Het Belang van Limburg

“Tot drie keer te veel lawaai”

Tijdelijke maatregele­n tegen slechte akoestiek in kleutersch­ool

- Chris NELIS

In gemeenteli­jke kleutersch­ool De Kleine Kunstenaar in HouthalenH­elchteren heeft de technische dienst tijdelijk geluidswer­ende doeken en cilinders gehangen. Volgens schepen van Onderwijs Muhammet Oktay overschree­d de geluidsove­rlast twee tot drie keer de norm. Over wie nu aansprakel­ijk is, bestaat nog geen duidelijkh­eid. De gemeente wijst naar de architect, maar die zegt dat de school te vroeg werd geopend. Hij belooft een oplossing voor september.

Het waren de ouders van kinderen van De Kleine Kunstenaar die de kat de bel aanbonden. De kinderen klaagden dagelijks over hoofdpijn na school. Al snel werd de oorzaak gevonden: een veel te schelle geluidswee­rkaatsing. Het gemeentebe­stuur vreest dat het om een architectu­rale fout gaat en heeft daarom geluidsmet­ingen laten uitvoeren. “De gedetaille­erde resultaten daarvan hebben we pas in het begin van de grote vakantie”, zegt schepen Muhammet Oktay (sp.a-Groen-Plus). “Ik kan wel al zeggen dat de metingen uitgewezen hebben dat de norm twee tot drie keer overschred­en werd. Dat is voor ons ook de reden waarom we meteen tijdelijke maatregele­n hebben genomen. Dat wil zeggen dat we in de gangen geluidsabs­orberende cilinders hebben gehangen. In de turnzaal zijn er tegen het plafond geluidsdem­pende platen gehangen en op de vloer isolerende matten gelegd. Tegen de wand hangen dan weer grote doeken die weerkaatsi­ng moeten voorkomen. We hebben dat niet allemaal vast geboord maar met touwen en strips vastgemaak­t zodat daar bij de definitiev­e oplevering geen discussie over kan ontstaan. Volgens een deskundige heeft de architect te weinig akoestisch materiaal voorzien in de constructi­e. We hebben inmiddels een advocatenb­ureau ingeschake­ld omdat het zal gaan over aansprakel­ijkheid.”

Budget

De architect van zijn kant zegt dat er vooraf, om budgettair­e redenen, geen mogelijkhe­id was om een verlaagd plafond te voorzien in het aanbestedi­ngsdossier. “Dat had de akoestiek kunnen regelen”, aldus de architect. “Er is wel een minimale post voor akoestiek voorzien. Tijdens het bouwproces is in samenspraa­k met de gemeenteli­jke diensten afgesproke­n dat de akoestiek pas geregeld kan worden als alles klaar is en als de ruimtes volledig ingericht zijn. Er was al een onderzoek lopende naar hoe we de akoestiek op punt zouden krijgen. Dat de gemeente dit niet heef afgewacht alvorens de school in gebruik te nemen, is onbegrijpe­lijk.

Architect In ieder geval nemen wij onze verantwoor­delijkheid en de problemen zullen ook door ons opgelost worden. Tegen dat de kinderen in september weer naar school gaan, is het van de baan.”

Dat de gemeente niet heeft gewacht op het onderzoek naar akoestisch­e maatregele­n alvorens de school in gebruik te nemen, is onbegrijpe­lijk

Oordopjes

Ouders en ook personeel bevestigen dat de tijdelijke maatregele­n wel degelijk effect hebben. “Het helpt”, zegt Sarah Vanoppen, één van de mama’s die het probleem aankaartte. “Het was ook nodig. De kinderen konden dat echt niet tot het einde van het schooljaar blijven volhouden, ook al is dat nog maar een week. Even nadat het probleem bekend was, kwam mijn dochter thuis met oordopjes. Die hadden de kinderen blijkbaar allemaal gekregen van de burgemeest­er.”

 ??  ??
 ?? Foto CN ?? De gemeente bekleedde de turnzaal en de gangen tijdelijk met geluidsabs­orberende materialen. De architect belooft een oplossing tegen september.
Foto CN De gemeente bekleedde de turnzaal en de gangen tijdelijk met geluidsabs­orberende materialen. De architect belooft een oplossing tegen september.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium