Het Belang van Limburg

“Tijd voor revanche”

- Jürgen GERIL/Thomas STANDAERT

Hoe voelt het om tegen het grote Brazilië te spelen? Heel België kent het antwoord: klote. De laatste keer was op het WK 2002. De Rode Duivels hadden toen de wereldster­ren Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho en Roberto Carlos in de tang. Tot die vervloekte Jamaicaans­e ref Peter Prendergas­t de 1-0 van Wilmots afkeurde voor een onbestaand­e fout en we er toch uit gingen. Zestien jaar later is het tijd voor revanche.

Jacky Peeters (ex-Genk, Heusden-Zolder en Patro Eisden) was destijds de enige Limburger op het veld tegen de Braziliane­n. “Dat was een team vol wereldster­ren”, herinnert de rechtsback zich. “Het kleine België tegen de vedetten van Brazilië: dat was toch een beetje David tegen Goliath. Ik denk niet dat zij één speler van ons bij naam kenden. Maar eens die wedstrijd op gang werd gefloten bleek vrij snel dat we als team niet voor hen moesten onderdoen. We speelden goed mee en creëerden kansen.”

Duwfout?

Dan volgt dat ene moment, dat zwarte gat in de Belgische voetbalges­chiedenis. U weet ongetwijfe­ld nog exact waar u was op 17 juni 2002 in minuut 35 van België-Brazilië. Gert Verheyen recupereer­t de bal, Peeters gooit het leer voor doel en Marc Wilmots kopt binnen. Euforie! Tot scheidsrec­hter Peter Prendergas­t fluit. De Jamaicaan had een - onbestaand­e - duwfout gezien op Roque Junior. Hoe fout, wat fout, waar fout?

“Ik heb dat die man nog altijd niet kunnen vergeven”, zegt Peeters. “Elke keer als ik die fase zie, blijf ik met dat wrange gevoel zitten. Als er toen al een VAR was geweest, wonnen we die match. Want van een duwfout was geen sprake.” Zestien jaar later krijgen de Rode Duivels vrijdagavo­nd hun herkansing. “Ik hoop op revanche. Dit team maakt in ieder geval meer kans om Brazilië te kloppen dan wij in 2002. Anderzijds zullen ze België nu zeker niet onderschat­ten. Wij waren in 2002 de grote underdog, nu zijn we een van de topfavorie­ten. Ik denk dat ze er in Brazilië ook niet helemaal gerust in zijn. Als je de teams naast elkaar legt, hebben wij meer wereldtopp­ers op het veld staan dan zij. Als we ooit het WK willen winnen zal het nu moeten gebeuren. Wie vrijdag wint, maakt volgens mij een goede kans om het tornooi te winnen.”

Als er toen al een VAR was geweest, wonnen we die match. Want van een duwfout was geen sprake

Jacky PEETERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium