelde mij goed en durf te stellen dat ik de beste man in koers was”, aldus de renner van AG2R La Mondiale.

TENNIS

TC BERKENBOS:

Dubbelspec­ialist Guy Hooyberghs (TC Nuclea) waagt nu ook zijn kans bij de heren 6, maar hij sneuvelde in de kwartfinal­e tegen Willem Vanhees. Hooybergs is ook dit seizoen heel actief, want hij heeft al bijna 50 wedstrijde­n op zijn teller staan. Bij de heren 5 verloor thuisspele­r Frank Lenaers in de kwart van Kobe Lodewijckx.

Bij de enkel dames 3 verzekerde de 14-jarige Julie Smeets zich van een halve finaleplek tegen Rune Peeters. Laura Vanwezemae­l en Cindy Verbakel (dames dubbel 3) schakelden voor een plekje in de halve finales twee hoger geplaatste duo’s uit. Tuur Wils (J U15 3) versloeg op weg naar de finale reekshoofd­en Kobe Achten en Jasper Van Der Heijden.

TC BOCHOLT: VOLLEYBAL

Yellow Tigers bijna zeker van behoud in Nations League -

De Yellow Tigers hebben op de Volleybal Nations League een cruciale wedstrijd om het behoud gewonnen. In Polen werd Argentinië vlot geklopt. Daardoor springt België naar de dertiende plek in de stand en is het bijna zeker van het behoud. Vandaag spelen de Tigers nog tegen Polen.

SETSTANDEN: 25-22, 25-16, 25-14.

BELGIË: Van de Vyver (6), Van Gestel (6), Lemmens (3), Grobelna (24), Herbots (8), Janssens (7). Libero: Guilliams. Viel in: Flament (1).

FUTSAL

Hasselt strikt tweevoudig­e ‘Keeper van het Jaar’ -

Gelko Hasselt heeft met Antoine Maegeren een nieuwe doelman beet. De 25-jarige tweevoudig­e ‘Keeper van het Jaar’ komt over van Lierse, maar was eerder al drie seizoenen titularis bij topclub Halle-Gooik.

AMERICAN FOOTBALL Limburg met thuisvoord­eel in play-offs -

Limburg Shotguns heeft met een 3-44-zege bij Luik Monarchs een uitstekend­e zaak gedaan met het oog op de playoffs. Limburg hield Brussels Tigers van de tweede plaats en heeft zo het thuisvoord­eel in de halve finales van de play-offs tegen datzelfde Brussels Tigers beet. De wedstrijd vindt op zondag 17 juni (13.30u) plaats in Beringen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Diego Schwartzma­n is de eerste die Rafael Nadal op Roland Garros een set kon afsnoepen.
FOTO PHOTO NEWS Diego Schwartzma­n is de eerste die Rafael Nadal op Roland Garros een set kon afsnoepen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium