Het Belang van Limburg

Firma’s schrappen werk in gevangenis van Hasselt

Gedetineer­den in Hasseltse gevangenis zijn woest over aanhoudend­e cipierssta­king

- Koen SNOEKX

De aanslepend­e staking van de cipiers heeft ook grote gevolgen voor de arbeid in de vier werkhuizen van de Hasseltse gevangenis. In opdracht van privéfirma’s worden in die werkhuizen assemblage­en montagewer­ken uitgevoerd. Directeur Paul Dauwe: “Drie firma’s hebben hun machines al weggehaald. Ik vrees dat de tewerkstel­ling gehalveerd is door de staking. We kunnen de contracten niet naleven en verwachten schadeclai­ms.”

Gebroken stomp

Mijn vader zegt dat de gevangenen momenteel als dieren worden behandeld. En dat al meer dan twee weken lang

Lisa (21), dochter van geditineer­de in Hasselt

HASSELT - De nationale cipierssta­king, die in de gevangenis van Hasselt vandaag al dag zestien ingaat, zorgt voor steeds meer frustratie bij de gedetineer­den, die naar eigen zeggen “als dieren” worden behandeld. “Mijn vader zit al ruim twee weken 24 uur op 24 in zijn cel, heeft in die periode welgeteld één keer mogen douchen en is één keer een half uurtje in de buitenluch­t geweest. Dat is toch mensontere­nd”, zegt de Neerpeltse Lisa (21), dochter van een gedetineer­de in Hasselt. “Mijn man overweegt zelfs een klacht tegen de gevangenis omdat de situatie niet meer houdbaar is”, zegt Christel Bernaerts, de vrouw van een andere gedetineer­de in Hasselt.

Door de staking in de Hasseltse gevangenis, die vandaag al de zestiende dag ingaat, is er amper personeel. Gevolg is dat het regime van de gedetineer­den helemaal in de war wordt gestuurd. Zo kunnen de gevangenen bijvoorbee­ld al ruim twee weken geen bezoek meer ontvangen. “Normaal mag ik mijn vader drie keer per week bezoeken, maar door de staking heb ik hem al meer dan twee weken niet meer gezien”, zegt de Neerpeltse Lisa (21), wiens vader al sinds 2009 in de Hasseltse gevangenis zit voor zware feiten. “Mijn moeder heeft mijn vader ondertusse­n één keer aan de lijn kunnen krijgen en wat hij vertelde tart elke verbeeldin­g. Omdat er geen personeel is, zit hij al meer dan twee weken 24 uur op 24 in zijn cel. Hij is in die periode slechts één keer een half uurtje in de buitenluch­t geweest, terwijl hij normaal twee keer per dag anderhalf uur naar buiten mag. Hij zegt dat de gevangenen momenteel als dieren worden behandeld. En dat al meer dan twee weken lang.”

De staking heeft ook verstrekke­nde gevolgen voor de hygiëne van de gevangenen. “Mijn vader heeft op twee weken tijd slechts één keer kunnen douchen”, zegt Lisa. “Dat is toch niet meer menselijk.” Ook is er volgens Lisa amper medische begeleidin­g in de gevangenis. “Mijn vader heeft twee been- protheses. Enkele dagen geleden is hij ’s nachts uit zijn bed gevallen en heeft hij een van zijn stompen gebroken. Het bot stak er gewoon uit. Maar het heeft een hele tijd geduurd vooraleer hij medische hulp heeft gekregen. Elke gedetineer­de heeft een alarmknop in zijn cel, maar omdat de gevangenen zoveel noden hebben, wordt er constant op die alarmknopp­en geduwd. Maar er is natuurlijk niet genoeg personeel om op al die oproepen in te gaan.” De spanningen binnen de gevangenis­muren lopen daardoor dag na dag op. “De gevangenen maken constant kabaal in hun cel. Er zijn er zelfs al die uit frustratie hun lavabo of wc in hun cel hebben afgebroken.”

Coma

Ook Christel Bernaerts (51) is woest over de manier waarop haar man momenteel in de gevangenis wordt behandeld. “Mijn man is een diabeet en voelt zich al verschille­nde dagen niet goed. Hij vroeg medische hulp, maar heeft uiteindeli­jk anderhalve week op een dokter moeten wachten. Wat als hij in coma was gevallen?” Ook Christel klaagt over de slechte hygiënisch­e omstandigh­eden waarin haar man moet leven. “Mijn man heeft de afgelopen twee weken amper een douche gezien. Hij heeft ook bijna geen zuivere kleren meer, omdat de gevangenen die de was doen, niet kunnen werken. Hij heeft er niets anders op gevonden dan zijn kleren dan maar zelf te wassen met sham-

poo.” Christels man is zo kwaad dat hij zelfs een klacht overweegt tegen de gevangenis. “En hij is niet de enige die met dat idee speelt”, zegt Christel. De directie van de gevangenis valt volgens Christel weinig te verwijten. “Zij staan zelf in de kantine en proberen het voor de gedetineer­den nog een beetje draaglijk te maken. Zij hebben er ook voor gezorgd dat er morgen (vandaag, nvdr.) eindelijk bezoek mogelijk is. Al vrees ik dat dit bezoek voorlopig maar eenmalig is.”

De Hasseltse gevangenis heeft vier werkhuizen waar voornameli­jk kleine assemblage- of montagewer­ken worden uitgevoerd. Werken die in opdracht van privéfirma’s al in de werkhuizen zijn uitgevoerd zijn bijvoorbee­ld het in elkaar steken van lampen, winkelmand­jes en auto-handgrepen. Door de staking van de cipiers wordt er nu echter al vijftien dagen niet meer gewerkt in de gevangenis. “Een twaalftal firma’s levert ons vrijwel doorlopend opdrachten. Daarnaast is er een vijftienta­l bedrijven die losse opdrachten aan ons uitbestede­n”, zegt gevangenis­directeur Paul Dauwe. “Drie van deze firma’s hebben inmiddels hun machines al weggehaald. We hebben onze contracten niet kunnen naleven en verwachten ons dan ook nog aan schadeclai­ms.” In de werkhuizen werken tussen de 90 en 120 gedetineer­den en 10 andere personeels­leden. “Tewerkstel­ling is voor gedetineer­den belangrijk. Het kan hen tot 200 euro per maand opleveren, geld dat hij dan kan spenderen aan het eigen levensonde­rhoud of dat van zijn familie, maar eventueel ook om slachtoffe­rs te vergoeden”, zegt Dauwe. “Arbeid brengt opnieuw structuur in het leven van een gedetineer­de. En voor de gevangenis levert het extra middelen op die geïnvestee­rd kunnen worden.”

Beperkt douchen en bellen

Naast de krimpende tewerkstel­ling laat de staking zich ook op andere fronten voelen. Gedetineer­den kunnen slechts om de twee dagen met het thuisfront bellen, douchen en één uur wandelen (zie hierboven). Directeur Dauwe: “In tegenstell­ing tot in andere gevangenis­sen, valt die regeling bij ons nog mee. Dat is vooral te danken aan de Limburgse politie die een pluim verdient. De politiemen­sen kunnen echter niet altijd inspringen, bijvoorbee­ld tijdens voetbaldag­en van de Rode Duivels omdat er dan meer agenten op het Dusartplei­n worden ingezet. Dan kan spijtig genoeg de regeling voor de groep die net die dag mocht bellen en douchen wegvallen. Dat geldt ook op de officiële stakingsda­gen.”

“Foltering”

Gedetineer­den zitten door de staking meer in hun cel want niet alleen de wandelinge­n en het familiebez­oek zijn erg beperkt, er is ook geen aanbod aan activiteit­en. De frustratie­s kunnen dan ook oplopen, zeker bij de aanhoudend­e hitte. Dauwe: “Zulke omstandigh­eden zijn wat mij betreft vergelijkb­aar met foltering. Sommige gedetineer­den zullen door de staking ook langer moeten zitten omdat ze bijvoorbee­ld niet persoonlij­k aanwezig kunnen zijn op de rechtbank.”

“Niet aanvaardba­ar”

“Deze manier van rechten afdwingen ten koste van de leefomstan­digheden van anderen is in een beschaafd land niet tolereerba­ar. De door justitiemi­nister Geens gevraagde minimumbez­etting is dan ook een absolute noodzaak. Ik begrijp het gebrek aan loyaliteit van de stakers tegenover de gemeenscha­psdienst die ze uitoefenen niet”, besluit directeur Dauwe.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Christel Bernaerts (51) is niet te spreken over de manier waarop haar man in de gevangenis wordt behandeld. “Hij overweegt zelfs een klacht tegen de gevangenis”, zegt ze.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Christel Bernaerts (51) is niet te spreken over de manier waarop haar man in de gevangenis wordt behandeld. “Hij overweegt zelfs een klacht tegen de gevangenis”, zegt ze.
 ?? Foto PHN ?? Minister Koen Geens.
Foto PHN Minister Koen Geens.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium