Het Belang van Limburg

‘Superplant’ valt niet kapot te spuiten

Provincie adviseert om Japanse duizendkno­op met rust te laten zolang veiligheid niet in gedrang komt

- Guy THUWIS

“De Japanse duizendkno­op zal een blijvend probleem vormen voor Limburg. We kunnen wel een aantal maatregele­n nemen om verdere verspreidi­ng te voorkomen, maar we moeten vooral hygiënisch­er te werk gaan bij het verplaatse­n van grond.” Dat zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a) na een rondetafel in het provincieh­uis over de invasieve exoot fallopia Japonica, oftewel duizendkno­op.

Overal waar men gaat langs Limburgse wegen, komt men muren van Japanse duizendkno­op tegen. De provincie organiseer­de gisteren een studiedag voor lokale besturen over deze sterk woekerende planten die zich snel verspreide­n en op plaatsen zelfs de verkeersve­iligheid in het gedrang brengen. Het probleem is al sinds jaar en dag bekend bij openbare besturen, maar er is weinig informatie over de bestrijdin­g van de Japanse duizendkno­op. De plant vormt hoge, gesloten begroeiing­en waaronder bijna niets anders meer gedijt. Eens ze ergens opduiken, zijn ze niet meer weg te krijgen.

Zorgplicht

“Deze invasieve soort doet het inderdaad heel erg goed. Het is een ‘superplant’ die je niet kapot kunt spuiten”, weet deskundige Josse Gielen van het provincieb­estuur. Limburg heeft volgens een rapport van INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek) nog het minste last van Japanse duizendkno­op van alle Vlaamse provincies. Maar dat zou volgens Gielen snel kunnen veranderen als de overheden bij infrastruc­tuurwerken hun zorgplicht niet naleven.

“De wortels van duizendkno­op worden vooral met het grondverze­t meegenomen en de overheden letten daar nog te weinig op. Ik hou mijn hart vast als straks aan het Albertkana­al alle taluds zijn heraangele­gd voor het ophogen van de bruggen.”

Eens de duizendkno­op zich ergens gevestigd heeft, raadt Gielen aan niets meer te doen. “Zolang de verkeersve­iligheid niet in het gedrang komt of er geen waardevol natuurgebi­ed is aangetast, laat je de duizendkno­op best met rust. Ze kunnen zich namelijk niet voortplant­en via zaad, maar doen dat vooral via de wortelstok­ken.”

Afzeven

Pas als er ergens moet gegraven worden en grote hoeveelhed­en gronden verplaatst worden, is het opletten geblazen. “We moeten vooral eerst kijken of de duizendkno­op er staat of niet. Bij besmetting kunnen we dan een schema volgen dat INBO heeft opgesteld. Dat zal niet lukken van vandaag op morgen, maar op die manier kunnen we het probleem wel bewaken als we ergens moeten graven.”

Het INBO raadt aan om besmette gronden apart te storten en de duizendkno­opwortels af te zeven of de gronden gecontrole­erd te hergebruik­en. Bestrijden van een kleine besmetting kan door de wortels uit te graven. Een grotere besmetting kan onderdrukt worden door begrazing met schapen of intensief maaien.

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De oevers van de Demer in Hasselt zijn vergeven van de Japanse duizendkno­op. Er groeit hier niets anders meer.
FOTO SERGE MINTEN De oevers van de Demer in Hasselt zijn vergeven van de Japanse duizendkno­op. Er groeit hier niets anders meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium