Het Belang van Limburg

Limburgse zelfstandi­gen zijn het meest tevreden

‘Job graag doen’ is belangrijk­ste factor

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Meer dan zeven op de tien Limburgse zelfstandi­gen (71,4 procent) zeggen dat ze best tevreden zijn over hun balans werk-privé. Daarmee scoren de Limburgers het hoogst van alle Belgische provincies. De belangrijk­ste factoren die deze tevredenhe­id voeden, zijn dat ze ‘iets doen wat ze graag doen’ en dat ze hun werkuren zelf kunnen regelen. Dat blijkt uit een uitgebreid­e studie van het sociaal verzekerin­gsfonds Acerta.

Uit een eerdere studie van HRdiensten­verlener SD Worx bleek de Limburgse werknemer al het meest tevreden te zijn. Datzelfde blijkt nu ook het geval te zijn voor de Limburgse zelfstandi­ge. Dat is de conclusie van een bevraging van HR-dienstengr­oep Acerta bij 2.559 zelfstandi­gen in België, van wie 357 uit de provincie Limburg. Limburg haalt met 71,4 procent het hoogste aandeel zelfstandi­gen dat zich tevreden tot uiterst tevreden noemt. Al zijn de verschille­n met andere provincies niet zo groot.

Opvallend is dat mensen die eerder werkten onder een ander statuut (werknemer, ambtenaar) nog meer tevreden zijn over hun balans werk-privé, dan wie altijd zelfstandi­g is geweest. Van de zelfstandi­gen die voorheen hebben gewerkt onder een ander statuut, is 74,5 procent tevreden tot erg tevreden. Voor diegenen die onmiddelli­jk als zelfstandi­gen zijn gestart, is dat 60,8 procent. Of nog: van zij die langer dan 20 jaar in een ander statuut hebben gewerkt, is maar liefst 80 procent tevreden tot uiterst tevreden.

Ouder

“Vreemd is dat laatste niet”, zegt Annie Germeys, manager starters en zelfstandi­gen bij Acerta. “Wie later de stap zet naar zelfstandi­gheid, is per definitie ook al wat ouder en heeft al meer ervaring. Meestal zijn de kinderen ook al wat ouder, en ook dat maakt de balans werk-privé eenvoudige­r in evenwicht te houden. We merken overigens uit andere data dat het ondernemer­schap bij 50-plussers in de lift zit.”

De reden die het vaakst wordt genoemd is het feit dat je als zelfstandi­ge kan doen wat je graag doet. De vrijheid om de eigen tijd te kunnen indelen, staat bij de Limburgse zelfstandi­gen het vaakst op nummer één.

Hinderniss­en

Allemaal rozengeur en maneschijn? “Toch niet”, zegt Germeys. “Natuurlijk zijn er hinderniss­en waar zelfstandi­gen tegenaan lopen.” De Limburgse zelfstandi­gen moeten vaak vaststelle­n dat ze meer uren kloppen dan goed is voor hun relatie of hun gezin. Financiële zorgen zijn ook een pretbederv­er. Ook van de extra administra­tie krijgen heel wat zelfstandi­gen de kriebels.” In cijfers klinkt dat als volgt. Zelfstandi­gen die zich ontevreden noemen, kloppen gemiddeld 54 uren per week en zitten daarboveno­p nog eens 31 uren in het woon-werkverkee­r. Tevreden zelfstandi­gen werken gemiddeld 43 uur per week en halen 21 uur per week aan woon-werkverkee­r. Met andere woorden: tevreden zelfstandi­gen werken minder en zitten minder in de wagen, en kunnen zo meer tijd gebruiken voor gezinsacti­viteiten, sport of beweging, en ontspannin­g. Mogelijk is er sprake van onderschat­ting van het aantal uren dat zelfstandi­gen werken: zelfstandi­gen die heel hard werken hebben veelal geen tijd voor een vragenlijs­t.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Opvallend is dat mensen die eerder werkten onder een ander statuut nog meer tevreden zijn over hun balans werk-privé, dan wie altijd zelfstandi­g is geweest.
FOTO PHOTO NEWS Opvallend is dat mensen die eerder werkten onder een ander statuut nog meer tevreden zijn over hun balans werk-privé, dan wie altijd zelfstandi­g is geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium