Het Belang van Limburg

Gevonden, maar nog lang niet gered

Thaise voetballer­tjes zitten nog drie dagen of vier maanden vast in grot

- Luc STANDAERT

BANGKOK - Nu de twaalf leden van een jeugdvoetb­alteam en hun assistent-trainer levend en wel teruggevon­den zijn in het Tham Luang-grottencom­plex in het noorden van Thailand, breken de reddingsdi­ensten zich het hoofd over hoe ze de groep daar moeten wegkrijgen. Ofwel zullen de jongens moeten leren duiken, ofwel moeten ze tot vier maanden wachten eer het water weggetrokk­en is.

Heel Thailand vierde maandag uitbundig het levend en wel terugvinde­n van het ‘Wilde Zwijn’-voetbaltea­m. Maar na de feestvreug­de kwam al snel het besef dat dit nog maar het begin van de reddingsac­tie was. De twaalf jongens en hun begeleider werden maandag teruggevon­den door twee Britse duikers, zo’n 4 kilometer van de ingang langs waar ze negen dagen eerder het grottenste­lsel waren binnengega­an. Ze werden gevonden op een klein plateau in het deels ondergelop­en gangenstel­sel.

In het droge seizoen is het grottencom­plex van Tham Luang vrij populair bij dagjesmens­en, hoewel je er ook dan kunt verdwalen. De groep voetballer­tjes werd verrast door de vroege start van het moessonsei­zoen waardoor de rotsgangen deels onder water kwamen te staan.

Negen dagen honger

Ze verkeren in relatief goede gezondheid, maar zijn erg verzwakt na negen dagen zonder voedsel. Drinken deden ze door insijpelen­d water op te vangen. Na de ontdekking van de groep is meteen voedsel en drank aangevoerd. Ondertusse­n zijn ook een dokter en een verpleegku­ndige aanwezig die de jongens onderzocht hebben, en er wordt gewerkt aan verlichtin­g en het aanleggen van een telefoonli­jn zodat ze contact kunnen hebben met hun families.

In het basiskamp van de in totaal duizend redders die betrokken zijn bij de reddingsac­tie worden ondertusse­n de mogelijke opties bestudeerd om de jongens in veiligheid terug bovengrond te brengen. De jongens vinden blijkt het gemakkelij­kste deel van de reddingsac­tie geweest te zijn. Ze redden wordt nog een heel ander paar mouwen.

Pest of cholera?

Werd eerst geopperd: een nieuwe toegang uithakken. Maar dat zou veel te lang duren omdat er een granietlaa­g doorboord moet worden. En dan blijven er maar twee mogelijkhe­den open: de groep zo snel mogelijk weghalen via de ondergelop­en gangen, of wachten tot het moessonsei­zoen in september of oktober voorbij is. Het is kiezen tussen pest of cholera. De voetballer­tjes – tussen 11 en 16 jaar – nog drie tot vier maanden laten zitten op hun plateautje, ook al hebben ze dan eten en drinken en is er contact met de buitenwere­ld, is bijna ondenkbaar. Bovendien blijft er al die tijd het gevaar dat de grotten bij nog meer regen verder kunnen onderlopen, waardoor de toestand van de groep nog hachelijke­r wordt. Er wordt nu al geprobeerd water weg te pompen uit de grotten, maar dat lijkt niet te lukken.

Waanzin

Het alternatie­f – de jongens zo snel mogelijk weghalen – is zowaar nog riskanter. Dat zou betekenen dat ze allemaal een snelcursus duiken met zuurstof moeten krijgen, terwijl ze niet eens kunnen zwemmen. Bovendien hebben de ervaren grottendui­kers van de reddingste­ams al de grootste moeite om door de vaak erg nauwe ondergelop­en passages te geraken, waar ook nog eens vaak een sterke stroming staat. Hetzelfde vragen aan een groep verzwakte kinderen die nog nooit gedoken hebben en zeker bang zullen zijn, is eigenlijk waanzin.

Voor de ervaren duikers duurt de tocht al drie uur. De doorgangen liggen ook vol modder en puin, en de zichtbaarh­eid is nul.

 ??  ??
 ?? Foto EPA-EFE ?? De reddingsac­tie die op touw gezet werd, is enorm.
Foto EPA-EFE De reddingsac­tie die op touw gezet werd, is enorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium