Het Belang van Limburg

“Hanteer voor Red Bull dezelfde opvoeding als voor alcohol”

Kinderarts waarschuwt voor gevaren van energiedra­nken bij jonge tieners

- Thomas JANSEN

HASSELT - Supermarkt­ketens Lidl en Aldi stoppen in Nederland met de verkoop van energiedra­nkjes aan kinderen onder de <14 jaar. In ons land is dat (voorlopig) niet aan de orde. Kinderarts Thierry Devreker (UZ Brussel) betreurt dat, en waarschuwt voor de gevaren van de hoge hoeveelhed­en cafeïne voor kinderen. “Ouders, hanteer dezelfde regels voor energiedra­nkjes als voor alcohol.”

De cijfers liegen er niet om: tieners houden van Red Bull, Monster, Nalu of Golden Power. Uit onderzoek van de Vrije Universite­it Brussel bij 1.200 Vlaamse jongeren tussen 11 en 19 jaar blijkt dat zestig procent van de tieners er soms eentje drinkt. Eén op de zeven neemt dagelijks een blikje vloeibare energie, één procent drinkt er zelfs drie per dag. In Nederland pleiten kinderarts­en al langer voor een verbod, en daar geven Lidl en Aldi nu gevolg aan. Kinderen onder de 14 zullen er geen energiedra­nkjes meer kunnen kopen, ook al laat de Nederlands­e wetgeving dat wel toe. In de Belgische vestiginge­n van beide supermarkt­ketens kunnen prille tieners nog wel terecht. “We gaan dat voorlopig niet aanpassen”, zegt Isabelle Colbrandt van Lidl. “Al sluiten we niets uit voor de toekomst. Nederland staat al iets verder op het vlak van bewustzijn rond gezonde voeding, maar dat wil niet zeggen dat we geen inhaalbewe­ging kunnen maken.”

Cafeïne

Volgens Devreker is het hoge cafeinegeh­alte in die drankjes het grote probleem. De Hoge Gezondheid­sraad stelt dat kinderen dage- lijks maximaal 2,5 milligram cafeïne per kilo lichaamsge­wicht mogen opnemen. Wordt die bovengrens overschred­en, is er gevaar voor gedragswij­zigingen, zoals angstgevoe­lens of agitatie, hartkloppi­ngen en verhoogde bloeddruk. De gevolgen op lange termijn, en de impact van andere stoffen zoals taurine, is nog amper onderzocht.

Extreme sporten

Een blikje van 250ml bevat al 80 milligram cafeïne, en dat is voor een kind van 30 kilogram dus al te veel. “En Monster zit in blikken van 500ml, die niet af te sluiten zijn”, zegt Devreker. “Dat nodigt uit om in één keer leeg te drinken. Voor een 19-jarige man van 80 kilo is dat misschien nog doenbaar, maar niet voor een kind van 14 jaar.”

Voor die enorme popularite­it is volgens Devreker maar één verklaring: de enorme marketingm­achine die zich voornameli­jk richt op jongeren. “Energiedra­nkjes zoals Red Bull en Monster linken zich heel sterk aan extreme sporten. Dat is erg cool en spreekt tieners aan. Die zijn sowieso al gevoelig voor spectacula­ire beelden. Dat is volgens mij de enige reden waarom die drankjes hen aanspreken. Want zeg nu zelf: echt lekker zijn die nu toch niet? Het is vooral stoer.”

Daarom pleit Devreker voor een verbod op de verkoop van energie- dranken aan min 16-jarigen. “Die leeftijdsg­rens is er al voor bier, dat houdt het overzichte­lijk. Ook ouders moeten in hun opvoeding dezelfde regels hanteren voor energiedra­nken als voor alcohol. Mag uw kind geen alcohol drinken onder zestien? Laat het dan ook geen Red Bull drinken.” Minister Maggie De Block is geen voorstande­r van zo’n verbod. “Supermarkt­en zijn uiteraard vrij om daar zelf over te beslissen, maar wij gaan dat niet verbieden”, zegt haar woordvoerd­er. “Ouders moeten zelf hun verantwoor­delijkheid nemen. Zij kunnen hun kind ook elke dag een halve liter koffie geven, maar daarom moeten we koffie niet gaan bannen.”

Supermarkt­en zijn uiteraard vrij om daar zelf over te beslissen, maar wij gaan energiedra­nken niet verbieden

Woordvoerd­er Maggie DE BLOCK

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DV ?? Een blikje van 250ml bevat al te veel cafeïne voor een kind van 30 kilogram.
FOTO DV Een blikje van 250ml bevat al te veel cafeïne voor een kind van 30 kilogram.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium