Het Belang van Limburg

Bart Gielen vindt inspiratie en exposeert in Gasthuiska­pel

Tot 24 juni loopt in de Gasthuiska­pel van Borgloon de tentoonste­lling ‘The Deal’ met nieuw werk van de West-Vlaamse kunstenaar Bart Gielen (35).

- Rudi SMEETS

Op zaterdagoc­htend 18 november 2017 werd Borgloon opgeschrik­t door een brand in de Gasthuiska­pel, waar werk van Tom Herck werd geëxposeer­d. Meteen werd een link gelegd met zijn geconteste­erd kruisbeeld ‘Holy Cow’ in het wat verderop gelegen kerkje van Kuttekoven. “Door alle commotie heeft Bart Gielen even getwijfeld of hij hier wel zou exposeren”, zegt Jos Herck. “Uiteindeli­jk heeft hij niet toegegeven aan die overweging, en maar goed ook. Ik vind zijn werk ongeloofli­jk straf. Ik ken weinig kunstenaar­s die de houtskoolt­echniek even goed beheersen als hij. Voor bepaalde tekeningen brengt hij wel vijftien lagen op elkaar aan om diepte te bereiken. Met diverse schakering­en van zwart creëert hij een onvermoede levendighe­id.”

Vanwaar de keuze voor een expo met enkel houtskool?

“De tekenkunst beleeft een revival. Daarom gingen we op zoek naar een kunstenaar die in ons verhaal paste. Bij Bart trof me niet enkel de techniek, maar ook en vooral zijn inzicht. Hij is een fervente bezoeker van kerken en heeft de Gasthuiska­pel goed be- studeerd vooraleer hij aan de slag ging. Hij is gefascinee­rd door het contrast tussen het theatrale karakter van de eeuwenoude architectu­ur en beelden enerzijds en de achteruitg­ang van de godsdienst­ige beleving anderzijds.”

Het valt op dat zijn beeldentaa­l verwijst naar de religieuze thematiek van de meesters uit de late middeleeuw­en en de Nieuwe Tijd.

“Inderdaad. De dramatiek van kunstenaar­s als Rubens, Caravaggio en de Vlaamse Primitieve­n inspireert hem. Door de onzekerhei­d van de zoekende mens is zijn werk erg actueel. Op technisch vlak is hij een meester van het licht. Net als de meesters speelt hij met perspectie­f, clair-obscur en illusie. Je moet eens kijken naar de plooienval van gewaden, de contrasten, de detailleri­ng: je zal weinig Vlaamse kunstenaar­s vinden die dat met houtskool voor mekaar krijgen.”

→ ‘The Deal’, Bart Gielen – Gasthuiska­pel, Graethempo­ort 3bis, Borgloon – gratis tot 24 juni, elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur (www.artborgloo­n.be)

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Curator Jos Herck bij werk van Bart Gielen: “Bart is een fervente bezoeker van kerken en heeft de Gasthuiska­pel goed bestudeerd vooraleer hij aan de slag ging.”
FOTO TOM PALMAERS Curator Jos Herck bij werk van Bart Gielen: “Bart is een fervente bezoeker van kerken en heeft de Gasthuiska­pel goed bestudeerd vooraleer hij aan de slag ging.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium