Het Belang van Limburg

Bond betaalt hotel en (twee)

Familie van Rode Duivels wordt in Rusland niet meer aan lot overgelate­n België - Tunesië

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Moskou

Familiewee­kend. Heeft niks te maken met de VTM-soap. De Rode Duivels krijgen bezoek in Moskou. Vandaag landen de eerste mama’s en papa’s, morgen volgen andere echtgenote­s en kinderen. Allemaal dankzij Roberto Martinez, de bondscoach hecht erg veel belang aan het familiebez­oek. Maar doet Martinez er ook goed aan om 112 personen uit te nodigen voor de Duivelse barbecue? “Zeker weten”, zegt Frank Vercautere­n. “In Rusland gaf ik de familie van de spelers zelfs de kans om mee te gaan op stage.”

Marc Wilmots weigerde vier jaar geleden alle familie in en om het Paradise Golf & Lake Resort in Mogi das Cruzes, op 50 kilometer van Sao Paulo. Dat zorgde voor de nodige ophef. Ook tijdens het EK in Frankrijk mochten vrouwen en kinderen maar even op bezoek komen. Roberto Martinez ziet het helemaal anders. En dat is de juiste keuze, vindt Frank Vercautere­n. “Toen ik trainer was bij Samara trokken we vaak op afzonderin­g en op stage”, aldus de ex-KRC Genk-coach. “De spelers moesten hun familie dus vaak missen. Daar hield ik rekening mee. Zo hadden we in de periode van januari tot maart verschille­nde oefenkampe­n. Dan nodigde ik de familie van de jongens uit om mee op stage te gaan. Zo zaten ze gewoon beter in hun vel.” Wilmots vreesde in 2014 dat de spelers afgeleid zouden worden als hun echtgenote­s en kinderen problemen zouden hebben tijdens hun reis. Vertraagde of gecancelde vluchten, overboekte hotels… “Tja, daarom moeten die zaken ook voor hen geregeld worden”, vindt Vercautere­n. “Dan hoeven de spelers die problemen niet zelf op te lossen. Het is dus aan de KBVB of de organisati­e om dat op zich te nemen.”

Twee nachten

Vier jaar geleden werden de families die toch naar Brazilië reisden door de voetbalbon­d aan hun lot overgelate­n. Deze keer is dat niet meer zo, ook al ligt Rusland niet bij de deur en is de reis soms ingewikkel­d. De familie van de Rode Duivels moet nog wel zelf voor (vaak dure) vliegticke­ts zorgen en deze ook uit eigen zak betalen. Bij aankomst in Rusland zijn de transfers naar het hotel en het stadion geregeld door de KBVB. De voetbalbon­d voorziet in de Moscow Country Club ook één familiekam­er per speler. Voor twee nachten. Maar omdat er nog kamers vrij zijn, hebben sommige spelers er eentje extra gekregen. Deze worden betaald door de KBVB.

Limburgse delegatie

Voor iedere wedstrijd in de groepsfase is er een aantal tickets per speler vastgelegd. Elke Rode Duivel krijgt er twee gratis en kan er zelf twee bijkopen. Ook hier bleken er extra kaartjes vrij te komen omdat niet elke speler zijn familie uitnodigt in Rusland. Kevin De Bruyne bijvoorbee­ld. Zijn Genkse echtgenote Michèle en tweejarig zoontje Mason Milian blijven thuis. Ook Melina, het dochtertje van Youri Tielemans dat zestien maanden oud is, zal niet naar Moskou reizen. “Ik vind het natuurlijk jammer, want ik zou haar echt graag terugzien. Maar het kwam niet uit, dus leg ik me daarbij neer.” Een Limburgse delegatie reist ook naar Rusland. Thibaut Courtois zal bijpraten met ouders Gitte en Thierry en zus Valérie. Simon Mignolet kan niet wachten om echtgenote Jasmien te zien. Ook mama Bernadette en papa Stefan en schoonbroe­r Dries zijn van de partij.

Van Persie junior biljart

De Duitse voetbalbon­d bouwde vier jaar geleden zelfs een heus dorp voor vrouwen en kinderen. Maar ook Louis van Gaal zette de deuren van het Nederlands­e spelershot­el toen wagenwijd open. Enkele uren voor de eerste wedstrijd tegen Spanje stond Robin van Persie nog leuk te biljarten met zijn zoontje. Oranje won even later met 1-5, van Persie scoorde twee keer.

“Het mentale aspect

is

zo

belangrijk geworden, je kan dat niet onderschat­ten”, weet mental coach Stijn Quanten. “Fysiek zijn die jongens sowieso klaar, zij worden perfect opgevolgd, dat is de eerste leidraad. Maar ook de mentale paraatheid wordt gemeten. Ik weet niet hoe dat bij de Rode Duivels gebeurt, ik heb zelf ook nog nooit een tornooi van meerdere weken meegemaakt. Maar het is heel belang-

 ?? FOTO BELGA ?? Mama en papa Courtois reizen vandaag ook opnieuw naar Rusland.
FOTO BELGA Mama en papa Courtois reizen vandaag ook opnieuw naar Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium