Het Belang van Limburg

Gangsters mogelijk uit Nederland

Plofkraakb­ende slaat toe in Lummen en Lommel

- Phillip PERGENS/Koen LUTS/Geert VAN BAELEN

Gisternach­t sloeg de plofkraakb­ende op hetzelfde moment toe in Lummen (foto) en Lommel. De geldautoma­ten van de bpost-filialen werden opgeblazen. Getuigen hoorden de overvaller­s spreken met een Nederlands­e tongval. Volgens het parket Midden-Limburg lopen er in Nederland 300 plofkraker­s rond die onderling expertise en kennis uitwissele­n.

- In Lummen sloegen ze toe om 3.15 uur, in Lommel amper vijf minuutjes later. En toch vermoedt de politie dat de twee plofkraken van gisterocht­end het werk zijn van dezelfde bende. De werkwijze in de bpost-filialen was erg gelijkaard­ig, en ze deed ook nog eens denken aan die vier andere plofkraken in Vlaanderen de afgelopen weken. En dus gaat de politie er op dit moment van uit dat de bende zich gisteren in twee groepen opsplitste: een groep trok naar Lummen, de andere naar het noorden van de provincie. Daar konden agenten de achtervolg­ing nog inzetten, maar de krakers konden toch ontkomen.

Kwart over drie ’s ochtends, in het holst van de nacht, werd de Lummense Dorpsstraa­t opgeschrik­t. Vijf minuten later volgde Vreyshorri­ng in Lommel, en dat terwijl het toch zo’n 40 minuten rijden is tussen de twee locaties. De federale gerechteli­jke politie is belast met het onderzoek. Zij houden er rekening mee dat dezelfde bende zich in twee groepen opsplitste, en dat dezelfde bende ook instaat voor de reeks plofkraken in ons land de afgelopen weken. Al zijn er ook verschille­n in werkwijze. Zo zouden de overvaller­s in Kinrooi op een andere manier de automaten hebben opgeblazen dan later in onder andere Buggenhout en Tielt-Winge. In Lummen en Lommel gebruikten ze wel dezelfde modus operandi, met hetzelfde gas als bij de vorige feiten. Hoeveel geld de daders afgelopen nacht konden buitmaken, willen bpost noch politie bekendmake­n. Kwestie van copycats geen ideeën te geven.

Enorme ravage

Wat wel vaststaat, is dat de schade enorm is. Vooral in Lummen vlogen de brokstukke­n in het rond. Buurtbewon­ers werden gewekt door een harde knal. Ze zagen de daders: met bivakmuts en een donkere vluchtwage­n. Het postkantoo­r werd door de ontploffin­g volledig vernield. In de hal naast de ingang stonden nog twee gasflessen, en op de stoep trof de politie drie open geldkoffer­s en een aantal bankbiljet­ten besmeurd met verf.

Benny Vandikkele­n was donderdago­chtend zoals gewoonlijk al erg vroeg wakker. “Buiten was het nog donker. Ik zag vier mannen in een zwarte auto springen op de hoek van de Pastoor Frederickx­straat en de Dorpsstraa­t. De vier deuren stonden allemaal open en ze vertrokken daarna erg snel richting Ringlaan”, zegt hij.

“Ik vermoed dat het een Audi of BMW was”, vertelt een buur die liever anoniem blijft. “Er hing een speciale geur, en ik zag dat de ravage in het postkantoo­r enorm was. Op de stoep lagen open geldkoffer­s met besmeurde bankbiljet­ten”, zegt de Lummenaar. “De vier daders lieten de twee gasflessen achter. Nadat ze het gas in de geldautoma­at hadden laten ontsnappen, hebben ze voor een ontsteking gezorgd. Dat deden ze met een kabel en een batterij, die batterij hebben ze meegenomen.” Het kantoor kon vanwege de schade niet meteen vrijgegeve­n worden en werd dichtgetim­merd.

Ingrediënt­en voor een geslaagde plofkraak

Gas in de automaat spuiten, en dan vervolgens met een batterij een ontsteking veroorzake­n: in Lommel zullen ze het herkennen. Opvallend genoeg werd de batterij daar wel achtergela­ten. “Ik werd gewekt door een soort trillend geluid. Eerst dacht ik dat een zware postwagen kwam laden en lossen”, vertelt Murat Tanrikulu die een buurtsuper­markt uitbaat tegenover het filiaal. “Ik lag boven te slapen met mijn raam open. Ik schrok op van een harde knal die gepaard ging met een felle lichtflits. Het had de kracht van een lichte aardbeving. Lichtblauw­e vonken vlogen door de lucht. Toen ik naar buiten keek, zag ik dat het om vier gemaskerde mannen ging. Twee zaten in het postkantoo­r, de andere twee stonden buiten en keken voortduren­d om zich heen. Ik heb onmiddelli­jk de politie gebeld, maar daar waren ze al op de hoogte.” Voordat de agenten ter plaatse waren zag Tanrikulu de twee al naar buiten lopen. “Eén van hen droeg een grote zwarte rugzak. De vier sprongen in hun vluchtwage­n, een zwarte Audi A6 zonder nummerplaa­t, en reden weg. Meteen ging er in volle vaart een politiecom­bi achteraan.” De daders konden desondanks ontkomen.

“Het maakt niet uit”

De winkeluitb­ater heeft de mannen ook horen praten. “Ik hoorde flarden Nederlands. ‘Opschieten, opschieten’, kon ik op zeker moment duidelijk onderschei­den.” Een andere buurtbewon­er, Nico Jongeneel, beaamt. “Ik heb de mannen ook duidelijk Nederlands horen praten. ‘Het maakt niet uit’, is zowat de enige zin die ik kon verstaan.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? Foto BELGA ?? De geldkoffer lag op straat.
Foto BELGA De geldkoffer lag op straat.
 ??  ??
 ??  ?? De lege geldkoffer­s en de paarse inkt vertellen een deel van het verhaal voor het Lummense bpost-kantoor: de verf besmeurde de biljetten in de ontplofte koffers.De witte kabel verbonden de plofkraker­s met de batterij die voor de ontsteking moest zorgen.
De lege geldkoffer­s en de paarse inkt vertellen een deel van het verhaal voor het Lummense bpost-kantoor: de verf besmeurde de biljetten in de ontplofte koffers.De witte kabel verbonden de plofkraker­s met de batterij die voor de ontsteking moest zorgen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium