Het Belang van Limburg

“Vreemd dat VAR ‘clear error’ in handspel zag”

-

“Er gaat geen dag voorbij op dit WK of we krijgen een nieuw VAR-moment om over te discussiër­en. Nu gaat het over de handsbal van de Deense verdediger Poulsen, die Australië een strafschop en een punt opleverde. Over hands of geen hands bestaat heel vaak discussie. Het is dan ook dikwijls moeilijk te beoordelen. Los van het feit of dit om hands ging of niet, heb ik het vooral moeilijk met het feit dat de VAR hier een ´clear error´ in ziet. De ref ziet er duidelijk geen hands in, waarop de VAR hem terugfluit. Dat wil zeggen dat hij deze fase als een 100 procent ´clear error´ beschouwt. Terwijl het in mijn ogen hier puur om een zaak van interpreta­tie gaat.”

“Het reglement zegt dat hands enkel bestraft kan worden als dit vrijwillig gebeurt. Maar de instructie­s die de refs meekrijgen, zeggen dat het ook om hands gaat als een speler zich moedwillig breed maakt. Dat hebben ze in deze fase blijkbaar zo geïnterpre­teerd. Volgens de VAR maakt Poulsen zich breed om op die manier de bal tegen te houden. In mijn ogen springt Poulsen te laat naar de bal, waardoor hij een beweging met de arm maakt. Maar die beweging komt wel natuurlijk over, rekening houdend met de sprong die hij maakt. Voor mij is dit dus eerder niet dan wel hands.”

“De FIFA liet deze week weten dat het extreem tevreden is met de tussenkoms­ten van de VAR. Dat vind ik nogal straf geformulee­rd. Ik vind dat er nog te weinig consistent­ie bestaat. Ja, er zijn al veel fases geweest waarbij goed werd ingegrepen. Maar er zijn er evenveel geweest waarbij men zich afvroeg waarom de VAR niet tussenbeid­e kwam. Het antwoord luidde dan achteraf omdat het niet om een ‘clear error’ ging. Wel, als dit er wél een was, dan snap ik er niets meer van.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium