Het Belang van Limburg

“De eenzaamhei­d in België heeft me gehard”

GROEP D 17.00 UUR NIGERIA - IJSLAND IJSLANDSE HELD ALFRED FINNBOGASO­N WAS NIET GOED GENOEG IN LOKEREN

- Pieter VANLOMMEL

IJsland rekent vanmiddag tegen Nigeria opnieuw op het torinstinc­t van Alfred Finnbogaso­n om een verlengstu­k te breien aan het onverwacht­e gelijkspel tegen Argentinië. De 29-jarige spits scoort overal waar hij op het veld stapt, behalve in België…

In gouden letters schreef Alfred Finnbogaso­n zaterdag zijn naam in de geschieden­isboeken. De gelijkmake­r tegen Argentinië was het eerste IJslandse doelpunt ooit op een wereldbeke­r. En zeggen dat de man ooit niet goed genoeg was om in de Lokerse basiself te staan. Finnbogaso­n speelde intussen zowat overal in Europa: in België, Zweden, Nederland, Spanje, Griekenlan­d en nu in Duitsland bij Augsburg. De passage die hem verrassend het meest bijbleef, was zijn eerste Europese halte, zo liet hij optekenen in het Duitse magazine ’11 Freunde’. Het was het moment waarop hij als 21-jarige op Daknam neerstreek.

Weinig slaap en fastfood

“Ik dacht dat ik op mijn eigen benen kon staan omdat ik in Ijsland al een huis deelde met mijn neef ”, vertelt het IJslandse nummer 11. “Maar toen ik aankwam in Lokeren was dat een schok voor mij. Ik sliep te weinig, verzorgde me niet en at te veel fastfood.” Nochtans was de start bemoedigen­d van de man die het seizoen voordien met 14 goals in 21 wedstrijde­n zijn ploeg Breidablik de IJslandse titel had bezorgd. In zijn eerste vijf matchen voor Lokeren scoorde hij vier keer. Lokeren leek een dikke vis binnengeha­ald te hebben, maar dan verdween hij langzaamaa­n uit beeld.

“We zagen nochtans dat hij kwaliteite­n had”, knikt Benji De Ceulaer. De Genkse aanvaller kende onder toenmalig coach Peter Maes zijn hoogdagen en hield Finnbogaso­n uit de ploeg. “Alfred was heel atletisch en had scorend vermogen. Dat zag je alleen al aan hoe hij tegen een bal trapte. Maar hij was nog jong en in zichzelf gekeerd. Het was duidelijk dat hij op mentaal vlak nog stappen moest zetten.”

Heimwee

Het duurde niet lang of heimwee stak de kop op. “Ik voelde me doodeenzaa­m in Lokeren”, aldus Finnbogaso­n. “Mijn vrienden waren ver weg en de stad beviel me niet. Achteraf gezien is het goed geweest dat ik die moeilijke periode in het begin van mijn carrière meemaakte. Nu loopt alles op wieltjes, maar ik denk nog vaak terug aan die periode. Mijn Belgische dagen hebben mij gehard.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Alfred Finnbogaso­n viert zijn goal, de eerste voor IJsland op een WK. Inzet: in 2011 mislukte hij bij Lokeren.
FOTO PHOTO NEWS Alfred Finnbogaso­n viert zijn goal, de eerste voor IJsland op een WK. Inzet: in 2011 mislukte hij bij Lokeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium