Het Belang van Limburg

Franse revolutie in Tunesië

- Van onze verslaggev­er Bart LAGAE in Vnukovo

Tunesië hoopt zaterdag op een WK-stunt tegen België met dank aan een injectie Frans talent. Vier nieuwe spelers – sommigen spreken amper Arabisch – kwamen pas in maart in de selectie. De Tunesische kijken wantrouwen­d toe, bondscoach Nabil Maaloul moet zijn Franse revolutie met fluwelen handschoen­en doorvoeren.

anciens

Al enkele jaren speelt Frans talent in de Tunesische nationale ploeg, zoals Anice Badri (exMoeskroe­n), Wahbi Khazri (Rennes) en Naïm Sliti (Dijon). Maar in maart riep bondscoach Nabil Maaloul plots vier nieuwe ‘Fransen’ op: Mouez Hassan (Chateaurou­x), Yohan Benalouane (Leicester), Ellyes Skhiri (Montpellie­r) en SaïfEddine Khaoui (Troyes).

Aanvaring met journalist

De kwestie ligt gevoelig, want de ‘Fransen’ nemen de plaats in van de Tunesische anciens die de kwalificat­ie hielpen afdwingen. Een speler als Ellyes Skhiri sprak thuis nooit Arabisch en probeert nu de taal te leren. Andere Tunesische spelers spreken geen Frans.

Een bijzonder geval is de 31-jarige Yohan Benalouane die in maart bij de selectie kwam. De verdediger speelde dit seizoen geen minuut in de Premier League en speelde alleen maar enkele wedstrijde­n in de Engelse bekers. Maaloul gaf hem de voorkeur op Aymen Abdennour, jarenlang sterkhoude­r in de verdedigin­g maar op een zijspoor bij Marseille. Het gevolg is dat Benalouane onder grote druk staat. Woensdag kwam het

tot

een aanvaring op training met een journalist. Benalouane had geen zin in een interview en bolde het prompt af.

Populairde­r in Frankrijk

Gisteren was de pers helemaal niet meer welkom in het trainingce­ntrum van Vnukovo. Om de zaken nog ingewikkel­der te maken is de Tunesische nationale ploeg populairde­r in Frankrijk dan in Tunesië. De oefenwedst­rijd tegen Iran in Tunis lokte 5.000 fans, die in Nice tegen supporters.

“Een goeie prestatie op het WK kan alles veranderen”, zegt kenner Yassin Bouali. “Als Tunesië wint, zijn alle Tunesiërs blij. Dan maakt het niet uit of je uit Frankrijk of Tunesië komt.” Maar als Tunesië verliest, sneuvelt het voor de vijfde keer op rij in de eerste ronde van de Wereldbeke­r. En valt te bekijken hoeveel er van de Franse revolutie van Maaloul straks overblijft.

Costa

Rica

9.000

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? ‘Relschoppe­r’ Benalouane naast Harry Kane.
FOTO PHOTO NEWS ‘Relschoppe­r’ Benalouane naast Harry Kane.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium