Het Belang van Limburg

“Ik heb wel alle hinder, maar krijg geen hinderprem­ie”

Bakker ziet omzet kelderen door herinricht­ing dorpskern Linde

- Geert VAN BAELEN

De dorpskern van het Peerse Linde wordt momenteel heringeric­ht. Voor de lokale handelaars betekenen de werken hinder. Bakker Patrick Janssen (49) die zijn omzet zag kelderen, voelt zich in de steek gelaten. “Doorgaand verkeer is er nauwelijks en heel wat vaste klanten vinden me niet meer. Omdat ik een paar honderd meter buiten de werkzone lig, heb ik geen recht op compensati­e”, zucht hij. De stad reageert dat ze niet anders kan dan de Vlaamse regelgevin­g respectere­n. “Ergens trekt de wetgeving nu eenmaal de grens.”

De herinricht­ing van Linde zal een hele opwaarderi­ng betekenen voor het kerkdorp, belooft het bestuur. Maar voor de handvol handelaars betekenen de wegenis- en riolerings­werken wel enkele maanden door een zure appel bijten. “Dit is voor niemand gemakkelij­k, maar de vier handelszak­en die in de werkzone liggen krijgen tenminste nog een financiële compensati­e. Maar ik, die nauwelijks tweehonder­d meter buiten dit gebied lig, krijg helemaal niks”, verzucht bakker Patrick Janssen, die zijn zaak aan de Kluisstraa­t heeft, in het verlengde van Lindedorp. “Sinds de werken in februari begonnen, is mijn omzet enorm gedaald. Vaste klanten haken af omdat ze vaak helemaal door buurtdorp Wauberg moeten omrijden om me nog te bereiken. De hoofdas van Linde is afgesloten waardoor ik doorgaand verkeer ook moet missen. In het weekend verkoop ik nog wat, maar op weekdagen kan ik soms beter sluiten.” Janssen voelt zich in de steek gelaten door het beleid. “Telkens krijg ik te horen dat ik geen recht heb op een financiële compensati­e omdat ik niet in de werkzone lig. Maar de gemeente heeft de werkzone wel uitgebreid naar twee extra handelszak­en. Zo kan het niet verder tot september. Dan pas zouden de werken klaar zijn, maar ik hoor nu al dat ze vertraging oplopen. Ik heb er alvast een advocaat opgezet.”

“Ergens ligt de grens”

Nicole Brebels, deskundige lokale economie, stelt dat de stad is gebonden aan de Vlaamse regelgevin­g. “Enkel voor zaken die in een

Lindeveld

Driekoning­enplein

Linde werkzone liggen voorziet Vlaanderen compensati­es. Een hinderprem­ie is eenmalige som van 2.000 euro waarmee de zaakvoerde­r bijvoorbee­ld extra promotie kan voeren. Als openhouden niet de moeite blijkt, kan er na een bepaalde periode een sluitingsp­remie worden toegekend. Twee zaken in Linde kozen daarvoor. Als gemeente kunnen we ook niet willekeuri­g de werkzone afbakenen. En bakker Patrick is niet alleen, verder op zijn traject liggen ook nog een viertal zaken die ongetwijfe­ld dezelfde hinder ondervinde­n. Ergens trekt de wetgeving nu eenmaal de grens.” Schepen Raf Nelis (CD&V) begrijpt het ongenoegen. “We hebben ons geïnformee­rd, maar we kunnen niet anders. Het klopt dat in Linde de zone is uitgebreid, dit omdat de herinricht­ing van een verkeersdr­empel aan de oorspronke­lijke plannen werd toegevoegd. En zo vielen twee extra handelszak­en in de zone. Maar bij deze zaken wordt de weg voor de deur opgebroken, wat bij Patrick niet het geval is.”

En als stad zoals recent in Genk zelf een hinderprem­ie toekennen, is dat een optie? “We hebben dat in het verleden ook niet gedaan bij andere werken. Het zou niet fair tegenover andere handelaars zijn om dat nu toe te passen. Uitzonderi­ngen gaan uitvinden zou niet correct zijn.”

In het weekend verkoop ik nog wat, maar op weekdagen kan ik soms beter sluiten

bakker Patrick JANSSEN

 ?? FOTO GVB ?? De bakkerij van Patrick Janssen ligt net buiten de werfzone - op de kaart in het rood aangeduid maar klanten stuiten wel op de ene na de andere wegversper­ring.
FOTO GVB De bakkerij van Patrick Janssen ligt net buiten de werfzone - op de kaart in het rood aangeduid maar klanten stuiten wel op de ene na de andere wegversper­ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium