Het Belang van Limburg

Huisje, tuintje, boompje, zee

-

Een tuin vol planten uit zeeklimate­n van over de hele wereld. Een eetcafé in het groen met frisse Frans-exotische gerechten. Doe daar nog zicht op zee, fluitende vogeltjes en tjirpende krekels bij, en je hebt Domaine du Rayol.

Ja, het kan in de zomer erg druk zijn aan de Franse Azuurkust. Dus wil je even weg van de drukte op strand, weg en dorpsplein, dan is het Domaine du Rayol dé plek waar je heen moet. Deze tuin in Rayol-Canadel-sur-Mer ontsnapte al herhaaldel­ijk aan de plannen van projectont­wikkelaars, met dank aan enkele milieuacti­visten. Ik verzeker je: als je rondwaennc-e delt in dit fantastisc­he stukje natuur aan de rand van de Middelland­se Zee, kan je je niet voorstelle­n dat iemand het in z’n hoofd haalt om het met de grond gelijk te maken. Verwacht geen strakke bedoening zoals in de

Nice meeste Britse of Vlaamse tuinen. “Faire le plus

Saint-Tropez avec la nature et le moins contre”, luidt de leuze van

Bormes-les-Mimosas Domaine du Rayol. Geen netjes aangelegde paadjes

e Ze e dus, noch symmetrie en andere tierlantij­nen van ell an ds

Mi dd tuinarchit­ecten. Wel een tiental wilde landschapp­en uit regio’s met een gelijkaard­ig klimaat als het mediterraa­nse. Zo staat er in de Australisc­he tuin een honderdjar­ige eucalyptus­boom waar ik telkens opnieuw minutenlan­g naar kan staren; zijn de cactussen uit de Amerikaans­e woestijn elke keer weer grillig grappig; en is het palmbomenb­os van subtropisc­h Amerika nog steeds de screensave­r van mijn smartphone. Voor kinderen loopt de tuin zelfs door tot ín de zee. Tijdens de balade aquatique krijgen ze al snorkelend uitleg over de fauna en flora van de Middelland­se Zee. Dit is één van de leukste herinnerin­gen uit mijn kindertijd. Mijn tips? Neem ook de zijpaadjes. Wandel tot aan het water, want daar wachten je designstoe­len met zicht op zee. Smeer je in tegen de muggen. En kom hier ook in lente, herfst of winter. Het Domaine du Rayol is werkelijk altijd mooi. Geen wonder dat de enige sluitingsd­ag 25 december is.

 ?? FOTO'S DOMAINE DU RAYOL
FOTO MANON ROUSSEAU ??
FOTO'S DOMAINE DU RAYOL FOTO MANON ROUSSEAU
 ?? FOTO MANON ROUSSEAU ??
FOTO MANON ROUSSEAU
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium