Het Belang van Limburg

Messi vernederd

Messi op rand van uitschakel­ing na flater Willy

- David VAN DEN BROECK

It’s my party and I cry if I want to. Lionel Messi wordt zondag 31 jaar, maar zijn feestje wordt één groot tranendal. De Greatest of All Time – of is Ronaldo dan toch de GOAT? – staat na twee duels al op de rand van de uitschakel­ing. Dit Argentinië bakt er werkelijk niks van en heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Kroatië is intussen al zeker van de tweede ronde.

Zet u schrap voor een thriller, komende dinsdag. Argentinië zal Nigeria moeten kloppen of Lionel Messi en de zijnen mogen naar huis. Maar als IJsland vandaag wint, heeft het in de slotmatch genoeg aan een salonremis­e om de Argentijne­n uit te tellen.

Hoe is het zover kunnen komen? Tja, vraag het eens aan Wilfredo Daniel Caballero Lazcano, Willy voor de vrienden. De Argentijns­e doelman is al 36 jaar, een vat vol ervaring. Maar uitgereken­d nu beging hij de blunder van zijn carrière. Hij mistrapte zich op een terugspeel­bal en Ante Rebic antwoorde meteen met een volley, netjes over de keeper in doel. Er is dus een reden waarom Caballero al vier jaar tweede keus is, bij City en Chelsea. En waarom hij tot voor kort zelfs geen internatio­nal was. Bondscoach Sampaoli liet Sergio Romero – al jaren de nummer één - thuis vanwege een blessure, ook al kon die misschien nog fit raken. Daar zal hij nog vaak aan worden herinnerd. Dat doelpunten­maker Rebic eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan - de notoire kaartenpak­ker trapte Salvio vol op het been - wordt in de voetbalges­chiedenis dan weer een voetnoot.

7 contacten in 45 minuten

Door de monumental­e blunder stond Argentinië vanuit het niks 1-0 in het krijt, maar eigenlijk was dat niet meer dan verdiend. Voor rust liet kopspecial­ist Mandzukic een reuzekans liggen met de kop en was Perisic centimeter­s verwijderd van een vroege openingsgo­al. Van Messi noteerden we éénknappe aanval. Amper 20 keer raakte hij de Vlo de bal, zelfs minder dan Caballero. Alleen diepe spits Agüero maakte zich nog belachelij­ker, met zeven (!) balcontact­en.

Jorge Sampaoli had nochtans gedacht dat zijn nieuw systeem – dit keer hanteerde hij een 3-4-3 – succesvol zou zijn. Maar van een systeem leek in feite geen sprake. Diego Maradona, die opnieuw op de tribunes zat en dit keer het rookverbod respecteer­de, maakte de bondscoach vooraf al met de grond gelijk, omdat diens tactiek nergens op leek. Geef de Argentijns­e voetballeg­ende vandaag een micro en hij steekt Sampaoli volledig ónder de grond. Bovenal zal hij zich diep schamen voor wat de ploeg en zijn gedoodverf­de troonopvol­ger Messi momenteel op de mat brengt.

Troostende mama

Na rust, na die blunder van Caballero, ging het van kwaad naar erger. Luka Modric krulde de 2-0 nog heerlijk in doel. En Ivan Rakitic, Messi’s ploegmaat bij Barça, maakte de vernederin­g compleet. Argentinië moet vandaag hopen op een zege van Nigeria tegen IJsland of een gelijkspel. Anders is het hopeloos.

Eerst mogen spelers en coach het nog uitleggen aan hun 40 miljoen landgenote­n. Een volksopsta­nd valt niet uit te sluiten. “Het is mijn fout. Ik vrees dat ik de match niet goed heb gelezen”, zei Sampaoli al. Een pijnlijke bekentenis. Toch zal men ook Messi weer met de vinger wijzen. Zondag blaast hij 31 kaarsjes uit, maar het wordt een verjaardag in mineur. Troostende woorden van mama Celia gaan dit keer niet helpen.

ARGENTINIË: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico - Salvio, Mascherano, Perez, Acuna Messi, Agüero, Meza.

KROATIË: Subasic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic Rebic, Rakitic, Modric, Brozovic, Perisic Mandzukic.

VERVANGING­EN: 54’ Agüero door Higuain, 56’ Salvio door Pavon, 57’ Rebic door Kramaric, 68’ Perez door Dybala, 82’ Perisic door Kovacic, 90’+3’ Mandzukic door Corluka.

DOELPUNTEN: 53’ Rebic 0-1, 80’ Modric 0-2, 90’+1’ Rakitic 0-3.

GELE KAARTEN: 39’ Rebic, 51’ Mercado, 59’ Mandzukic, 67’ Vrsaljko, 85’ Otamendi, 87’ Acuna, 90’+4’ Brozovic.

TOESCHOUWE­RS: 43.319.

SCHEIDSREC­HTER: Ravshan Irmatov (Oez).

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Doelman Willy Caballero verstopt zich achter zijn handschoen­en na zijn cadeautje aan Ante Rebic.
FOTO AFP Doelman Willy Caballero verstopt zich achter zijn handschoen­en na zijn cadeautje aan Ante Rebic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium