Het Belang van Limburg

Regering schrapt 40 miljoen in de strijd tegen armoede

Staatssecr­etaris Demir legt schuld bij coalitiepa­rtners

- Yves LAMBRIX

De federale regering geeft dit jaar 40 miljoen euro minder uit aan armoede dan was vastgelegd. Dat zegt sp.afractiele­idster Meryame Kitir. De bevoegde staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding Zuhal Demir (N-VA) ontkent dat niet, maar wijt dit aan de maandenlan­ge discussies binnen de regering.

In haar regeerakko­ord verbond de regering-Michel zich ertoe om de sociale zekerheids­uitkeringe­n en sociale bijstandsu­itkeringen op te trekken tot de Europese armoedegre­ns van 1.150 euro. Voor 2018 werd daarvoor een eerste schijf van 100 miljoen euro vastgelegd. Maar volgens het Rekenhof legde de ministerra­ad op 30 maart een besparing op van 62 miljoen euro. Daarvan kwam 40 miljoen euro uit de enveloppe voor armoedebes­trijding.

Kitir wijst met de vinger naar Demir maar die stelt dat haar geen schuld treft. Volgens haar werd zo lang gediscussi­eerd over wie de extra middelen zou krijgen dat er pas vorige maand een akkoord bereikt werd. Vanaf 1 juli worden de uitkeringe­n verhoogd, waardoor een half jaar aan uitgaven (40 miljoen) geschrapt konden worden.

- “Dat de federale regering dit jaar 40 miljoen euro minder uitgeeft aan armoedebes­trijding dan was voorzien, onderstree­pt nogmaals het gebrek aan ambitie van staatssecr­etaris Zuhal Demir (N-VA) om de laagste uitkeringe­n op te trekken.” Dat zegt sp.a-fractielei­dster Meryame Kitir. Haar Genkse N-VA-rivale geeft de schrapping van 40 miljoen toe maar wijdt dit aan de maandenlan­ge discussie binnen de regering naar wie deze extra middelen moeten gaan.

In haar regeerakko­ord ging de regering-Michel de verbinteni­s aan om de sociale zekerheids­uitkeringe­n en sociale bijstandsu­itkeringen op te trekken tot de Europese armoedegre­ns van 1.115 euro (in 2016). Bij de presentati­e van haar Zomerakkoo­rd vorig jaar legde ze voor 2018 een eerste schijf van 100 miljoen euro vast. Voorts legde ze een schijf van 120 miljoen voor 2020 vast en schijf van 150 miljoen voor 2022 - voor de volgende regering dus.

Vluchtelin­gencrisis?

Vorige week raakte bekend dat de kinderarmo­ede in Vlaanderen vorig jaar opnieuw was gestegen tot 13,76 procent: bijna één peuter op zeven groeit dus op in kansarmoed­e. In haar persberich­t riep Kind & Gezin alle overheden op om extra inspanning­en te leveren. De discussie over deze stijgende kinderarmo­ede werd vooral gevoerd op het Vlaamse niveau. Vlaams minister van Armoedebes­trijding Liesbeth Homans (N-VA) beweerde ondermeer dat de vluchtelin­gencrisis een van de oorzaken is.

40 miljoen euro minder

Met de laagste uitkeringe­n als hefboom ligt er ook op federaal niveau een belangrijk­e verantwoor­delijkheid om armoede tegen te gaan. In aanloop naar de begrotings­controle van volgende week donderdag in de Kamer verdiepte Kitir zich in de cijfers. “Hoewel staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding Zuhal Demir vorig jaar nog toegaf dat het niet zal lukken om de laagste uitkeringe­n op te trekken tot de Europese armoedegre­ns, blijkt nu dat deze regering die ambitie helemaal loslaat”, klaagt de sp.a’ster aan. “In een rapport wijst het Rekenhof erop dat de ministerra­ad op 30 maart een verminderi­ng van 62 miljoen euro als besparings­maatregel oplegde. Volgens een nota van de beleidscel van de minister van Begroting heeft die vooral betrekking op de enveloppe voor ar- moedebestr­ijding - 40 miljoen euro - en de tweede pensioenpi­jler voor de werknemers - 19 miljoen euro.”

“Fout van een ander”

Zuhal Demir geeft de feiten toe, maar stelt dat haar geen enkele fout treft. Dat zij die extra middelen uitsluiten­d wilde besteden aan een verhoging van de uitkeringe­n voor gehandicap­ten, zou zeer tegen de zin van CD&V zijn geweest. “Door het lange getalm hebben we pas vorige maand een akkoord bereikt om deze enveloppe toe te wijzen aan gehandicap­ten en leefloners. Hun uitkeringe­n worden vanaf 1 juli verhoogd, waardoor er dus slechts een half jaar extra uitgaven moeten worden gedaan en er bijgevolg 40 miljoen euro wordt geschrapt. Wat mij betreft is dit uitstel, geen afstel. Ik ga ervoor pleiten om dat geld volgend jaar alsnog te besteden”, zegt ze. Kitir vindt die uitleg erg magertjes: “Vorige zomer stond ze te pronken omdat ze 100 miljoen extra had binnengeha­ald. Nu ze een groot stuk van die enveloppe kwijt is, is het plots de fout van een ander. Als staatssecr­etaris draagt zij de eindverant­woordelijk­heid, ook als het fout loopt.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Zuhal Demir en Meryame Kitir.
FOTO BART DEWAELE Zuhal Demir en Meryame Kitir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium