Het Belang van Limburg

UHasselt meet effect natuur op stress

Pilootproj­ect met provincie moet resulteren in pakket voor bedrijven tegen burn-outs

- Jan BEX

HASSELT - In 2017 waren er 374.000 werknemers in Vlaanderen met een verhoogd risico op een burn-out. Dat is 17 procent. Die tendens stijgt. De natuur brengt soelaas tegen te veel stress, alleen weten we niet hoe. UHasselt gaat nu in samenwerki­ng met de provincie bij 64 ambtenaren van de provincie meten hoe de natuur helpt. “Zo hopen we op termijn tot een pakket te komen waarop bedrijven beroep kunnen doen”, zeggen Michelle Plusquin en Silvie Daniels van UHasselt.

De groep Securex, internatio­nale speler inzake sociale administra­tie en human resources, becijferde in 2014 dat 10 procent van de werknemers in Vlaanderen, zo’n 220.000 mensen, een verhoogd risico hebben op een burn-out. In 2017 was dat al 17 procent, liefst 374.000 werknemers. Het probleem groeit alleen maar. Een afwezige werknemer met burn-out kost werkgevers en sociale zekerheid jaarlijks gemiddeld 25.000 euro.

Burn-outs voorkomen is dus niet alleen een persoonlij­ke kwestie, maar ook in het belang van bedrijven en overheid. Daar hoopt het Centrum voor Milieukund­e (CMK) soelaas te brengen met een werkbaar aanbod in het belang van alle partijen. “Studies zeggen al lang dat natuur het meest efficiënte middel is om stress te reduceren”, stelt dr. Silvie Daniels, onderzoeks­ter aan het CMK. “Maar we hebben daar geen cijfers over. Daarom gaan we in samenwerki­ng met lokale natuurorga­nisaties en burn-outpsychol­ogen werknemers van de provincie tijdens de kantoorure­n op vrijwillig­e basis laten deelnemen aan uiteenlope­nde activiteit­en in de natuur. Dat zal gebeuren in het domein van Kiewit.”

Stresshorm­oon meten

De onderzoeke­rs meten de band tussen activiteit­en in de natuur en het persoonlij­k welzijn op twee manieren. “Eerst meten we met vragenlijs­ten regelmatig en herhaald het persoonlij­ke stressnive­au en welzijn”, zegt professor dr. Michelle Plusquin van het CMK. “Maar we zullen ook het stresshorm­oon cortisol meten in het speeksel. Dat is dan het objectieve luik van het onderzoek.” “Iedereen voelt dat de natuur een ontspannen­de werking heeft, alleen hebben we daar inderdaad geen cijfers over”, zegt gedeputeer­de Ludwig Vandenhove. “Met deze eerste studie kan de universite­it zowel overheid, privésecto­r als ziekenfond­sen meer concreet daarover informeren. Hopelijk is er zo op termijn een pakket in de maak voor Limburgse werkgevers ten voordele van het welzijn van hun werknemers. Stress is een groot probleem en wordt steeds groter. Bovendien wint ook de natuur erbij. We schakelen natuurorga­nisaties in, waardoor die nieuwe inkomsten vinden.” De eerste resultaten van het onderzoek worden verwacht in december van dit jaar. Eind april zou het eindresult­aat van het pilootproj­ect bekend moeten zijn. Het project kost in het totaal 100.000 euro. De provincie subsidieer­t met 47.000 euro.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Michelle Plusquin (l) en Silvie Daniels, beide UHasselt, met Els Luyckfasse­el van de provincie.
Foto SERGE MINTEN Michelle Plusquin (l) en Silvie Daniels, beide UHasselt, met Els Luyckfasse­el van de provincie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium