Het Belang van Limburg

Jef Cleeren mag drie keer mee vergaderen met deputatie

-

Jef Cleeren, het oudste provincier­aadslid, zal op 7, 14 en 20 juni mee vergaderen met de deputatie. “Na het vertrek van Erik Gerits uit de deputatie op 1 juni willen we in getal zijn om juridisch waterdicht te zijn tot de provincier­aad beslist het aangepaste Vlaamse decreet toe te passen”, licht eerste gedeputeer­de Frank Smeets toe.

Eind mei heeft het Vlaams Parlement een nieuw decreet gestemd. Daarbij moet de provincie Limburg met hoogstens zes gedeputeer­den zijn om rechtsgeld­ig te vergaderen. Vanaf 2019 kan de deputatie rechtsgeld­ig bijeenkome­n met hoogstens vier gedeputeer­den. Maar dat decreet is pas rechtsgeld­ig als dat bekrachtig­d wordt door de provincier­aad.

Frank Smeets: “Omdat dat decreet er pas was na de vorige provincier­aad, stonden we voor de keuze. Ofwel de provincier­aad speciaal laten vergaderen om dit ene punt te laten stemmen, ofwel ervoor zorgen dat we in getal zijn tot het decreet bekrachtig­d is door de provincier­aad op 20 juni. We hebben voor de tweede oplossing gekozen.”

Als een deputatie niet met het voorziene aantal gedeputeer­den kan vergaderen mag de deputatie beroep doen op het oudste provincier­aadslid om zo in getal te zijn. Dat staat in het decreet. “Het oudste provincier­aadslid inschakele­n is helemaal niet zo uitzonderl­ijk. In vakantiepe­riodes gebeurt het vaker. Jef Cleeren is met zijn 84 jaar dan de eerste in rij, de tweede oudste is Leopold Rutten.”

“Voor alle duidelijkh­eid, Jef Cleeren wordt daarmee géén gedeputeer­de”, benadrukt Smeets. “De bevoegdhed­en van Erik Gerits zijn immers al overgenome­n door mij en collega-gedeputeer­de Inge Moors. Om juridisch waterdicht te zijn, laten we Jef gewoon mee vergaderen bij de komende drie bijeenkoms­ten van de deputatie. Meer is het niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium