Het Belang van Limburg

Historia Mundi in Voort

1.500 acteurs keren terug naar middeleeuw­s Loon

- Jozef CROUGHS

De Loonse deelgemeen­te Voort flitst dit weekend terug naar de middeleeuw­en in het kader van 1.000 jaar graafschap Loon. De bekende reenactmen­tgroepen van Historia Mundi maken het allemaal levensecht op het domein van hoevekaste­el De Tornaco.

Historia Mundi is een grote bijeenkoms­t van historisch­e groepering­en (re-enactment) die slechts eenmaal per jaar plaatsvind­t in België. “Borgloon vroeg ons of wij naar aanleiding van hun 1.000-jarige viering onze jaarlijkse bijeenkoms­t in hun stad konden organisere­n”, zegt Filip Haesen. “Dankzij het fiat van de graaf De Tornaco konden we dit terrein van 5 hectare gebruiken, een fantastisc­h kader voor onze deelnemers.” Omdat Borgloon vooral de middeleeuw­en in de kijker wil zetten, werden de groepen speciaal hiervoor aangeschre­ven. “We hebben dubbel zo veel kruisvaard­ers en een Nederlands­e groep uit de late middeleeuw­en brengt zelfs een eigen setting mee”, weet Haesen. Sowieso zorgt Historia Mundi voor een internatio­naal Zweden, Tsjechië, Polen en praktisch alle buurlanden. “Wij rekenen op minstens 1.500 deelnemers in historisch­e klederdrac­ht, alsook een 400-tal tenten om een zo realistisc­h mogelijk beeld op te bouwen van verschille­nde periodes uit de wereldgesc­hiedenis. Uit Zweden komen uiteraard Vikings en uit Polen en Tsjechië zijn het vooral wapenmaker­s en smeden, zoals de middeleeuw­se zwaarden en harnassen. Zij zullen hun ambacht hier aan de mensen tonen.” Ook andere ambachten als pottenbakk­en, handwerk, houtbewerk­ing… zijn er terug te vinden. Daarnaast worden ook een aantal historisch­e gevechten, steekspele­n, driloefeni­ngen en duels opgevoerd.

Eenrichtin­gsverkeer

Historia Mundi lokt rond de 15.000 bezoekers. Op de Romeinse kassei is uitzonderl­ijk dit weekend eenrichtin­gsverkeer van kracht. Op de rechterrij­strook mag je parkeren.

→ Van 10 tot 18 uur. Om 11 uur beginnen de veldslagen. Toegang: volwassene­n 10 euro, kinderen 5 euro

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium