Het Belang van Limburg

“Nachttarie­f op feestdagen levert consument niets op”

Energiereg­ulator ziet geen heil in voorstel van sp.a

- Timmie VAN DIEPEN

De Vlaamse energiereg­ulator VREG is niet gewonnen voor de invoering van een nachttarie­f voor stroom op feestdagen. Oppositiep­artij sp.a had daarvoor gepleit om de stroomfact­uur te laten dalen, maar volgens de VREG zal een aanpassing de consument niets opleveren. “En met de digitale meter in aantocht, wegen de kosten ook niet op tegen de baten.”

U wist het wellicht niet, maar als u uw wasmachine speciaal op een feestdag laat draaien om de stroomprij­s te drukken, dan bent u eraan voor de moeite. Feestdagen tellen immers niet mee als zondagen, waardoor het doorlopend­e nachttarie­f voor weekenddag­en niet geldt. Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) stelde eind mei voor om die ongelijkhe­id weg te werken en vroeg de VREG om dat te bestuderen. “Op die manier kan de stroomfact­uur voor de consument omlaag, want vorig jaar steeg die voor een gemiddeld gezin nog met 70 euro. Bovendien kunnen grote bedrijven nu wel al genieten van het nachttarie­f tijdens feestdagen en gezinnen niet. En dat terwijl één op de vijf gezinnen in ons land in energiearm­oede leeft.”

Digitale meter

Energiereg­ulator VREG ziet echter geen heil in zo’n aanpassing. “Wij zijn terughoude­nd, omdat dit een zeer complex verhaal is”, zegt Dirk Van Evercooren van de VREG. “In tegenstell­ing tot weekends, vallen feestdagen op erg variabele momenten. De kosten om alle systemen aan te passen, wegen volgens ons niet op tegen de voordelen. Zeker met de digitale meter in aantocht (vanaf 1 januari 2019 worden die geleidelij­ke aan geïnstalle­erd, red.), waardoor we in de toekomst naar een heel ander concept van daltarieve­n zullen gaan. Met de slimme meter zal het verbruik veel beter geregistre­erd kunnen worden en wordt het ook veel gemakkelij­ker om in te spelen op nieuwe fenomenen. Wie bijvoorbee­ld een formule zou kiezen die bestaat uit zonne-energie, zou overdag goedkoper stroom kunnen krijgen omdat de zon dan het hardst schijnt. De situatie is door de opkomst van de hernieuwba­re energie dus helemaal veranderd, de vroegere logica waarbij er ’s avonds goedkoper stroom werd aangeboden omdat er een constante productie was, speelt nu met zon en wind veel minder.”

Historisch gegroeid

Bovendien zegt de VREG dat als het nachttarie­f toch zou worden ingevoerd op feestdagen de consumente­n er niets van zouden merken. Een groot deel van de stroomfact­uur (ruim de helft) gaat immers naar de distributi­enetbeheer­ders en die hebben een gewaarborg­de opbrengst. “Daarop zou deze aanpassing dus zeker geen effect hebben. Het zou alleen maar voor een verschuivi­ng zorgen. En de aparte stroomleve­ranciers kunnen daarnaast nog eens zelf de tarieven aanpassen om de daling tijdens feestdagen te compensere­n”, zegt Thierry Van Craenenbro­eck van de VREG. Dat grote bedrijven (die via middenspan­ning of met automatisc­h gelezen meters werken) op feestdagen wél van nachttarie­f kunnen genieten, is volgens Van Craenenbro­eck een historisch gegroeid gegeven. “We zijn bezig om een hervorming van de tariefstru­cturen voor te bereiden. Het zou kunnen dat dit wordt afgeschaft, maar daar wil ik niet op vooruitlop­en.” Opvallend: de VREG uit in zijn antwoord ook kritiek op de Vlaamse regering. Zelfs als de VREG voorstande­r zou zijn van het nachttarie­f op feestdagen, zou de regulator die wijziging niet zelf kunnen doorvoeren. De regels voor dag- en nachttarie­f zijn immers vastgelegd in het Energiebes­luit van de Vlaamse regering. Om dat te veranderen is er een politiek initiatief nodig. De Raad van State uitte daar eerder al kritiek op. Ook de VREG vindt dat het haar als onafhankel­ijke regulator toekomt om de tarieven te bepalen, niet de regering.

 ?? Rob BEENDERS (sp.a) Vlaams Parlements­lid
FOTO PHOTO NEWS ?? De aanpassing, zo kort voor de oude meters vervangen worden door nieuwe digitale meters, is volgens de VREG de investerin­g niet waard.
Grote bedrijven genieten nu wel van nachttarie­f tijdens feestdagen, terwijl dat voor gezinnen blijkbaar niet kan
Rob BEENDERS (sp.a) Vlaams Parlements­lid FOTO PHOTO NEWS De aanpassing, zo kort voor de oude meters vervangen worden door nieuwe digitale meters, is volgens de VREG de investerin­g niet waard. Grote bedrijven genieten nu wel van nachttarie­f tijdens feestdagen, terwijl dat voor gezinnen blijkbaar niet kan
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium