Het Belang van Limburg

30 jobs weg bij Sabca in Lummen

Dertig ontslagen bij vliegtuigo­nderdelenp­roducent Sabca

- Guido CLOOSTERMA­NS

Bij Sabca in Lummen, dat vliegtuig- en raketonder­delen maakt, verdwijnen 30 banen. Dit heeft de directie gisteren tijdens een bijzondere ondernemin­gsraad bekendgema­akt. Van de 105 banen worden er 30 geschrapt, 20 arbeiders en 10 bedienden. De komende weken zitten directie en vakbonden rond de tafel in het kader van de wet Renault. Volgens Sabca-topman Thibauld Jongen is er minder vraag naar de onderdelen die in Lummen geproducee­rd worden. Sabca verwacht niet dat de situatie op korte termijn verbetert.

- Bij Sabca in Lummen, dat vliegtuig- en raketonder­delen maakt, worden dertig banen bedreigd. De directie kondigde gisteren de intentie tot collectief ontslag aan van twintig arbeiders en tien bedienden. “Dit is niet de eerste keer”, aldus Johan Lamers van de bediendebo­nd LBC-NVK. In Lummen zagen ze de bui al even hangen.

De werknemers van Sabca Lummen en hun vertegenwo­ordigers waren gisteren niet helemaal verrast met het nieuws. Er hing al een tijdje iets in de lucht. Tijdens een bijzondere ondernemin­gsraad kondigde de directie gisteren aan dat er moet worden gesaneerd. Van de 105 werknemers worden er dertig werknemers ontslagen: twintig arbeiders en tien bedienden. Directie en vakbonden zullen de komende weken rond de tafel zitten in het kader van de wet Renault.

Sabca Lummen is een onderdeel van de groep Sabca, die ook vestiginge­n heeft in Brussel en Charleroi. Het bedrijf is gespeciali­seerd in de productie en onderhoud van onderdelen voor de lucht- en ruimtevaar­t. De vestiging in Lummen produceert onderdelen in composietm­ateriaal voor vliegtuige­n van de Europese constructe­ur Airbus en voor zakenjets zoals de Gulfstream G650. De site produceert ook onderdelen voor de Ariane 5-raket.

Vandaag is er vooral vraag naar composiet in auto’s en fietsen. Sabca moet daar iets mee doen

Johnny FRANS vakbond ABVV-Metaal

Dalende vraag

In een mededeling zegt topman Thibauld Jongen dat er minder vraag is naar de onderdelen die in Lummen worden geproducee­rd. Het aantal reizigers en vliegtuige­n stijgt dan wel, maar door een herschikki­ng van het aanbod bij de twee grootste vliegtuigb­ouwers gebeurt dat met minder verschille­nde types vliegtuige­n, en voor Sabca Lummen ook nog eens met de verkeerde types. Bovendien staat ook de ruimtevaar­tsector onder druk. Sabca verwacht niet dat de situatie op korte termijn verbetert. “Er zijn geen concrete perspectie­ven die de werkvolume­s kunnen verhogen in de komende vier jaar”, aldus Jongen, die de composieta­ctiviteit binnen Sabca wel wil behouden. De aankondigi­ng kwam niet onverwacht. “Het ging al langer moeilijk met bepaalde projecten”, aldus Johan Lamers van LBCNVK. “Het is jammer dat Sabca Limburg geen graantje kan meepikken van de stijgende vraag naar bepaalde modellen.” De piste om werknemers over te plaatsen naar Charleroi of Brussel lijkt de bonden niet realistisc­h. Ook ABVV-Metaal vindt dat de directie op zoek moet gaan naar bijkomende producten en markten. “Vandaag is er vooral vraag naar composiet in auto’s en fietsen”, zegt secretaris Johnny Frans. “Sabca Limburg kan daar iets mee doen zonder zijn corebusine­ss uit het oog te verliezen.”

 ?? FOTO JM GUILLON ?? Ook de Ariane 5-raket vliegt richting ruimte dankzij Sabca Lummen.
FOTO JM GUILLON Ook de Ariane 5-raket vliegt richting ruimte dankzij Sabca Lummen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium