Het Belang van Limburg

“De veerkracht van Genk fascineert mij”

Hilde De Wilde wordt algemeen directeur van Genk

- Chris NELIS

Het was wachten tot de eedafleggi­ng gisterenav­ond vooraleer Hilde De Wilde (46) uit Herk-de-Stad ook officieel voorgestel­d kon worden als algemeen directeur van Genk. Na een ellenlange zoektocht met drie sollicitat­ieronden is de witte merel uiteindeli­jk gevonden. Hilde De Wilde is momenteel waarnemend algemeen directeur in Diest en ze is naar eigen zeggen gefascinee­rd door de veerkracht van Genk.

Hilde De Wilde volgt op 1 oktober Rudi Haeck op, die na 31 jaar stadssecre­taris - zoals dat tot voor kort nog omschreven werd - met pensioen gaat. Ze is mama van Lize (21) en Karel (19), plusmama van Bernd (17) en partner van Raf. Hilde studeerde sociologie en behaalde ook een master in overheidsm­anagement. “Ik wist wel dat Genk op zoek was naar een nieuwe algemeen directeur”, steekt De Wilde van wal. “Maar ik was op dat ogenblik niet zoekende, druk en met veel goesting bezig in Diest als waarnemend algemeen directeur. Pas toen ik een telefoontj­e kreeg van het selectiebu­reau, ben ik een overstap gaan overwegen.” Genk is niet meteen een onbekende stad voor De Wilde. “Toen ik directeur van de sociale dienst in Hasselt was, heb ik Genk bezig gezien en de kans gehad om samen te werken met zowel de stad als het OCMW. Daaruit heb ik geleerd dat Genk vaak een trendsette­r is en met een visie mensen kan verbinden en in beweging brengen. Ik heb vroeger Genk altijd vanop afstand gevolgd en weet dat de stad heel wat moest incasseren. Eerst met de sluiting van de drie steenkoolm­ijnen en later met Ford Genk. Maar de veerkracht waarmee de stad telkens weer opspringt, fascineert mij. De mijnsite van Waterschei - nu het Thor Park - is prachtig, net als C-Mine. Ik heb de site in Waterschei voor het eerst gezien tijdens de kunstbiënn­ale Manifesta 9 in 2012. Ik was echt wel onontmoete­n?

der de indruk van dat gebouw.”

1.200 ambtenaren

Dat Genk nog voor heel wat uitdaginge­n staat, zoals leerachter­stand, armoede en werklooshe­id, beseft De Wilde. “Genk is één van de kleinere centrumste­den, maar kent dezelfde problemen als een grootstad. Ik wil hier mee mijn schouders onder zetten als schakel tussen beleid en organisati­e.” Hilde De Wilde wordt de baas van 1.200 ambtenaren. Of ze die allemaal gaat “Dat is een uitdaging. Ik ontmoet binnenkort de leden van het management­team van de stad en het OCMW en reken erop alle vestiginge­n van stad en OCMW te bezoeken en zo geleidelij­k aan met zo veel mogelijk medewerker­s kennis te maken. Voorts ga ik bij de aanvang van mijn werk eerst alles wat op mij af laten komen, opportunit­eiten ontdekken en samen met het beleid en collega’s verder werken aan de toekomst.”

 ?? FOTO CN ?? “Genk is één van de kleinere centrumste­den maar kent dezelfde problemen als een grootstad”, zegt De Wilde.
FOTO CN “Genk is één van de kleinere centrumste­den maar kent dezelfde problemen als een grootstad”, zegt De Wilde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium