Het Belang van Limburg

“Boyata speelde sensatione­el”

Vijf pertinente vragen aan THOMAS MEUNIER

- Van onze verslaggev­er Koen VAN UYTVANGE in Moskou

Als Thomas Meunier achter de microfoons plaatsneem­t, wordt er altijd wel iets zinnigs verteld. Daarom: vijf pertinente vragen aan de rechtsback van PSG. Waarom vijf? Omdat hij in de WK-kwalificat­ies vijf goals maakte? Omdat vijf een geluksgeta­l is en zes niet? Omdat hij afgelopen seizoen vijf assists gaf? Omdat zijn rugnummer 3x5 is? Neen, gewoon, zomaar.

1. Hoe bekijk jij de arme jeugd van Romelu Lukaku en de invloed op zijn persoonlij­kheid?

“Ik denk niet dat Lukaku zich wil wreken op zijn verleden. Je kiest je leven niet, toch niet wanneer je bij je ouders woont. Als je een moeilijke jeugd hebt, leer je wel waarden en levenserva­ring die sommigen op hun veertigste of vijftigste nog niet hebben. Het kweekt wel een drive, een goesting. Mentaal ben je dan klaar. Lukaku is zeer vastbeslot­en. Het heeft hem gevormd tot wie hij nu is.”

2. Een rustdag na amper een wedstrijd, welk nut heeft dat eigenlijk?

“Vooral mentaal heeft het goed gedaan. Ingesloten zitten op dezelfde plaats geeft het gevoel dat je niet meer kan ademen. Maar de coach levert veel inspanning­en om ons niet, tussen aanhalings­tekens, op te sluiten. De familie komt. We krijgen rust en kunnen golfen, fietsen, de fitness betreden, tafeltenni­ssen, squashen, kaarten, de matchen bekijken, babbelen bij een koffie. Of PlayStatio­n met vijftien tegelijk. Dat is heel belangrijk. Dat zie je op het veld. Op de training zag ik na die rustdag een groep die ervoor ging.”

3. Yannick Carrasco noemde jullie job als vleugelbac­k “de moeilijkst­e” van de ploeg. Deel jij dat gevoel?

“Ja, wij hebben de slechtste job. Maar ik houd van de driemansde­fensie. Ik wil altijd zo spelen. Aanvallend kom ik in de zestien, ik kan scoren, assists geven. Uiteraard kan ik altijd beter. Maar het hangt af van de tegenstand­er. Zeker tegen een ploeg die heel verdedigen­d speelt zoals Panama. Tegen offensieve­re ploegen zal ik meer kunnen brengen. Vrees niet, ik ben op mijn beste niveau. Fysiek voel ik me super. De intense voorbereid­ing heeft mij geholpen om mijn achterstan­d van bij PSG weg te werken.”

4. Moet je niet vermijden geel te pakken om een Wales-scenario te voorkomen, een wedstrijd waarin te veel sleutelspe­lers ontbraken?

“Tegen Wales ontbrak het ons aan frisheid, aan ervaring. Vandaag is dat niet meer het geval. Dedryck Boyata bijvoorbee­ld heeft in mijn ogen sensatione­el gespeeld tegen Panama. Kompany en Vermaelen keren terug in de groep, dat kan ons alleen maar helpen indien Jan of ik geel pakken. De vervangers staan klaar. En wat moet ik doen? Bij elke aanvallend­e actie opletten, bij dekking op afstand blijven en niet honderd procent in de verdedigin­g gaan? Neen, dat wil ik niet. Ik denk er niet aan. Pak ik geel, dan is het zo.”

5. Zowel België als PSG zijn de voorbije jaren niet voorbij de kwartfinal­es geraakt. Is er een parallel te trekken?

“Dat is een strikvraag… Ik vind het niet vergelijkb­aar. PSG is een ‘nieuwe’ club die zich elke dag verrijkt, met transfers, met zijn communicat­ie, internatio­nalisatie. Dat PSG de Champions League nog niet gewonnen heeft, is een kwestie van tijd. En ervaring. Maar die dag komt er. De nationale ploeg staat er echter al jaren. We hebben een zeer getalentee­rde groep die vandaag aan zijn zenit staat. Deze competitie en de Nations League over twee jaar, zijn primordiaa­l. Er gaan veel spelers de groep verlaten. De kwartfinal­es voorbij geraken, dat moet zich voltrekken. Hier, of maximaal over twee jaar moeten we tonen dat België er onbetwistb­aar staat. De druk hier is groter dan bij PSG.”

 ?? FOTO BELGA ?? Thomas Meunier.
FOTO BELGA Thomas Meunier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium