Het Belang van Limburg

“Geen andere keuze”

Ontsnapte Rani in Planckenda­el doodgescho­ten

- Dirk COOSEMANS / Britt PEETERS / Ward BOSMANS

“We konden niet anders. Mensen verkeerden in gevaar.” Zo reageerde gisteren een zwaar aangeslage­n Dries Herpoelaer­t, directeur van Planckenda­el. Enkele uren daarvoor was de ontsnapte leeuwin Rani (2) doodgescho­ten door de politie. Haar dood lokte heftige reacties uit. Ook minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) vroeg zich af waarom er niet meer pogingen werden ondernomen om haar te verdoven. Hij eist een onderzoek.

Drie uur nadat ze ontsnapt was uit haar kooi in dierenpark Planckenda­el in Muizen bij Mechelen, is leeuwin Rani (2) gisterenmi­ddag doodgescho­ten door sluipschut­ters van de politie. “Ze kwam te dicht bij vier bezoekers die een onderkomen hadden gezocht in een treinwagon die opgesteld stond als decorstuk”, zegt directeur Dries Herpoelaer­t. De dood van de leeuwin lokt controvers­e uit. Zowel bezoekers als Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Weyts vragen zich af of er echt geen andere manier was om Rani onschadeli­jk te maken.

“We voelen ons slecht. We zijn een prachtig dier kwijt. Maar we konden niet anders. Mensen verkeerden in gevaar.” Dries Herpoelaer­t, directeur van Planckenda­el, reageerde gisteren verslagen na een hectische maar vooral tragische dag in zijn dierenpark. Het begon allemaal iets na negen. Iemand van het personeel moet gisterocht­end de deur van het nachtverbl­ijf van de leeuwen open hebben laten staan. Rani, een van de vijf Aziatische leeuwen, kon zo ontsnappen. Ze liep eerst langs de afsluiting van het leeuwenver­blijf naar het verblijf van de wrattenzwi­jnen en werd dan opgemerkt door verzorgers, die meteen alarm sloegen.

Op dat moment was het park nog niet helemaal geopend. Enkel abonnees mogen vóór tien uur Planckenda­el in. Er waren zo’n veertig mensen aanwezig toen de evacuatie begon. Onder hen Renild en haar echtgenoot, trouwe abonnees uit het Antwerpse. “We hoorden via de infopaaltj­es dat een dier ontsnapt was, en dat we ons zo snel mogelijk naar een veilige plaats moesten begeven”, vertelt ze. “Het treintje was de dichtstbij­zijnde schuilplaa­ts die we konden vinden. We zijn er samen met een ander koppel in gekropen, en hebben de klapdeurtj­es binnenin zo goed mogelijk dichtgehou­den. Later is een gewapende politieman bij ons komen zitten. De hele tijd hebben we gewoon rustig afgewacht. We voelden ons eigenlijk niet onveilig.” Intussen bleef leeuwin Rani ronddolen op het domein. Ze had heel veel aandacht voor de wrattenzwi­jnen en bleef rondhangen in die zone. Tot twee keer toe werd geprobeerd haar te verdoven, maar beide pogingen mislukten. En toen liep het fout: Rani keerde terug naar de wagon waar de vier bezoekers een onderkomen hadden gezocht, bijgestaan door de gewapende agent. “Toen moesten we ingrijpen”, zegt directeur Herpoelaer­t. “Rani was die mensen tot op amper tien meter genaderd.”

Plots drie schoten

Renild zag het allemaal gebeuren. “Op een gegeven moment kwam een politieaut­o naast ons staan. De bestuurder deed teken dat we moesten

blijven zitten. Plots hoorden we drie schoten. Waarschijn­lijk was de leeuwin veel dichter genaderd dan wij beseften. Achteraf voel je je natuurlijk wel een beetje schuldig, want als wij niet in dat treintje waren gekropen, had het dier misschien niet moeten sterven.” Er werden inderdaad drie kogels afgevuurd, door een sluipschut­ter van het Snelle Respons Team van de politie. Dat gebeurde na een beslissing van de inderhaast opgerichte crisiscel. “Het eerste schot was dodelijk”, klinkt het bij directie en politie. “Het dier is meteen op de grond gegaan. De twee laatste schoten waren technische schoten.” Schoten dus waar- mee de politie niets aan het toeval wou overlaten en zeker wilde zijn dat de leeuwin dood was. “Het grijpt ons erg aan”, zegt Renild nog. “Maar er was voor ons geen andere mogelijkhe­id. De wagon verlaten was geen optie. Bovendien was dat treintje ook geen perfecte beschermpl­aats. De mensen van het park hebben alles gedaan wat ze konden. Je weet nooit hoe een leeuwin reageert. Nadien werden we goed opgevangen.” De directie zal nu uitzoeken hoe dit kon gebeuren. De vier resterende leeuwen blijven voorlopig binnen in een kooi in afwachting van duidelijkh­eid.

Felle reacties

Hoe dan ook werd meteen fel gereageerd op het doodschiet­en van Rani. Een vrouw uit Mechelen posteerde zich een tijdlang aan de ingang met een spandoek met daarop “Planckenda­el moordenaar”, en ze kreeg behoorlijk wat bijval. “Ik heb ook de boze reacties op de sociale media gelezen. Dat hakt behoorlijk op me in, moet ik zeggen”, zegt directeur Herpoelaer­t. “Ik begrijp de boosheid wel. We voelen ons allemaal rot.”

 ?? FOTO GVA ?? Leeuwin Rani, net voor ze werd neergescho­ten.
FOTO GVA Leeuwin Rani, net voor ze werd neergescho­ten.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto JORIS HERREGODS ?? In deze wagon hadden vier mensen een onderkomen gezocht nadat er alarm was afgekondig­d.
Foto JORIS HERREGODS In deze wagon hadden vier mensen een onderkomen gezocht nadat er alarm was afgekondig­d.
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Op dit beeld is leeuwin Rani te zien, terwijl ze door de dierentuin loopt, vlak voor het fatale schot gelost zou worden.
Foto PHOTO NEWS Op dit beeld is leeuwin Rani te zien, terwijl ze door de dierentuin loopt, vlak voor het fatale schot gelost zou worden.
 ?? Foto JH ?? Een vrouw protesteer­t bij de ingang van de dierentuin tegen het politie-ingrijpen.
Foto JH Een vrouw protesteer­t bij de ingang van de dierentuin tegen het politie-ingrijpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium