Het Belang van Limburg

De kleintjes maken het verschil

-

Zes jaar geleden was het gelijkspel in Beringen: de drie grote partijen sp.a, CD&V en N-VA konden elk tien zetels binnenhale­n. Voor Bert Schoofs met VBLD bleven er vier zetels over, voor Open Vld maar eentje. Dit keer ziet het landschap er totaal anders uit. Met ook nog Groen, Be-one, Voluit en Vlaams Belang gaat het resultaat in oktober erg versnipper­d zijn. Nog eens tien zetels halen lijkt een onmogelijk­e opdracht. De kleintjes zullen ongetwijfe­ld het verschil maken.

Onzekerhei­d troef dus in Beringen. Want dan zijn er ook nog een aantal stemmentre­kkers die er niet meer bij zullen zijn. Sp.a verliest Duygu Akdemir, goed voor meer dan 1.700 stemmen, N-VA verliest Hilaire Poels met bijna 1.600 stemmen, Tijs Lemmens met ruim 700 stemmen én voorzitter Gosha RosinskaPe­eters. CD&V behoudt als enige zijn stemmentre­kkers. Natuurlijk zullen de grote partijen nog wel enkele paradepaar­djes binnenhale­n tegen 14 oktober. Maar wat te denken van Voluit? Hoe klein is Voluit eigenlijk? VBLD van Bert Schoofs en Open Vld van An Moons slaan duidelijk de handen in mekaar. Samen behaalden ze bij de vorige verkiezing­en zowat 6.300 stemmen en dat komt al akelig dicht in de buurt van de 7.150 van CD&V, toen derde. Voluit komt bovendien met geen nobele onbekenden voor de dag. Lijsttrekk­er Bert Schoofs – al is dat nog niet officieel want Voluit presenteer­t met Bert Schoofs, An Moons en Tijs Lemmens zogezegd drie boegbeelde­n – heeft het bruine randje van zijn VlaamsBlok­verleden afgelegd. Bij de man in de straat is hij erg populair. Dat bewijzen de meer dan 2.100 stemmen die hij vorige keer haalde. Daarmee was hij derde na s.pa-lijsttrekk­er Maurice Webers en CD&V-lijsttrekk­er Anne Wouters-Cuypers. Schoofs wordt algemeen als “zeer bekwaam” omschreven.

En het zijn geen mindere goden die met hem in zee gaan. An Moons, voorzitter van Open Vld en Gosha Rosinska-Peeters, exvoorzitt­er van N-VA. Twee charmante

en niet te onderschat­ten dames. Zij worden vergezeld door drie Beringse politici van de tweede generatie: Jan Vanhamel, zoon van René, schepen in het Beringen van voor de fusie en burgemeest­er na de fusie. Bij de laatste verkiezing­en ging hij samen met Open Vld ten onder. Wordt dit zijn verrijzeni­s? Guy Kenens, hoofd van Toerisme Beringen en zoon van René, ex-burgemeest­er en schepen van Beringen. En Tijs Lemmens, zoon van Tony, voor de fusie als jongeman al schepen in Paal. Drie mannen die zijn opgegroeid in de Beringse politiek. En er is Rudy Heyligen die de voorbije zes jaar zijn sporen verdiende als VBLD-raadslid. Publiekeli­jk krijgen ze allemaal de steun van de overal aanwezige Hilaire Poels. “Stem Bert Schoofs”, raadt hij zijn kiezers aan. Smalend wordt wel eens gezegd: Voluit is een partij van overlopers en mislukte politieker­s. Maar of Voluit na de verkiezing­en nog bij de kleintjes hoort, is zeer de vraag. Al zal niet alleen Voluit stemmen afsnoepen van de “grote drie”. Er is ook nog Groen met “Meral is overal”, Be-one dat zeker een aantal kiezers van Turkse origine zal lokken en Vlaams Belang dat nog altijd zijn vaste klanten heeft. Drie kleintjes die er de vorige keer niet waren, maar wel zullen vissen in dezelfde vijver als de grote partijen. Vraag is: van wie zullen ze het meest wegsnoepen?

 ??  ?? Onze correspond­ent Roger Vanhoudt brengt een verhaal uit de politieke
coulissen van Beringen
Onze correspond­ent Roger Vanhoudt brengt een verhaal uit de politieke coulissen van Beringen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium