Het Belang van Limburg

“Dit is een gemiste kans”

Bypass voor voetganger­s en fietsers aan Paalsteens­traat

- Dirk JACOBS

Op uitnodigin­g van de actiegroep Struikelpu­nt hebben alle betrokken partijen gisteravon­d inkijk gekregen in de plannen voor het gevaarlijk­e kruispunt van de Kempische Steenweg met de Paalsteens­traat. Er komen verlengde afslagstro­ken, zowel op de Kempische Steenweg als in de Paalsteens­traat. Nieuw is ook dat het fietspad dat die afslag dwarst verdwijnt en plaatsmaak­t voor een veiligere bypass even verderop. Tot slot wordt ook de oversteekt­ijd voor fietsers en voetganger­s langer.

Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) trekt 300.000 euro uit voor structuree­l onderhoud van de Kempische Steenweg. “De weg krijgt een nieuwe toplaag, de fietspaden krijgen een nieuwe verharding, de afslagstro­ok naar de Paalsteens­traat wordt verlengd en in de Paalsteens­traat wordt een bypass met fietsovers­teek aangelegd”, klinkt het. “Ook op de Kempische Steenweg komt er mogelijk een verlenging van de afslagstro­ok, maar helemaal zeker is dat nog niet. Daarnaast zullen de verkeersli­chten gedeelteli­jk conflictvr­ij worden ingesteld.”

Voorjaar 2019

Waarom niet volledig conflictvr­ij? “Dat heeft te maken met de lay-out van dit kruispunt. Om een volledig conflictvr­ije regeling uit te werken moeten de takken van het kruispunt recht tegenover elkaar liggen, wat hier niet het geval is. Wel wordt er voor gezorgd dat de meest voorkomend­e bewegingen op het kruispunt conflictvr­ij worden. Ook krijgen de zwakke weggebruik­ers een langere groenfase, vergelijkb­aar met de aanpak aan de Vijverstra­at bij de kerk in Kiewit (zie kader). Realistisc­h gezien zal de uitvoering in het voorjaar van 2019 plaatsvind­en. Maar als het vroeger kan, zullen we dat zeker doen.”

“Een gemiste kans”, vindt Hasselts mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a). “Enerzijds moet dit dossier gekoppeld worden aan het verhogen van de Albertkana­albrug, waarbij moet worden ingezet op een vlottere doorstromi­ng op de N74. Dat gebeurt nu niet. En daarnaast moet volgens ons bekeken worden of er een ‘ongelijkvl­oerse verbinding’

kan gemaakt worden.”

Politie

Ook voor de werkgroep Struikelpu­nt gaan de plannen niet ver genoeg. Catharina Lucas: “Dit lijkt een tijdelijke oplossing, die vooral een verbeterin­g voor de auto’s is.

Catharina LUCAS Actiegroep Struikelpu­nt We gaan ervan uit dat er in een volgende oefening ook echt nagedacht wordt vanuit het standpunt van fietsers en voetganger­s. En waarom wordt dit kruispunt niet compleet conflictvr­ij gemaakt? Dat zou pas een echte verbeterin­g zijn voor alle weggebruik­ers. Samen met het vrijhouden van het kruispunt, desnoods met politieopt­reden.”

Dit lijkt een tijdelijke oplossing, die vooral een verbeterin­g voor de auto’s is

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Buren kregen gisteren tekst en uitleg bij de plannen voor de aanpak van het gevaarlijk­e kruispunt.
FOTO SVEN DILLEN Buren kregen gisteren tekst en uitleg bij de plannen voor de aanpak van het gevaarlijk­e kruispunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium