Het Belang van Limburg

De Grote Verzoener

- Onze Wetstraatj­ournalist Timmie van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel

Wie had gedacht dat Europees president Donald Tusk (foto) de Grote Verzoener van deze federale regering zou worden? Met zijn voorstel om opvangcent­ra voor migranten op te richten aan de buitengren­zen van Europa, heeft een Poolse liberaal met een vingerknip voor elkaar gekregen wat een liberaal uit Waver al jaren maar erg moeizaam lukt: de vier federale meerderhei­dspartijen op één lijn krijgen. Tijdens het vragenuurt­je gisteren in de Kamer bleek dat alle coalitiepa­rtners het eens zijn over het plan-Tusk dat de migratiest­romen onder controle moet brengen. Hoewel de uitwerking nog erg vaag is, kunnen zowel N-VA als CD&V, Open Vld en MR zich vinden in de oprichting van hotspots in Noord-Afrika. In theorie kunnen oorlogsvlu­chtelingen daar worden gescheiden van de economisch­e migranten waar Europa niet op zit te wachten. De laatste maanden bracht dat migratievr­aagstuk het hele Europese bestel aan het wankelen. De eensgezind­heid is dus welgekomen. Met dit standpunt kan de premier nu naar de Europese top rond migratie, die volgende week plaatsvind­t. Daar zal moeten blijken hoe het plan-Tusk er concreet uitziet. Want er zijn nog heel wat losse eindjes. Willen Noord-Afrikaanse landen wel fungeren als aantrekkin­gspool voor enorme migratiest­romen? En wat met zij die afgewezen worden? Wie gelooft dat gelukszoek­ers uit Niger of Tsjaad na hun afwijzing spoorslags, dwars door de Sahara, naar huis zullen keren? Het risico dat zij opnieuw op gammele bootjes Europa zullen proberen te bereiken, blijft bestaan.

Wouter Beke (CD&V) merkte terecht op dat Europa nu doet wat noodzakeli­jk is, maar niet wat voldoende is. Enkel een sterker Europa kan deze crisis bezweren. “Open binnengren­zen kunnen we alleen handhaven met beter bewaakte buitengren­zen”, zei Beke. In die zin had ook Patrick Dewael (Open Vld) gelijk toen hij een andere fundamente­le vraag opwierp: wat met de vluchtelin­gen die erkend worden? Hoe zal Europa die mensen verdelen, nadat het vorige spreidings­plan dode letter bleef? “Misschien moeten de Visegradla­nden (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) die puren uit de Europese fondsen via die weg tot andere inzichten worden aangezet”, opperde Dewael.

Wat de Grote Verzoener Tusk daarvan denkt weten we niet, maar de denkpiste is alleszins realistisc­her dan het idee van N-VA om te sleutelen aan de Conventie van Genève en bijkomende voorwaarde­n voor vluchtelin­gen op te leggen. Staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) pleitte er afgelopen weekend nog voor om vluchtelin­gen die illegaal Europa binnenkome­n op een zwarte lijst te plaatsen. Tot onvrede van de coalitiepa­rtners, die de profilerin­g van Francken kotsbeu zijn. “Asielrecht mag niet afhankelij­k worden gemaakt van bijkomende voorwaarde­n”, zei Dewael. “De Conventie van Genève is een monument. Wie daaraan wil tornen, zal ons op zijn weg vinden.” Dat is duidelijk.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium