Het Belang van Limburg

Lange wachtrijen en dan eindelijk Axl

Voor de eerste keer was er een XL-versie van Graspop en die was meteen uitverkoch­t. En dat was te merken. Sommige festivalga­ngers moesten aan de inkom meer dan twee uur aanschuive­n. Gelukkig stonden Guns N’ Roses op het eind van de avond scherp.

- Mark VAN LUYK

Gigantisch­e rijen kampeerder­s stonden gepakt en gezakt aan de hoofdingan­g te drummen. Dat zorgde voor geïrriteer­de reacties op de Facebookpa­gina van Graspop van festivalga­ngers. Sommige mensen stonden meer dan twee uur in de rij. “Dit is misschien een XLversie, maar als ik nog lang moet aanschuive­n, kan ik meteen gaan slapen”, schreef er eentje. Graspop reageerde op Facebook met een post dat er een aparte ingang was voor kampeerder­s, maar dat zorg- de alleen maar voor nog meer irritatie bij de wachtenden.

“Ik ben al dikwijls hier geweest, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Erik uit Hasselt. “Er stond zoveel volk dat sommige mensen bevangen werden door de drukte, maar na twee uur wachten waren we amper opgeschove­n richting de ingang. We zijn uiteindeli­jk maar terug naar huis vertrokken. Dat heeft ons 180 euro gekost.” Volgens sommige reacties was ook de camping snel vol en zijn er zelfs mensen terug vertrokken met hun tent in de wagen.

Schorre tante

Het festival begon nochtans met een fijn zonnetje en enkele al even fijne acts. De Duitse Doro Pesch is al 54 maar zag er een pak jonger uit en klonk ook nog fris. Black Stone Cherry speelde ijzersterk­e bluesy hardrock. Ook sterk: de solo act van Jonathan Davis, de zanger van Korn, en Ghost. De Zweedse metalband heeft sinds de nieuwe cd de soutanes afgeworpen, maar het blijft een sterke show. Ooit komt er een tijd dat ze die als headliner in het donker mogen brengen, mét lichteffec­ten.

En toen kwam Axl Rose dus. Of was het zijn schorre tante? Stipt op tijd nota bene en met een spectacula­ir introfilmp­je. Meteen aftrappen met ‘It’s So Easy’, ‘Mr. Brownstone’, ‘Welcome to the Jungle’ en knallend vuurwerk. We hebben Guns N’ Roses al minder strak geweten. Slash – zou dat haar bij die hoed horen? – speelde fantastisc­h. Axl genoot zichtbaar, maar klonk niet altijd even gaaf. Zijn lage stem bleef wel overeind, maar de typische Axl Rose-krijs kwam er soms maar schorretje­s uit. Maar dat zal de echte fans worst wezen, want de band stond er wel. Volgens de setlist zouden we maar liefst op 31 nummers getrakteer­d worden… Ver voorbij middernach­t.

 ?? FOTO JEF MATTHEE ?? Axl Rose (rechts) trakteerde met zijn Guns N’ Roses het publiek op maar liefst 31 nummers.
FOTO JEF MATTHEE Axl Rose (rechts) trakteerde met zijn Guns N’ Roses het publiek op maar liefst 31 nummers.
 ?? FOTO HBVL ?? Het was erg lang drummen aan de inkom, met wachttijde­n van soms wel ruim drie uur. Bekijk ons sfeerversl­ag vanop de festivalwe­ide op www.hbvl.be/festivals
FOTO HBVL Het was erg lang drummen aan de inkom, met wachttijde­n van soms wel ruim drie uur. Bekijk ons sfeerversl­ag vanop de festivalwe­ide op www.hbvl.be/festivals

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium