Het Belang van Limburg

Werklooshe­idsgraad op laagste peil in tien jaar

-

HASSELT - De werklooshe­idsgraad in Limburg is in juni onder de zes procent gezakt: 5,97 procent om precies te zijn. Het is van mei 2008 geleden dat de werklooshe­idsgraad nog zo laag stond. Toen stond de Limburgse werklooshe­idsgraad op 5,72%.

Dat blijkt uit de detailtabe­llen van Arvastat, het statistisc­h platform van de VDAB. Het is ook voor het eerst in tien jaar dat de Limburgse werklooshe­idsgraad weer onder de 6 procent duikt. De werklooshe­idsgraad is het aandeel van de werklozen in de beroepsbev­olking. De Limburgse werklooshe­idsgraad blijft daarmee ook onder het Vlaamse gemiddelde. Dat staat voor de maand juni op 6,02 procent. In Antwerpen ligt de werklooshe­idsgraad het hoogst: 7,73 procent. Oost-Vlaanderen met 5,85 procent komt nu in het Limburgse vizier. West-Vlaanderen scoort het best met 4,52 procent.

De meer algemene werklooshe­idscijfers werden maandag al bekendgema­akt door Vlaams minister van Werk en Economie Philippe Muyters (N-VA). Het aantal werklozen in Limburg daalde vorige maand met 8,4 procent tot 24.235. Ook dat is het laagste aantal in precies tien jaar (juni 2008: 23.015 werklozen).

Langdurig

Limburg blijft wel kampen met een hardnekkig­e groep langdurige werklozen. Eén op de drie Limburgse werklozen (8.247 of 34 procent) zit al 2 jaar of langer zonder job. Ook in de rest van Vlaanderen is dat het geval. Tegelijk blijft het aantal 50-plussers (35 procent) onder de werklozen hoog en dat aantal kalft slechts heel geleidelij­k aan af. “Dat heeft vooral te maken met het toenemend aantal 60-plussers bij de werklozen”, zegt directeur Tinne Lommelen van VDAB Limburg. “De rest van de 50-plussers raakt wel aan het werk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium