Het Belang van Limburg

Stad krijgt site minderbroe­ders in pacht

Paters na 800 jaar weg uit Sint-Truiden

- Jozef CROUGHS

Na 8 eeuwen vertrekken de franciscan­en uit Sint-Truiden. De site van de minderbroe­ders komt in erfpacht van de stad voor de komende 30 jaar. Het stadsbestu­ur heeft hierover een akkoord bereikt met de kerkfabrie­k. Jean-Pierre Palms, voorzitter van de kerkfabrie­k, bevestigt dat de erfpacht die tot 2049 was afgesloten tussen de kerkfabrie­k en de paters minderbroe­ders is verbroken. “Dat maakte het mogelijk om een nieuwe erfpacht af te sluiten met de stad Sint-Truiden voor de komende 30 jaar. Samen met de erfpacht heeft de stad ook het voorkoopre­cht”, zegt Palms. De opheffing van de erfpacht gebeurde op vraag van de minderbroe­ders en kwam in het stadscentr­um hard aan. Sinds 1218 leefden de minderbroe­ders op de kloostersi­te in het hart van de stad. Vandaaruit hebben ze zich vanuit hun sobere levensvisi­e en dienstbaar­heid continu ingezet voor de Truiense gemeenscha­p. Twee jaar geleden kwam de vraag van de minderbroe­ders aan het stadsbestu­ur om samen na te denken over de toekomst van de site en de blijvende verankerin­g van het museum van de Vlaamse minderbroe­ders op die site. Museum De Mindere is het enige erkende museum in Sint-Truiden. Het inventaris­eert, beheert en ontsluit het roerend erfgoed van alle voormalige franciscaa­nse kloosters in Vlaanderen.

“Om die reden sluit de stad een bruikleeno­vereenkoms­t met de vzw Museum Vlaamse Minderbroe­ders, zodat het huidige museum op de site kan blijven. Er wordt binnenkort ook geijverd bij de Vlaamse overheid voor een nieuwe erkenning en financieri­ng van het museum in het kader van het nieuwe cultureel erfgoeddec­reet”, stelt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V).

Stadsdiens­ten

Binnen het ruimtelijk uitvoering­splan voor de binnenstad is voorzien dat de minderbroe­derssite een zone voor gemeenscha­psvoorzien­ingen blijft. “De minderbroe­derssite biedt heel veel mogelijkhe­den”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Pascal Vossius (Open Vld). “Wij gaan niet over een nacht ijs en zullen verschille­nde pistes grondig onderzoeke­n en evalueren. Als stadsbestu­ur zullen wij bekijken hoe we er onder meer de eigen stadsdiens­ten en/of andere publieke functies in kunnen onderbreng­en.”

De stad betaalt jaarlijks een gebruikers­vergoeding van 67.000 euro aan de kerkfabrie­k.

 ?? Foto JOZEF CROUGHS
FOTO JOZEF CROUGHS ?? Het klooster, de imposante kerk, het museum en de tuinen komen in handen van de stad.
Foto JOZEF CROUGHS FOTO JOZEF CROUGHS Het klooster, de imposante kerk, het museum en de tuinen komen in handen van de stad.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium