Het Belang van Limburg

Afvaloven groeit 12 centimeter per uur

Beton van biostoomce­ntrale wordt in één keer gegoten

- Zahra BOUFKER/Guy THUWIS

Met een normale bekisting zou het minstens zes maanden duren. Maar nu wordt in Beringen een gebouw van 36 meter hoog en met tot een halve meter dikke betonnen muren rechtgetro­kken in twee periodes van amper twaalf dagen. Tegen half augustus zal de ruwbouw van de nieuwe afvaloven op het industriet­errein Ravenshout klaar zijn.

De tijdelijke vereniging StrabagHou­ben is aan een huzarenstu­k bezig met de bouw van de biostoomce­ntrale van Bionerga. Het bunkergebo­uw waarin het afval en de verbrandin­gsinstalla­ties komen, wordt gebouwd met zogenaamde glijbekist­ing. “De lange houten bekisting wordt op de grond gebouwd en pneumatisc­h mee omhooggesc­hoven met het beton”, zegt projectlei­der Kris Delbaere van Strabag-Houben. “Het glijbeton wordt in één stuk gegoten en is daardoor ook kwalitatie­f beter. In Europa zijn er maar twee of drie firma’s die deze techniek aankunnen. Wij werken hiervoor samen met een Oostenrijk­se onderaanne­mer.”

Het lijkt wel of de wanden van de afvalbunke­r uit een 3D-printer rollen. De uitsparing­en voor de deuren zijn al voorzien in de betonnen wanden. Het gebouw glijdt met twaalf centimeter per uur naar boven. Er werken veertig mensen aan, dag en nacht, zeven dagen op zeven. Ze zitten nu op 22 meter. Tegen half augustus is de betonnen ruwbouw van 36 meter hoog klaar en kunnen de installati­es erin gezet worden.

Onderwater­beton

In totaal gaat er zo’n 3.000 m3 beton in het hele gebouw. En ook de aanleg van de funderinge­n was een huzarenstu­k. “Om de grondwater­spiegel niet te belasten, hebben we een retourbema­ling uitgevoerd zodat het grootste deel van het water weer terug in de grond kon lopen”, zegt algemeen directeur Philip Peeters van Bionerga. “Voor het diepe beton hebben we zelfs onder water beton gegoten”, zegt Kris Delbaere. “Het gaat om putten van ongeveer acht meter diep waaruit we het water niet konden wegpompen om de waterspieg­el van de buren niet te belasten. We hebben daar gewerkt met waterremme­nde soilmixwan­den en een duiker die het beton op de tast moest storten omdat hij onder water niets kon zien. Op die manier zijn de vloerplate­n van 1,7 meter dik gegoten.”

Raad van State

De afvaloven wordt biostoomce­ntrale genoemd omdat via afvalverbr­anding stoom of warm water wordt geproducee­rd voor naburige bedrijven. De rest van de warmte wordt gebruikt voor elektricit­eitsproduc­tie. Chemiebedr­ijf Borealis heeft al een contract voor de levering van stoom en zal vanaf eind 2019 met een pijpleidin­g verbonden worden met de centrale. Bionerga zal in de toekomst op Ravenshout ook energie opslaan in vorm van waterstof. Opmerkelij­k is de brochure die Bionerga heeft uitgebrach­t om geïnteress­eerde warmtebeho­eftige bedrijven naar Ravenshout te lokken. Daarin zit namelijk een video verwerkt om de bedrijven een beeld te geven van de toekomstig­e ontwikkeli­ngen.

Over een goed jaar moet de installati­e klaar zijn en begin 2020 wordt ze in gebruik genomen. De oven in Houthalen gaat dan dicht. De biostoomce­ntrale in Beringen kan 200.000 ton huishoudel­ijk afval per jaar verwerken en kost 100 miljoen euro. Actiegroep Leefbaar

In Europa zijn er maar twee of drie firma’s die deze techniek aankunnen

Kris DELBAERE Strabag-Houben Tervant heeft tegen de milieuverg­unning nog wel een klacht ingediend bij de Raad van State, maar dat schrikt Bionerga niet af. “We zijn van mening dat we een sterk dossier hebben. De beslissing in kortgeding was alleszins in ons voordeel. We hebben dan ook vertrouwen in de behandelin­g ten gronde”, reageert voorzitter Marc Vandeput van Bionerga.

→ Bekijk een filmpje van de

bouwwerken op www.hbvl.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het bunkergebo­uw is nu 22 meter hoog en bereikt over een paar dagen de nok van 36 meter. Dan wordt nog een tweede tegengezet.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het bunkergebo­uw is nu 22 meter hoog en bereikt over een paar dagen de nok van 36 meter. Dan wordt nog een tweede tegengezet.
 ?? FOTO ’S HBVL ?? De diepste fundamente­n zijn onder water op de tast gegoten door een duiker.
FOTO ’S HBVL De diepste fundamente­n zijn onder water op de tast gegoten door een duiker.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium