Het Belang van Limburg

Javier Bardem als drugsbaron Escobar

Het thrillerme­lodrama ‘Everybody Knows’ speelt nog steeds in de Vlaamse zalen of we krijgen met de biopic ‘Escobar’ een tweede film waarin het Spaanse echtpaar Javier Bardem-Penélope Cruz het beste van zichzelf geeft. Het betreft hun negende samenwerki­ng

- Chris CRAPS

In de Engelstali­ge Spaanse productie ‘(Loving Pablo) Escobar’ mag Bardem zich uitleven als de meedogenlo­ze drugsbaron Pablo Escobar. De film behandelt niet alleen de op- en ondergang van Escobar, maar ook zijn stormachti­ge relatie met Virginia Vallejo (de rol van Penélope Cruz). Deze laatste was een opportunis­tische televisies­ter die zich later uit angst tegen hem keerde.

“We hebben ‘Escobar’ al meer dan twee jaar geleden gemaakt”, vertelt Cruz. “Maar nu komt hij pas uit in verschille­nde Europese landen. Vandaar dat we met ‘Everybody Knows’ twee films op hetzelfde moment in de zalen hebben. Dat was niet gepland en het zal geen jaarlijks gebeuren worden. (lacht) We gaan er nu wat tijd laten overgaan voor we nog iets samen doen. Maar het is wel leuk om samen te acteren. We hebben een gelijkaard­ige manier van werken, we vertrouwen mekaar omdat we elkaar zo goed kennen en nemen onze personages nooit mee naar huis.”

Marteling

Cruz en Bardem leerden elkaar kennen op de set van ‘Jamon Jamon’ in 1992. Cruz was toen 17 en Bardem 22. Maar hun romance bloeide pas jaren later open tijdens de opnames van ‘Vicky Cristina Barcelona’ van Woody Allen. In 2010 trouwden ze en intus- sen hebben ze al twee kinderen. “Ik ben nooit verliefd geworden op iemand met wie ik werkte”, bekent Cruz. “Het gebeurde altijd later. Vriendscha­p kan immers maanden later omslaan in iets anders. Je kan die dingen niet plannen.”

Maar de opnames met echtnoot Javier voor ‘Escobar’ waren soms niet de meest plezierige voor haar. “Ik was echt bang voor hem”, geeft Cruz toe. “Want ik zag Escobar, niet Javier. Ik begon de dagen te tellen tot die marteling afgelopen was.”

Voor Bardem was ‘Escobar’ echter een droom die in vervulling ging. “Ik kreeg al in 1998 de aanbieding om hem te spelen”, zegt Bardem. “Ik was gefascinee­rd door dat monster vol contradict­ies. Maar ik weigerde de aanbieding en ik bleef aanbieding­en weigeren. Die scripts portrettee­rden hem namelijk als een sprookjesf­iguur.”

Het autobiogra­fische boek van Virginia Vallejo bood Bardem echter de authentiek­e visie waar hij naar op zoek was. “Ik zag Escobar als een nijlpaard. Een rustig en grappig beest, maar het meest gevaarlijk­e van een heel continent.”

Ik zag Escobar als een nijlpaard. Een rustig en grappig beest, maar wel het gevaarlijk­ste van een heel continent Javier Bardem acteur

 ?? FOTO FOTO CINEMIEN ?? Javier Bardem en zijn vrouw Penélope Cruz als drugsbaron Pablo Escobar en diens maîtresse Virginia Vallejo.
FOTO FOTO CINEMIEN Javier Bardem en zijn vrouw Penélope Cruz als drugsbaron Pablo Escobar en diens maîtresse Virginia Vallejo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium