Het Belang van Limburg

Waar u best niet met de auto op vakantie gaat

Rapport van European Transport Safety Council

- Dominiek CLAES

- Als u deze zomer veilig met de auto door Europa wil toeren, dan mijdt u best de meeste Balkanland­en zoals Roemenië, Bulgarije, Servië en Kroatië. Ook Polen laat u best links liggen. Want daar vallen de meeste doden in het verkeer, zo heeft het European Transport Safety Council (ETSC) becijferd. Wel aan te raden, zijn Noorwegen, Zweden, Groot-Brittannië en Zwitserlan­d. Ondanks een flinke vooruitgan­g de voorbije decennia, scoort België maar matig op het vlak van verkeersve­iligheid. “Geen reden om ons op de borst te kloppen”, zegt verkeerspr­ofessor Tom Brijs van de UHasselt.

Hét zwarte beest op het vlak van verkeersve­iligheid in Europa is Roemenië. Daar vielen vorig jaar 1.951 doden in het verkeer, of omgerekend 99 doden per miljoen inwoners. Bulgarije doet niet veel beter met 96 doden per miljoen inwoners. Voorts scoren ook Servië (82 doden per miljoen inwoners), Kroatië (80) en Polen (74) erg zwak op het vlak van verkeersve­iligheid.

Vijf keer gevaarlijk­er

In absolute cijfers vallen de meeste verkeersdo­den in Frankrijk (3.448 doden in 2017), Italië (3.340) en Duitsland (3.177). Maar dat zijn dan ook grote landen. Om de cijfers beter te kunnen vergelijke­n, wordt het aantal verkeersdo­den afgezet tegen het aantal inwoners. De meeste verkeersdo­den vallen dan in de genoemde Balkanland­en en Polen. De verschille­n tussen de Europese landen zijn ook erg groot. Roemenië is maar liefst vijf keer gevaarlijk­er dan Noorwegen, met 20 doden per miljoen inwoners het veiligste Europese land.

Drukte

Nog beter zou zijn om ook de verkeersdr­ukte in de verschille­nde landen in rekening te brengen. Dat kan door rekening te houden met het aantal afgelegde vervoerski­lometers in ieder land. Dergelijke cijfers zijn echter niet voor elk land beschikbaa­r. Toch staan in deze rangschikk­ing opnieuw landen als Polen (14,6 doden per miljard kilometer), Kroatië (13,6), Letland (12,) en Tsjechië (10,1) triest bovenaan. Ter vergelijki­ng: het Europese gemiddelde ligt op 5,9 doden per miljard kilometer.

België

En België? Op het eerste gezicht heeft ons land de afgelopen decennia een prima parcours afgelegd. De 620 verkeersdo­den van vorig jaar (voorlopig cijfer) betekenen een ruime halvering vergeleken met 2001. Toen vielen er nog bijna 1.500 doden in het Belgische verkeer. Ook het aantal gewonden werd met rasse schreden teruggedro­ngen. Maar toch, in Nederland, dat zes miljoen inwoners méér telt, vielen er vorig jaar minder verkeersdo­den (613). Vergeleken met andere Europese landen verdwijnt ons land inderdaad in de buik van het peloton. Met 55 doden per miljoen inwo- ners, scoort België nog altijd boven het Europese gemiddelde (50). België moet er het gezelschap dulden van Italië, Tsjechië en Frankrijk. Ook als de verkeersdr­ukte in rekening wordt genomen, scoort ons land met 7,3 doden per miljard afgelegde kilometers een stuk boven het gemiddelde (5,9).

Inspanning­en

“Het is uiteraard goed nieuws dat het aantal doden en gewonden in het verkeer de voorbije decennia zo fors is teruggedro­ngen”, zegt Tom Brijs, professor Mobiliteit­swetenscha­ppen van de UHasselt. “Maar vergeleken met andere landen moeten we ons toch niet te hard op de borst kloppen. Ook in andere landen is een grote vooruitgan­g geboekt. Er zijn dus zeker nog inspanning­en nodig, niet enkel voor de verkeersve­iligheid, maar ook voor een betere doorstromi­ng. Niet overal zijn bijkomende wegen of extra rijstroken nodig. Dat is niet meer van deze tijd. Er is nog ruimte om de bestaande capaciteit beter te benutten.” Brijs denkt daarbij vooral aan slimme infrastruc­tuur (dynamische verkeers- en informatie­borden, spitsstrok­en en verkeersst­uringssyst­emen), slimme verkeersli­chten (beter op mekaar afgestemd) en slimme voertuigen (met actieve veiligheid­ssystemen).

Er zijn in ons land ook nog inspanning­en nodig, niet enkel voor de verkeersve­iligheid, maar ook voor een betere doorstromi­ng

Tom Brijs, professor Mobiliteit­swetenscha­ppen

 ??  ??
 ?? Foto RTR ?? Een zwaar ongeval op een weg in Polen.
Foto RTR Een zwaar ongeval op een weg in Polen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium