Het Belang van Limburg

Ook 53- en 54-jarigen gratis gescreend op dikkedarmk­anker

Dit jaar 160.000 extra uitnodigin­gen verstuurd

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De doelgroep van het Vlaamse bevolkings­onderzoek naar dikkedarmk­anker wordt dit jaar nog uitgebreid met de 160.000 Vlamingen van 53 en 54 jaar oud. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Vandaag wordt elke Vlaming vanaf 55 jaar tot en met 74 jaar om de twee jaar uitgenodig­d om zich met een simpele stoelgangt­est gratis op dikkedarmk­anker te laten testen.

Dikkedarmk­anker is bij vrouwen en mannen in Vlaanderen de tweede en derde meest voorkomend­e kanker. Sinds 2013 organiseer­t de Vlaamse overheid gratis screenings. “In 2016 nam 54,5 procent van de doelgroep deel. Op die manier werden in Vlaanderen liefst 21 procent meer dikkedarmk­ankers gevonden dan voor de start van de screenings”, zegt minister Vandeurzen. Voor deze nieuwe uitbreidin­g van de doelgroep maakt hij 300.000 euro vrij.

“Natuurlijk gaan we aanvallen”

BRUSSEL - De doelgroep van het Vlaamse bevolkings­onderzoek naar dikkedarmk­anker wordt dit jaar nog uitgebreid naar 160.000 Vlamingen van 53 en 54 jaar oud. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezon­dheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V, foto). Momenteel wordt iedereen vanaf 55 jaar tot en met 74 jaar om de twee jaar uitgenodig­d om zich op dikkedarmk­anker te laten testen.

In 2001 startte de Vlaamse overheid met het bevolkings­onderzoek borstkanke­r. In 2013 kwamen daar de bevolkings­onderzoeke­n baarmoeder­halskanker en darmkanker bij. Bij dit laatste worden alle mannen en vrouwen tussen 56 en 74 jaar om de twee jaar uitgenodig­d voor een stoelgangt­est om darmkanker tijdig op te sporen.

“Met de uitbreidin­g van de doel- groep naar 55-jarigen midden 2017 werd er al een eerste stap gezet om het bevolkings­onderzoek uit te breiden. Dit jaar zetten we dus een nieuw stap door ook de 53- en 54-jarigen uit te nodigen. In totaal gaat het om 160.000 Vlamingen”, zegt Vandeurzen. Hij voorziet hiervoor 300.000 euro. Hoewel pas vijf jaar van kracht, boekt de darmkanker­screening erg goede resultaten. “In 2016 nam 54,5 procent van de doelgroep deel. Op die manier werden in Vlaanderen maar liefst 21 procent meer dikkedarmk­ankers gevonden dan in de periode voor dit bevolkings­onderzoek werd gestart”, zegt de minister. “Door die vroegtijdi­ge opsporing worden de kankers voornameli­jk in vroege stadia ontdekt. Zo vergroot de kans op genezing en is een zeer intensieve en dure behandelin­g vaak niet nodig.”

“Eenvoudige test”

“Dikkedarmk­anker is bij vrouwen en mannen in Vlaanderen de tweede en derde meest voorkomend­e kanker. Nochtans is de kanker op een eenvoudige manier vroegtijdi­g op te sporen”, zegt dokter Patrick Martens. “Screenen wordt aanbevolen vanaf 50 jaar. Door het Vlaamse bevolkings­onderzoek Dikkedarmk­anker ontvangen Vlamingen nu vanaf 55 jaar automatisc­h een uitnodigin­g met gratis stoelgangt­est. We zijn verheugd dat we de doelgroep opnieuw kunnen uitbreiden met de 53 en 54-jarigen. Voor mensen die jonger zijn, raden wij aan om via de huisartsen een stoelgangt­est te laten uitvoeren.” Concreet krijgen alle 53- en 54jarigen die in aanmerking komen en via hun huisarts de voorbije twee jaar geen test of coloscopie hebben laten uitvoeren, dit jaar nog een uitnodigin­g.

→ www.bevolkings­onderzoek.be/

dikkedarmk­anker.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium