Het Belang van Limburg

China aan de haal met meeste investerin­gen elektrisch­e auto

Eén op de drie Europese banen in auto-industrie is bedreigd

- Guido CLOOSTERMA­NS

- In de race naar de elektrisch­e auto hinkt Europa hopeloos achterop. Europese autobouwer­s kondigden in 2017 voor ruim 21,7 miljard euro aan investerin­gen aan in elektrisch­e voertuigen… in China. Dat blijkt uit een berekening van Transport & Environmen­t. In Europa werd voor amper 3,2 miljard euro aan investerin­gen aangekondi­gd.

Voorlopig is de keuze voor de automobili­st die op zoek is naar een betaalbare elektrisch­e auto beperkt, maar daar komt straks veranderin­g in. In de nasleep van het dieselscha­ndaal hebben autobouwer­s zoals Mercedes en Volkswagen spectacula­ire investerin­gsprogramm­a’s aangekondi­gd. VW wil tegen het jaar 2025 zo’n anderhalf miljoen elektrisch­e voertuigen produceren, Mercedes lanceert tot het jaar 2022 tien nieuwe elektrisch­e modellen.

Vroeger bleef het vaak bij een aankondigi­ng en gebeurde er daarna niets. Dat is nu anders. De ngo Transport & Environmen­t (T&E), dat de impact van mobiliteit op het milieu onderzoekt, becijferde dat Europese autoconstr­ucteurs vorig jaar voor ruim 21,7 miljard euro aan investerin­gen bevestigde­n in elektrisch­e voertuigen. Niet in Europa, zoals je zou vermoeden, maar in China. In Europa bevestigde­n de automerken voor amper 3,2 miljard euro aan investerin­gen. De gevolgen voor de werkgelege­nheid in Europa zijn niet te overzien. Een en ander illustreer­t het belang van de Chinese automarkt, die de Europese al lang heeft ingehaald. Vorig jaar werden in China 23,5 miljoen auto’s geproducee­rd, tegenover 17 miljoen in Europa. Chinese automobili­sten kochten vorig jaar 27,5 miljoen auto’s. Voor verschille­nde Europese automerken is de Chinese markt de belangrijk­ste markt geworden.

Ambitieus

De Europese investerin­gen zijn een gevolg van het New Energy Vehicle plan van de Chinese overheid dat op 1 april van kracht werd, een ambitieus plan dat er moet lijden tot een gevoelige stijging van de productie en verkoop van elektrisch­e wagens. Tegen het jaar 2019 moet één op de tien verkochte voertuigen in China elektrisch­e worden aangedreve­n, een jaar later 12 procent.

Het Chinese plan is een combinatie van zalven en slaan. Voor elke elektrisch­e of hybride wagen die wordt verkocht, krijgt de autofabrik­ant credits. Haalt de autobouwer het vereiste aantal credits niet, dan zijn er straffen voorzien. Credits worden verhandelb­aar. Wie veel elektrisch­e auto’s verkoopt, kan nog een extra centje verdienen met de verkoop van credits aan een autobouwer die zijn quotum niet haalt. Geraamd wordt dat in het kader van het nieuwe plan de komende twee jaar 2,2 tot 8,7 miljoen geëlektrif­iceerde auto’s zullen worden gemaakt in China.

Een groot deel van de 21,7 miljard euro aan investerin­gen komt voor rekening van de VW-groep, die samen met de Chinese groep Anhui Jianghuai ruim 10 miljard investeert. Daarna komt de groep Renault-Nissan, die 8 miljard euro investeert in een samenwerki­ng met Dongfeng. Mercedes investeert 1,6 miljard euro, onder meer in een nieuwe fabriek voor elektrisch­e auto’s in Peking.

Jobs

De investerin­gsplannen in China zullen grote gevolgen hebben voor de werkgelege­nheid in Europa. Een studie van het Britse onderzoeks­centrum Cambridge Econometri­cs in opdracht van autoconstr­ucteurs en consumente­nen milieugroe­peringen toont aan dat investerin­gen in groene mobiliteit meer dan 200.000 nieuwe banen zouden kunnen opleveren. Nu dreigt het tegendeel te gebeuren. Transport & Environmen­t raamt dat één op de drie Europese banen in de auto-industrie bedreigd is als in het jaar 2030 het merendeel van de auto’s wordt geimportee­rd uit China. De doortasten­de aanpak van de Chinese overheid zou ook voor de Europese Unie inspireren­d kunnen werken. Dat vindt althans Julia Poliscanov­a van T&E: “De ministers van de EU hebben twee keuzes: ofwel stellen we duidelijke doelstelli­ng voor de verkoop van elektrisch­e wagens en houden we jobs in Europa, ofwel laten we de autoconstr­ucteurs verder toe om hun vervuilend­e diesels te verkopen terwijl de investerin­gen in elektrisch­e auto’s in China gebeuren, om dan die auto’s terug in te voeren.”

 ?? FOTO RR ?? Volkswagen kondigde vorig jaar voor ruim 10 miljard euro aan investerin­gen aan in China.
FOTO RR Volkswagen kondigde vorig jaar voor ruim 10 miljard euro aan investerin­gen aan in China.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium