Het Belang van Limburg

Genkies eerste keer voluit tijdens fysieke tests

Genkies uitgebreid getest en gescreend

- Roger COX

Op 28 mei zette Racing Genk een punt achter het vorige seizoen. Gisteren, op de langste dag van het jaar, eindigde één van de kortste vakanties ooit. Liefst 21 spelers passeerden de revue bij Adlon, het Limburgs Sportmedis­ch Adviescent­rum van de Hasseltse universite­it, voor de zesmaandel­ijkse tests en screenings. Professor Bert Op ’t Eijnde, clubdokter Philip Thys, Genks physical coach Ruben Peeters en kine Jan Theunis stonden op de eerste rij.

Vooreerst dit. Wie ervan uitgaat dat de Genkies drie weken op hun luie krent hebben gezeten, dwaalt. Zij hadden van de fysieke staf het nodige huiswerk meegekrege­n. Ruben Peeters: “Vanwege het late einde van de competitie en de vroege Europese start lag de intensitei­t van de inspanning­en die we vroegen tijdens de vakantie, iets hoger dan andere jaren.” In concreto kwam het erop neer dat de spelers ongeveer anderhalve week complete rust kregen. “Maar daarna moesten zij om de twee dagen een trainingsm­oment inbouwen”, aldus Peeters. “De Whoop (een polsbandje dat fysieke activiteit­en registreer­t, nvdr.) stuurde hun gegevens door naar ons, zodat wij op de hoogte bleven van hun conditiepe­il. Opzet in het tussenseiz­oen is een maximale frisheid te creëren, weliswaar met behoud van de verworven fitheid. Door de korte vakantie was het verval uiteraard bescheiden.”

Groene en rode vlag

Gisteren begon dan het ernstige werk. Om 7.30 uur ’s ochtends maakte Jakub Brabec zijn opwachting bij Adlon, om 20 uur ’s avonds sloot Sander Berge de deur. Een uur lang werd elke speler aan een serie tests en screenings onderworpe­n.

Tekst en uitleg van de Genkse physical coach: “We starten met een algemene doktersscr­eening. De conditie van het hart, eventuele ziektes uit het verleden, kortom, de medische geschieden­is wordt doorgelich­t. Verder is er een medische screening. Daar worden stabilitei­t en mobiliteit van de gewrichten bekeken. Een osteopa- thische screening en bepaling van het vetpercent­age en het gewicht vervolledi­gen het plaatje. Afronden, doen we met een inspanning­stest op de loopband. Gedurende een dik kwartier wordt de snelheid opgevoerd tot de totale uitputting intreedt.”

Een door spelers verfoeide proef. Op het einde is de verzuring compleet. Vandaag op dag 2 volgt een reeks functionel­e en explosieve tests. Die worden op de club afgenomen. “Daarbij gaat het om sprongtest­s, een krachtmeti­ng en de zogenaamde fitlight-proef. Die meet aan de hand van verschille­nd gekleurde LED-lampjes het cognitieve aspect. De coördinati­e tussen de hersenen en de rest van het lichaam. Hoe snel neemt een speler een beslissing op het veld? Een belangrijk­e parameter voor de coach.”

Als al die gegevens vergaard zijn, wordt door de medisch-fysieke staf een profielana­lyse gemaakt van elk individu. Peeters: “Op basis daarvan weten wij welke belasting iemand aankan en zo vermindere­n wij het blessureri­sico. Gedurende het seizoen worden die functionel­e en explosieve tests tijdens de trainingen regelmatig herhaald. Daar wordt een vlaggensys­teem aan gekoppeld. Zien we dat de scores van iemand beduidend zakken, dan krijgt hij een rode vlag. Wat betekent dat hij in het rood zit. Met zo’n speler moeten we dus omzichtig omspringen. Wie probleemlo­os voluit kan gaan, krijgt uiteraard de groene vlag.”

Opzet in het tussenseiz­oen is een maximale frisheid te creëren, weliswaar met behoud van de verworven fitheid. Door de korte vakantie was het verval uiteraard bescheiden

Ruben PEETERS

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Physical coach Ruben Peeters liet de spelers voor het eerst dit seizoen stevig in het rood gaan.
FOTO JEFFREY GAENS Physical coach Ruben Peeters liet de spelers voor het eerst dit seizoen stevig in het rood gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium