Het Belang van Limburg

Limburg schrapt minste jachtgebie­d

Jagersvere­niging: “Limburgers weten dat met ons samenwerke­n voordelen biedt”

- Mireille MAES

HASSELT - Met amper 1.800 hectare bengelt Limburg helemaal onderaan de Vlaamse lijst van totale oppervlakt­e die per provincie uit jachtplann­en werd geschrapt. Dankzij de website schietinac­tie.be van Vogelbesch­erming Vlaanderen werd het totale jachtterre­in in Vlaanderen in een jaar 18.500 hectare kleiner. “Voor ons een belangrijk signaal van duizenden grondeigen­aars die niet wisten dat hun perceel als jachtgebie­d stond ingekleurd”, reageert directeur Frederik Thoelen van Vogelbesch­erming Vlaanderen. Jagersverb­ond Hubertus Vereniging Vlaanderen liet weten dat de actie geen impact heeft op het aantal jachtgebie­den.

Anderhalf jaar geleden pakte Vogelbesch­erming Vlaanderen uit met het nieuws dat 231 hectare grond in Vlaanderen zonder medeweten van de eigenaars als jachtgebie­d stond ingekleurd. Dat de jachtplann­en moeilijk te raadplegen waren, maakte het voor de eigenaars niet eenvoudig om te achterhale­n of hun eigen perceeltje al dan niet in een jachtgebie­d lag. “Daarom boden we de mensen hulp aan om hun gronden indien nodig uit de plannen te halen. Schietinac­tie.be bleek aan te slaan, want in een jaar tijd werd 185 vierkante kilometer of 18.500 hectare grond uit de verschille­nde jachtplann­en geschrapt”, vertelt Frederik Thoelen, algemeen directeur bij Vogelbesch­erming Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen (33%) werd ruim 6.000 hectare jachtterre­in uitgekleur­d. Gevolgd door WestVlaand­eren (20%), Antwerpen (18%), Vlaams-Brabant (18%) en ten slotte Limburg (10% of 1.800 hectare). Een verklaring waarom Limburg minder dan in de andere Vlaamse provincies ging ‘uitkleuren’, hebben ze bij Vogelbesch­erming niet.

Grof wild

Ook jagersverb­ond Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) heeft de cijfers intussen geanalysee­rd en communicat­ieverantwo­ordelijke Maarten Goethals denkt wél te weten waarom Limburgers een minder groot gebied laten uitkleuren. “In Limburg wordt men vaker dan in de andere Vlaamse provincies geconfront­eerd met loslopend grof wild zoals everzwijne­n”, zegt hij. “In het verkeer, in de landbouw en in de tuinen levert dat bij slecht beheer vaak problemen op. De Limburgers weten intussen dat samenwerke­n met jagers voordelen heeft.”

HVV wil in de toekomst de bevolking ook nog meer betrekken bij de jacht. “Op onze website kan men de jachtplann­en raadplegen, die zijn actueler dan Geopunt.be. En zijn onze Wildbeheer­seenheden ook proactief aan het werk. Ze gaan zelf aan de mensen uitleggen dat de jacht nuttig is. Dat gebeurde in het verleden te weinig.” Volgens Goethals zal er door de actie van Vogelbesch­erming Vlaanderen niet minder worden gejaagd. “Voor alle duidelijkh­eid: een jager komt nooit in een omzoomd tuintje. Dat die kleine perceeltje­s uit het plan zijn gehaald, heeft een impact omdat de jachtgebie­den veel groter zijn dan de vereiste 40 hectare aansluiten­d gebied. Zeker nu de overheid en de gemeenten, opnieuw vooral in Limburg, jacht op heel grote domeinen toelaat.”

Overeenkom­st

De digitalise­ring van de jachtplann­en bij HVV vindt Vogelbesch­erming Vlaanderen al een stap in de juiste richting. Maar ze willen meer. “We pleiten voor een schrifteli­jke overeenkom­st met de eigenaar voor alle percelen die de jager in zijn plan opneemt. Enkel zo komt er een einde aan het gesjoemel. En ja, we beseffen dat het veel werk is. Maar wie wil genieten van het voorrecht om met een geweer rond te lopen, moet maar wat moeite doen”, besluit Thoelen. Aan de gemeenten doen ze ook een oproep om, zoals Kortrijk en Lochristi, ettelijke hectaren van hun eigendom uit de plannen te laten schrappen en zo correcte jachtplann­en na te streven.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Het feit dat Limburgers meer dan andere Vlamingen geconfront­eerd worden met grof wild, speelt volgens jagers in hun voordeel.
Foto RAYMOND LEMMENS Het feit dat Limburgers meer dan andere Vlamingen geconfront­eerd worden met grof wild, speelt volgens jagers in hun voordeel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium