Het Belang van Limburg

HASSELT BANT PONY’S OP KERMISSEN

Alleen nog attracties mogelijk met één begeleider per dier

- Dirk JACOBS

Hasselt gaat molens waar levende pony’s rondjes draaien bannen van kermissen. “Ofwel moet er minstens één verzorger per dier bij zijn die kan aangeven wat wel of niet kan. En dat lukt op een molen met pony’s niet”, zeggen schepen van Dierenwelz­ijn Joost Venken (Groen) en zijn collega van Evenemente­n Gerald Corthouts (CD&V). Toch laat Marcel Turelinckx, die al 35 jaar op de septemberf­oor staat, zich niet afschrikke­n. “Ik zal er in september nog zijn.” Volgens de foorkramer heeft hij nog een sluitende afspraak voor deze editie.

Hasselt wil met de maatregel nog een stap verder zetten in het verbeteren van dierenwelz­ijn. “Onze maatschapp­ij is op dat vlak flink geëvolueer­d”, zegt schepen Corthouts. “Veel mensen vragen dan ook niet liever dan dat de omgang met dieren beter geregeld wordt. We hebben binnen ons beleid nu een aantal principes vooropgest­eld. Evenemente­n zoals circussen, waar het publiek niet bij de dieren kan, kunnen nog altijd, op voorwaarde dat de uitbaters zich houden aan de bestaande regelgevin­g voor het houden van dieren. Ze krijgen vooraf ook een controle. Daarnaast zijn er evenemente­n waarbij de mensen wel bij de dieren kunnen komen. Dat kan nog, maar alleen als er bij elk dier een verzorger is die kan aangeven wat wel en niet kan. Een voorbeeld daarvan is de Sage van de Eenhoorn, waar een ruiter zijn paard laat strelen tot het dier zelf aangeeft dat het er genoeg van heeft. Maar een attractie zonder persoonlij­ke begeleider per dier is niet meer mogelijk. Denk bijvoorbee­ld aan een inhuurbare kin- derboerder­ij en een paardencar­rousel op de kermis.”

Afspraak

Foorkramer Marcel Turelinckx komt uit de lucht vallen: “Ze hebben mij gezegd dat er geen enkel probleem is. Ik mag alleen niet meer op nieuwe kermissen opduiken. Maar de septemberf­oor, daar sta ik al 35 jaar. En dan moeten ze mij minstens een jaar vooraf opzeggen. Ik zal er bij zijn in september. Hasselt is een van mijn beste kermissen en op die korte termijn kan ik niks anders meer organisere­n. Ik ga met de stad en mijn advocaat rond de tafel zitten.” Ann De Greef van Gaia vindt de maatregel een goede zaak. “Het is zelfs bizar dat het zolang duurt voor meer gemeenten tot deze beslissing komen. En als dat door afspraken niet dit jaar kan, dan volstaat het voor ons dat het wel gebeurt in Hasselt als dit contract afloopt.”

Geen tendens

In Genk stelt deze discussie zich niet. “Ja, en dat is eigenlijk een beetje vreemd, want een regelgevin­g hebben we niet”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Maar de man die de ponymolen uitbaatte, is daar enkele jaren geleden mee gestopt. Sindsdien hebben we er zelfs geen aanvraag meer voor gehad. Mocht dat toch gebeuren, dan bekijken we dan wel hoe we gaan reageren.”

In Gent, Leuven en Antwerpen mogen attracties met levende dieren al langer niet meer. “Wat mag en niet mag, is geregeld in een Koninklijk Besluit”, zegt Nathalie Debast, woordvoerd­er van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. “Maar er is zeker geen tendens om het overal af te schaffen.”

Blijft de vraag wat er met de Paardenmar­kt in Kuringen zal gebeuren. “Een compleet ander gegeven”, zeggen Venken en Corthouts. “Dat is een markt waar dieren verhandeld worden, en dat kan in deze context dus wel. Maar daar een paardenmol­en plaatsen, is uit den boze.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Marcel Turelinckx staat al 35 jaar op de septemberf­oor. “Ik zal er sowieso weer bij zijn.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Marcel Turelinckx staat al 35 jaar op de septemberf­oor. “Ik zal er sowieso weer bij zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium