Het Belang van Limburg

Als WK-leider naar eigen fans

THIERRY NEUVILLE VOOR DE ZEGE ÉN VOOR RODE NEUZEN DAG

- Marc CORNELISSE­N Vrijdag: 9 KP’s vanaf 16.20u. Zaterdag nog 14 KP’s tot 18.30u

WK voetbal of niet, Ieper is dit weekend in de ban van de jaarlijkse rally. Met Thierry Neuville komt de leider in de WK-tussenstan­d aan de start. De gastvedett­e heeft zijn auto geschilder­d in de kleuren van de ‘Rode Neuzen Dag’ en ook al wou het nog nooit echt lukken in Ieper, dit jaar start hij als favoriet.

Een WK-leider aan de slag in België, zou het ooit al eens gebeurd zijn? Ieper staat sinds vorig jaar niet meer op de kalender van het EK, maar niemand die daarom treurt. Een headliner als Thierry Neuville in eigen land, dat maakt veel goed. Zijn Hyundai i20 WRC moet hij daarvoor wel inruilen voor de kleine broer, de i20 R5. “Ik start hier in de eerste plaats voor mijn supporters”, zegt Neuville. “Er zijn altijd wel Belgische fans op de WK-proeven, maar niet iedereen kan de verplaatsi­ng naar het buitenland maken. Daarnaast hou ik ook van Ieper. Ik heb er nog nooit veel succes gekend, maar de sfeer is tof en de hobbelige klassement­sproeven zijn snel en interessan­t. Tot slot rij ik voor het goede doel, de ‘Rode Neuzen Dag’. Tijdens de rally’s hebben we het geluk veel kinderen en jongeren te ontmoeten die gepassione­erd zijn door de sport. De boodschap die we willen doorgeven is dat we veel kunnen bereiken door er voluit voor te gaan. Geen droom is onrealisee­rbaar, geen doel onbereikba­ar. Soms kan je op je eentje slagen, maar soms heb je de hulp van profession­als nodig. Dat zou niet langer taboe mogen zijn. We willen kinderen met psychische problemen helpen. We gaven al een codrive weg en die heeft 3.600 euro opgebracht.”

Nog nooit gewonnen

Maar eens aan het stuur komen de sportieve doelen natuurlijk bovendrijv­en. In Ieper wou het nog nooit echt lukken. Vorig jaar lag Neuville op kop toen hij de eerste dag al ging rollen. “(lacht) Het eerste doel is beter doen dan vorig jaar. Deze wedstrijd ontbreekt nog op mijn palmares en daar wil ik veranderin­g in brengen. Maar het wordt niet makkelijk. De concurrent­ie is sterk en ik had al een jaar niet meer gereden met dit type auto. Maandag had ik een eerste test en ik voelde me minder op mijn gemak dan in mijn WRC. Deze auto doet niet honderd procent wat ik wil, maar de aanpassing zal van mezelf moeten komen. De R5 heeft immers geen instelbare stuurinric­hting en differenti­ëlen.”

Belgische strijd

Naast buitenland­se toppers als Bryan Bouffier (Fra, Skoda Fabia), Kevin Abbring (Ned, Citroen C3, de winnaar van vorig jaar) en de tenoren van het Britse kampioensc­hap is het ook uitkijken naar de kemphanen uit het BK. Regerend kampioen Vincent Verschuere­n leidt daar nipt voor Kris Princen. “Het is een eer om tegen Neuville te rijden, maar ik verwacht dat hij een klasse apart zal zijn. Hij staat mentaal ongeloofli­jk sterk en hij heeft ondertusse­n wat ervaring in Ieper”, zegt Verschuere­n. “Ik wil vrijdagavo­nd mee zijn met de kopgroep, want als je hier 15 seconden achterstan­d oploopt, is het afgelopen. Het niveau ligt zo hoog, dat je die niet meer goedmaakt.”

Voor de BK-stand spelen de gast -rijders trouwens geen rol: zij scoren geen BKpunten.

 ?? Foto BART VANDENBROU­CKE ?? Thierry Neuville presenteer­t zijn wagen in de kleuren van de Rode Neuzen Dag.
Foto BART VANDENBROU­CKE Thierry Neuville presenteer­t zijn wagen in de kleuren van de Rode Neuzen Dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium