Het Belang van Limburg

Peukengooi­ers bestraffen

Vandaag vertelt de grote en kleine politieke dingen in onze provincie over

-

Guy Thuwis

Beringen gaat vanaf 1 oktober gemeenteli­jke administra­tieve sancties invoeren voor kleinere vergrijpen. Burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) is zelf nooit voorstande­r geweest van GAS-boetes, maar op het einde van de legislatuu­r voelt hij zich toch verplicht omdat het gerecht de kleine inbreuken niet meer vervolgt. De gemeente moet tegen wil en dank het voortouw nemen in het lik-op-stukbeleid: wie iets mispeutert, wordt dadelijk bestraft. Liefst in zijn portemonne­e want dat komt het hardst aan.

Wat er precies op de codex komt te staan in Beringen, weten we nog niet. In de meeste gemeenten gaat het over zaken als sluikstort­en, nachtlawaa­i, wildplasse­n, hondenpoep of vandalisme.

De N-VA-oppositie in Beringen laat haar tanden al zien en haast zich om het boetestels­el uit te breiden met straffen op het wegwerpen van sigaretten­peukjes aan Koersel Fonteintje en de Paalse Plas. In Genk worden peukenwegw­erpers al bestraft met een geldboete tot 350 euro. Dat doet al denken aan de befaamde Singaporen­orm, waar men zwaait met boetes van 600 euro per weggegooid­e peuk. Bij ons veranderen dergelijke monsterboe­tes niets in het straatbeel­d. Alleen dommeriken laten zich betrappen en gooien in het oog van de politie of GAS-ambtenaren afval op straat. In een stad als Beringen zouden honderden controleur­s dag en nacht hun ogen wijd open moeten houden om iedereen in het gareel te houden. Ondoenbaar. Het invoeren van zware boetes op ongewenst sociaal gedrag lijkt een doekje voor het bloeden. “Zwerfvuil in onze gemeente? Maar we hebben toch de strengste boetes.”

Sancties op ongewenst gedrag hebben ook een gevaarlijk kantje. Beeldt u eens in dat er een groene taliban aan de macht komt: 100 wespenstek­en voor wie gif sproeit rond zijn huis of een geldboete als je het oud papier niet goed vastbindt. We maken er een karikatuur van, maar in een land waar je 20 jaar lang moet betalen voor andermans zonnepanel­en als je er zelf geen kunt leggen, mag niets verbazen. GAS-boetes voor waaivuil bestaan overigens echt.

Een mentalitei­tswijzigin­g begint bij goede informatie. Een sigaretten­filter kan jarenlang zwerven voor ie is afgebroken, dat soort weetjes. Er is nood aan een positief beleid om mensen te sturen. Wie zijn flesje of blikje terugbreng­t naar de winkel, krijgt zijn statiegeld terug. En er is nood aan sociale controle. In plaats van te toeteren in de virtuele wereld (twitter, Facebook,..) de mensen aanspreken als ze hun peuk wegwerpen. Dat heeft meer effect dan enkele tientallen onnozelaar­s op de bon slingeren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium