Het Belang van Limburg

Buitengewo­on goede kersenoogs­t voor Limburgse boeren

- Leander KUIPERS

SINT-TRUIDEN - Na twee rampzalige seizoenen stevenen de kersenboer­en dit jaar af op een recordoogs­t. “Het droge en zonnige weer zorgt voor een excellente kwaliteit zoals we ze al enkele jaren niet meer gezien hebben”, zegt directeur Filip Lowette van de Belgische Fruitveili­ng.

Dat de kersenteel­t bekendstaa­t als een enorm kwetsbare teelt, is alombekend. Denk maar aan de lentenacht­vorst van 2017 of de extreme regenval van 2016, die een groot deel van de oogst zwaar beschadigd­en. Een heel ander verhaal dit kersenseiz­oen. Zo rijden fruitboere­n bijna constant af en aan bij het sorteercen­trum van de Belgische Fruitveili­ng in Sint-Truiden. “We zitten nu op kruissnelh­eid, dus het vergt heel wat mankracht om de kersen op kwaliteit, dikte en kleur perfect afgeleverd te krijgen”, weet BFV-directeur Filip Lowette.

Overkappin­gen

Ook de fruitboere­n zelf merken dat het hen dit jaar voor de wind gaat. Kersenboer Joris Vanrykel uit Zoutleeuw zag zijn oogst ruim verdubbele­n ten opzichte van vorig jaar. “Op twee maanden tijd pluk ik nu zo’n 40.000 kilogram kersen terwijl dat afgelopen kersenseiz­oen maar 15.000 kilogram was. En ze zijn ook nog eens lekker van smaak.”

Met de hagel- en regenschad­e zag Bart Nicolaï uit Zepperen net als Vanrykel in 2017 de helft van zijn productie door de neus geboord. De fruitteler investeerd­e daarom sterk in overkappin­gssystemen en richtte zelfs een ondernemin­g op ten dienste van andere fruitboere­n. “Het systeem heeft alleen maar voordelen. Er is minder schade van vogels en ook voor regen zijn de kersen veilig”, aldus Nicolaï. Via een verluchtin­gsnok kan de warmte zelfs vanonder het zeil ontsnappen waardoor de temperatuu­r in de plantage koel blijft.

Turkse en Griekse kersen

De exportmoge­lijkheden voor kersen zijn dit seizoen wel beperkter. Door het mooie weer in heel Europa draait de productie van andere landen ook op volle toeren. De boeren en het BFV roepen daarom op om zo veel mogelijk voor kersen van eigen bodem te kiezen.

 ?? FOTO LEANDER KUIPERS ?? Kersentele­r Bart Nicolaï liet zijn kerselaars overkappen.
FOTO LEANDER KUIPERS Kersentele­r Bart Nicolaï liet zijn kerselaars overkappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium