Het Belang van Limburg

“Zenuwen? Heb ik niet”

Achtjarige Mirko drumt morgen met Triggerfin­ger op Rock Werchter

- Christof RUTTEN

WERCHTER - Morgen zal de jongste artiest ooit aantreden op Rock Werchter. De achtjarige Mirko Blondeel uit Roeselare zal na middernach­t op de drumvellen meppen aan de zijde van Mario Goossens tijdens het optreden van Triggerfin­ger. “Zenuwen? Heb ik niet.”

U zal het filmpje ondertusse­n ook wel al gezien hebben tussen de WK-matchen door. Radiozende­r Studio Brussel maakt reclame met de achtjarige Mirko voor hun aanwezighe­id op de festivals deze zomer. De jongen drumt alsof zijn leven ervan af hangt mee op een stevige rocktrack. Morgen kan u de jongen live aan het werk zien, want Mario Goossens van Triggerfin­ger heeft Mirko uitgenodig­d om een stukje mee te spelen op het grootste muziekfest­ival van Vlaanderen.

Tussen soep en patatten

“Hij is écht heel goed, zeker voor zijn leeftijd,” zegt Goossens. “Je hoort mensen wel eens zeggen dat het allemaal niet meer zo goed gaat met de muziek vandaag de dag. Wel, als je Mirko ziet meppen, weet je dat alles nog lang niet verloren is. Ik vind het belangrijk dat we zo’n jongen steunen: hij behoort tot de nieuwe generatie die het later gaat doen. Hij doet me echt aan mezelf denken toen ik nog klein was. Ik was zes toen ik begon te drummen en ik zie diezelfde gedrevenhe­id in hem. Hij is er zo fel mee bezig dat hij tussen de soep en de patatten speelt. Letterlijk: tussen de twee gerechten zit hij weer te drummen tot ze hem naar beneden moeten roepen om verder te eten.” Caroline, de 39-jarige moeder van Mirko, beaamt het verhaal. “Hij eet niet graag warm,” zegt ze. “Hij laat liever zijn eten wat afkoelen. En dus gaat hij tussendoor weer even drummen.”

Drumkit kapot gemept

Mirko was amper 2,5 jaar toen hij begon te drummen. “We hadden hem een speelgoedd­rumstel gekocht en stelden vast: hey, daar komt wat uit. Dat eerste stel heeft hij helemaal kapotgesla­gen. Ondertusse­n is hij al aan zijn derde drumkit toe. Ze groeien mee met zijn leeftijd.”

Toen Mirko vijf was, begon hij les te volgen. “We hoeven hem helemaal niet te pushen. Nooit hoeven we te zeggen dat hij moet gaan oefenen, want hij doet het vanzelf. Hij is totaal niet geïnteress­eerd in computersp­elletjes en kijkt geen tv. Hij is graag creatief bezig. Als hij niet aan het drummen is, speelt hij met zijn Legoblokje­s.” Valt dat thuis wat mee, met een zoon die constant ligt te rammen? “Wel, hij heeft een aparte kamer. Als mijn man Birgen en ik eens serieus over iets moeten babbelen, doen we de deur dicht. Maar het stoort ons niet. We vinden het net tof dat hij zo bezig is met zijn muziek.”

Caroline, mama van Mirko Mirko zelf is echt wel een rockfan, zo blijkt. “Ik hou van AC/DC, Pearl Jam, Alice Cooper...” zegt hij. “Pink Floyd vind ik ook goed, maar dat is langzamer.”

Is hij niet zenuwachti­g om voor zoveel mensen te spelen op Rock Werchter? “Nee,” klinkt het kordaat. Waarom niet? “Gewoon, omdat ik geen zenuwen heb.”

Eerste communie

Dat was ooit wel anders, maar dan bij de papa en mama. “De eerste keer dat hij moest spelen, waren wij zenuwachti­ger dan hem. Dat was gewoon in een lokaal zaaltje voor 200 mensen. Terwijl wij nerveus waren, zat hij maar met één ding in zijn hoofd: hoe ga ik op dat hoge podium geraken? Hij was toen zes. Verder heeft hij nog wel eens gespeeld met de leerlingen van de drumschool en op zijn eerste communie. Werchter is wel wat anders ja. Voorlopig valt het met de zenuwen van onszelf nog mee.”

Bij zijn eerste optreden waren wij als ouders meer zenuwachti­g dan hem. Hij vroeg zich alleen maar af: hoe geraak ik op dat hoge podium?

Ver na bedtijd

Mirko repeteerde afgelopen vrijdag met Mario Goossens voor zijn set op Werchter. De band begint eraan om middernach­t en rond 00.40 uur - tijdens het nummer ‘Colossus’ - zal Mirko met Mario een battle aangaan. Behoorlijk na zijn bedtijd dus. “Mja, in de vakantie mag hij wat langer opblijven natuurlijk, maar donderdag wordt wel een hele lange dag.” Sloten koffie laten aanrukken? “Ik denk dat de adrenaline tegen dan wel genoeg door zijn bloed zal vloeien om hem wakker te houden.”

 ?? FOTO STUBRU ?? Mario Goossens repeteert met Mirko: “Hij doet me echt aan mezelf denken toen ik nog klein was.”
FOTO STUBRU Mario Goossens repeteert met Mirko: “Hij doet me echt aan mezelf denken toen ik nog klein was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium