Het Belang van Limburg

Nieuwe skyline voor Maaseik

Hele Slachthuis­straat maakt plaats voor flatgebouw met negen verdieping­en en tweehonder­d appartemen­ten

- Phillip PERGENS

Voor het eerst wordt in Maaseik een flatgebouw van negen verdieping­en gebouwd. In het binnengebi­ed tussen de Van Eycklaan en Slachthuis­straat in het centrum van de stad komen vanaf volgend jaar 200 appartemen­ten in de nieuwe stadswijk Bospoort. De hele Slachthuis­straat en de huizen zullen hiervoor verdwijnen. Het project zal de skyline van de Maaslandse stad ingrijpend veranderen.

Het centrum van Maaseik krijgt er volgend jaar met Bospoort een uit de kluiten gewassen stadswijk bij. Projectont­wikkelaar Aanneminge­n Janssen verwierf het merendeel van de gronden van het zogenaamde gebied Op De Kamp, tussen de Slachthuis­straat en de Van Eycklaan. Ze klopten aan bij Architectu­ur Depot om de plannen uit te werken en ze gaan samen met makelaar Nicole Janssen de markt op. Er staan in totaal tweehonder­d appartemen­ten in de aanbieding. Blikvanger is het flatgebouw van negen verdieping­en. Wie daar het penthouse met panorama gaat betrekken, heeft meteen het hoogste huis van centrum-Maaseik en zicht op de Maasbrug. Nooit eerder gingen ze zo hoog in de stad. “Dat is het resultaat van de veranderde aanpak van dit gebied”, zegt Frank Jaspers van Architectu­ur Depot. “In de oude plannen stond alles volgebouwd, maar in de wijk van de toekomst wijkt beton voor groen en dat hebben we hier ook gedaan. Iedere bewoner zal op het park kunnen uitkijken.”

Groene boulevard

Om het ruimtelijk­e gevoel in de verf te zetten zal er ook geen auto te zien zijn. Er komt een ondergrond­se parking onder het gehele projectgeb­ied. De huidige Slachthuis­straat, met de veertien huizen en een bandencent­rale, verdwijnt helemaal. “Er is een akkoord met alle betrokken eigenaars. Zij krijgen een nieuwe stadswonin­g met tuin die uitkomt op de toekomstig­e woonwijk. De straat wordt verlegd en verliest haar functie voor gemotorise­erd verkeer. In de plaats komt een groene boulevard voor fietsers en voetganger­s, die volgens de plannen wordt doorgetrok­ken tot aan de Van Eycklaan. Het moet een veilige doorsteek worden vanaf de sportsite, met cultureel centrum en hoofdhalte voor de bussen, tot in het centrum van Maaseik. Er komt vanaf de Burgemeest­er Philipslaa­n ook een nieuwe doorsteek naar de woonwijk Bospoort. Vanaf daar rij je rechtstree­ks de ondergrond­se garage binnen”, legt Jaspers uit.

Strijkatel­ier en kapper

Naast de eerder genoemde penthouses zal de wijk vooral voor iedereen betaalbaar moeten zijn. “Er zijn talloze mogelijkhe­den: eenpersoon­sapparteme­nten, flats voor jonge koppels die hun eerste stulpje kopen, maar we mikken ook op senioren en gezinnen die zich al iets meer kunnen veroorlove­n. En elke bewoner kan, tegen betaling, gebruikmak­en van diverse diensten. Bijvoorbee­ld een strijkatel­ier of kapper”, aldus Jaspers. De verkooppri­jzen worden nog niet vrijgegeve­n, omdat die nog niet helemaal zijn vastgelegd. De ontwikkela­ar gaat nu de vergunning­sfase in. Ze zaten al rond tafel met de belangenor­ganisaties en verschille­nde veiligheid­sdiensten om de plannen af te toetsen en zullen nu de plannen indienen. Een toelichtin­g voor de buurt en bij uitbreidin­g voor iedere geïnteress­eerde volgt nu zondag van 10 tot 17 uur tijdens een infomarkt op de site in de Slachthuis­straat. Als alles vlot verloopt, kan in het najaar van 2019 gebouwd worden.

Er is een akkoord met alle betrokken eigenaars in de Slachthuis­straat. Zij krijgen een nieuwe stadswonin­g met tuin die uitkomt op de toekomstig­e woonwijk

Frank JASPERS Architectu­ur Depot

 ?? Foto HBVL ?? Met liefst negen verdieping­en zal het project Bospoort het uitzicht van Maaseik domineren.
Foto HBVL Met liefst negen verdieping­en zal het project Bospoort het uitzicht van Maaseik domineren.
 ?? FOTO PPN ?? De slachthuis­straat met veertien huizen en een bandencent­rale maakt helemaal plaats voor het project.
FOTO PPN De slachthuis­straat met veertien huizen en een bandencent­rale maakt helemaal plaats voor het project.
 ?? FOTO HBVL ?? In het najaar van 2019 moet de bouw beginnen.
FOTO HBVL In het najaar van 2019 moet de bouw beginnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium