Het Belang van Limburg

“We gaan onze borstkanke­r uitroeien, letterlijk”

Limburgse vriendinne­n zamelen geld in met kanotocht over Zweedse meren

- Dirk JACOBS

Voor de Hasseltse Sarah Roosemont (35) en haar vriendin Micheline ‘Mich’ Draguet (57) uit Beringen breken spannende weken aan. Al zijn deze collega’s uit de Hasseltse gevangenis wel wat gewoon: allebei hebben ze het gevecht tegen borstkanke­r gewonnen. Mich overwon eerst zelfs nog baarmoeder­halskanker. “Onwaarschi­jnlijk. In de revalidati­egroep in Leuven is de band ontstaan die ons richting Zweden stuurt. We willen daar met een kanotocht op de rivier Jösse Älv de nare periode achter ons laten.” Het duo gaat met hun avontuur geld inzamelen voor Think Pink, een vzw die strijdt tegen borstkanke­r.

Met de tocht wil het duo een nieuwe start nemen op onbekend terrein. “Buiten een pleziervaa­rtje hebben we nog nooit in een kano gezeten”, zegt Mich. “We gaan onszelf daar ongetwijfe­ld tegenkomen. Gelukkig kunnen we elkaar echt alles vertellen. Ik ben opvallend stiller geworden sinds de twee kankers. Maar ik hoor Sarah graag praten, dat mag ze de hele dag door doen.”

Uit die babbels is gebleken dat Mich en Sarah vooral verder willen met hun leven. “Of we genezen zijn verklaard? Nog niet. Maar voor ons is de kanker weg. We zijn positief ingesteld, we letten op onze voeding, we bewegen veel en die kanotocht sluit daar perfect op aan”, legt Sarah uit.

De twee vertrekken binnenkort naar het merengebie­d van de Zuid-Zweedse provincie Värmland. “We gaan varen met Canadese kano’s over kristalhel­dere meren. ’s Avonds kamperen we in een tent op vrijwel onbewoonde eilandjes. Bij zonsonderg­ang langs de oevers peddelen en hout sprokkelen voor het kampvuur. Zalig. Onze bagage gaat mee in de boot, samen met een karretje. Dat gaan we nodig hebben wanneer we de kano uit het water moeten halen, bijvoorbee­ld vanwege stuwdammen of andere obstakels.” De vrouwen zijn van plan om elke dag 15 kilometer af te leggen. “Mich kwam op het geweldige idee om onze tocht te koppelen aan een goed doel: Think Pink. Als we terug zijn, gaan we hier en daar gadgets verkopen. Maar de mensen kunnen die ook rechtstree­ks bestellen via www.thinkpink.be door bij de ‘acties’ onze kanotocht te bekijken.” Hoewel ze er enorm naar uitkijken, wordt het geen gewone vakantie. “Ik voel me net of we terug met de Chiro op kamp gaan”, lacht Mich. “De valies inpakken wordt een ramp. Wat mag mee en wat niet? Schmink gaan we niet nodig hebben, wel zalfjes tegen muggen en teken. Plus een fles champagne: ik verjaar op 4 juli. En veel goede moed. Er is nog één iets dat zeker mee gaat: de asse van mijn hondje Topaz. Mijn steun en toeverlaat tijdens mijn ziekte en vorige week overleden. Hij krijgt een plaatsje in de boot en een deel van zijn asse laat ik in Zweden achter. Symbolisch.”

→ www.thinkpink.be

De valies inpakken wordt een ramp. Maar één ding gaat zeker mee: de asse van mijn hondje Topaz. Mijn steun en toeverlaat tijdens mijn ziekte

Micheline DRAGUET

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Sarah Roosemont en Micheline Draguet gaan met hun kano een echt avontuur tegemoet.
FOTO JEFFREY GAENS Sarah Roosemont en Micheline Draguet gaan met hun kano een echt avontuur tegemoet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium