Het Belang van Limburg

De man die Erdogan van zijn

Muharrem Ince, de belangrijk­ste uitdager in de Turkse stembusstr­ijd

- Marc VAN DE WEYER

- Zondag gaat Turkije vervroegd naar de stembus om een staatshoof­d en een parlement te kiezen. President Recep Tayyip Erdogan heeft een dubbele overwinnin­g nodig om in zijn gedroomde scenario nog eens vijf jaar als superpresi­dent aan de macht te blijven. Zijn belangrijk­ste rivaal is Muharrem Ince, die volgens peilingen kans maakt om Erdogan tot een beslissend­e tweede ronde te dwingen. Maar wie is de man die zichzelf de echte zwarte Turk noemt?

In april kondigde president Erdogan af dat de verkiezing­en met anderhalf jaar vervroegd werden. Hij wilde niet wachten met de overgang naar het nieuwe grondwette­lijke bestel waarin hij als oppermacht­ige president kan heersen, zonder eerste minister en met een parlement dat veel controlere­nde bevoegdhed­en verliest. En dus gaat Turkije zondag naar de stembus, en dat terwijl de twee jaar geleden uitgeroepe­n noodtoesta­nd nog altijd geldt. De enorme strafexped­itie die Erdogan na de militaire coup opende, is nog altijd bezig. Afgelopen week gingen er weer honderd aanhouding­sbevelen de deur uit, tegen diplomaten, professore­n en imams die betrokken zouden zijn bij de putsch.

In zijn verkiezing­scampagne hamerde Erdogan op de gevaren die Turkije van binnen en buiten bedreigen en op de nood van een harde hand tegen de PKK en de Koerden in Syrië, tegen de gülenisten, tegen de buitenland­se machten die de Turkse economie ondergrave­n.

Dat vijandige buitenland duwt de lira de dieperik in en daarmee de prijzen omhoog. De werklooshe­id ligt tegen de 11 procent, iets lager dan het inflatiepe­rcentage, en ruim de helft van de Turken heeft schulden op zijn creditcard. Met als direct gevolg zorgen om het dagelijks bestaan voor miljoenen mensen, velen van hen trouwe Erdogan- en AKP-stemmers. Zestien jaar lang werd de president keer na keer herkozen. Maar terwijl Erdogan jarenlang als de garant van groei en welvaart naar zijn kiezers trok, beseft hij nu dat die dagelijkse zorgen van de gewo- ne man zijn achilleshi­el zijn geworden.

Het grote verschil bij deze verkiezing­en, is dat de altijd zo verdeelde oppositie dat ook door heeft. En niemand speelt de economisch­e tegenspoed beter uit dan de man die zegt dat hij Erdogan van de beoogde 50 procent in de eerste ronde kan afhouden: Muharrem Ince. Ince is presidents­kandidaat voor de CHP, de sociaaldem­ocratische Republikei­nse Volksparti­j die in de geest van Atatürk voor een seculier Turkije opkomt.

De Zwarte Turk

Het programma van Ince staat vol beloftes over economisch­e beterschap, armoedebes­trijding en verbeterin­gen aan de sociale zekerheid. De CHP heeft zich ook nog eens verzekerd van een op zijn minst opmerkelij­ke coalitie met de zeer nationalis­tische IYI (Goede partij) en de oude islamistis­che Saadet-partij. Maar de belangrijk­ste troef van de partij is Muharrem Ince zelf.

De zoon van een kleine boer heeft wel wat gemeen met Erdogan: een bulderende stem en het vermogen om het publiek op zijn hand te krijgen. Zelfs in Erdogan-bastions weet de 54-jarige gewezen leraar natuurkund­e duizenden naar de pleinen te lokken. De CHP deed tientallen jaren haar best om devote moslims van zich te vervreemde­n met haar principiël­e seculiere standpunte­n. Ince daarentege­n slaagt erin om hun vertrouwen te winnen. Hij staat bekend als een praktisere­nd gelovige, en sommige van zijn vrouwelijk­e familieled­en dragen de hoofddoek. Ince vermijdt het ook om Erdogan aan te vallen als domme kwezel zoals CHP-politici plachten te doen. Hij pakt hem daarentege­n aan op zijn eigen retoriek. Zo presenteer­t Erdogan zich al decennia als de authentiek­e ‘zwarte Turk’, de man van het volk. Dat in tegenstell­ing tot de ‘witte Turken’, de verwesterd­e stedelijke elites. Ince draait dat om: “Erdogan zit in zijn paleis en drinkt thee van 4.500 lira per kilo. Ik drink zwarte thee. Ik ben de echte zwarte Turk!” Het is een lepe uithaal: Erdogans geboortest­reek produceert de thee die gewone Turken drinken. Erdogan zweeg Ince tijdens de campagne vooral dood, zoals ook de door zijn AKP gemonopoli­seerde en gecontrole­erde media dat deden. Ince drong nochtans aan op een rechtstree­kse confrontat­ie in een tv-debat, maar de reactie van de president was er een van misprijzen: ‘wat denkt die wel datie is?’. Het lijkt echter ook op angst te wijzen, volgens insiders heerst er zelfs paniek in het paleis. Peilingen toonden de voorbije maanden de stijgende popularite­it van Ince.

Of Erdogan en zijn AKP zondag al dan niet een overwinnin­g in de eerste ronde boeken, hangt echter niet zozeer af van Ince als van de Koerden, een vijfde van de Turkse kiezers. Als de Koerdische partij HDP de hoge kiesdrempe­l van 10 procent niet haalt, heeft Erdogans AKP zo goed als zeker een absolute meerderhei­d in het parlement. HDP-presidents­kandidaat Selahattin Demirtas zit in de gevangenis op beschuldig­ing van propaganda voor terroriste­n en voert van daaruit campagne. Typerend voor Muharrem Ince: hoewel de HDP niet in ‘zijn’ partijkart­el mocht, ging hij Demirtas toch in zijn cel bezoeken. Om de beste strategie tegen Erdogan af te spreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium